Haberler

Araba Fiyatına Dershane

Dershaneler kayıt ücretlerini belirledi. ÖSS'ye hazırlanacak öğrencinin sezonluk kayıt ücreti dudak uçuklatıyor.

Kayıtlarını hızlandıran dershanelerde, ÖSS'ye hazırlanacak bir öğrencinin sezonluk kayıt ücreti 30 bin YTL'ye kadar çıkıyor.

ÖSS sonuçlarının açıklanmasının ardından, dereceye giren öğrencileri ile reklam yapan dershaneler kayıt çalışmalarını hızlandırdı.

Şubeleriyle ülke genelinde eğitim verenler kadar il bazında eğitim veren irili ufaklı onlarca dershane, kampanyalar ve indirimler düzenliyor.

Kayıtların hızlandığı bugünlerde ÖSS hazırlığı için kayıt ücretleri öğrencilerden çok velileri ilgilendiriyor.

Dershaneye kayıt ücretleri, sınıfların kalabalıklığına, dershanenin tanınırlığına ve öğretmenlerinin tecrübesine göre farklılık gösteriyor.

İyi eğitim veren kaliteli dershanelerin ortalama kayıt ücretleri 3 bin ile 5 bin YTL arasında değişirken, bu fiyatla öğrenci alan dershaneler 16-20 kişilik sınıflarda eğitim imkanı sunuyor. 16 kişinin altında düştükçe fiyatlar 7 bin YTL'nin üzerine çıkabiliyor. ÖSS'ye kadar alınacak test ve çalışma kitapları da eklendiğinde ÖSS'ye hazırlığın maliyeti daha da kabarıyor.

Büyük kentlerde öğrenciye birebir eğitim veren bazı dershanelerin fiyatlarının ise 30 bin YTL'ye kadar çıktığı öğrenildi. Bu dershaneler, öğrencinin üniversiteye girmesi konusunda garantili çalışıyor.

İl bazında eğitim veren, yeni açılan, adı fazla duyulmayan bazı dershanelerde ise fiyatlar 1500 YTL'ye kadar iniyor. Bu dershaneler de ucuzluğu nedeniyle öğrencilerden yoğun ilgi görüyor.

TÜKETİCİLER BİRLİĞİ UYARIYOR

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, bazı dershanelerin maliyeti düşürmek, kayıt ücretlerini daha aşağıya çekmek için stajyer öğretmen çalıştırabildiğini söyledi.

Pahalı olan birçok dershanenin ise reklam giderlerinin faturasını öğrenciye ve veliye kestiğini ileri süren Özer, yüksek ücretlerin içinde reklam paralarının da yer aldığını, harcanan paraların veliden alındığını kaydetti.

Velilere, dershanelerin milli eğitime verdiği fiyat tarifelerini görmeleri konusunda uyarılarda bulunan Özer, şöyle dedi:

“Kanunlara göre bu fiyat tarifesi dershanede asılı olmalıdır ancak gizleniyor. Veli bu fiyat tarifesini görmeden kayıt yaptırmasın. Aksi takdirde yüksek ücretler ödeyebilir. Örneğin bir veli, dershaneye gidip fiyat soruyor. Daha masaya oturmadan veliye (fiyat 3 bin YTL ama sizin için 2 bin YTL olur) deniliyor. Niye bu veli, sizin babanızın oğlu mu?”

Özer, velilerden sözleşmeli kayıt yaptırmalarını da isteyerek, “Sözleşmede özellikle öğrencinin beğenmediği durumda dershaneden ayrılabilmesi yer almalıdır. Bu durumda veli senetleri ödemek zorunda kalmaz. Bize öğrenci dershaneden ayrıldığı halde senet ödemek zorunda kalan velilerden çok şikayet geliyor. Sözleşmeli kayıtlarda bu sorunlar ortadan kalkar” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title