Haberler

AP Başkanı Buzek, TBMM'de Konuştu

Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Arap dünyasında, Ortadoğu'da giderek artan gerilimin Türkiye ve AB arasındaki yakın işbirliği ile çözümlenmesi gerekiyor" dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Arap dünyasında, Ortadoğu'da giderek artan gerilimin Türkiye ve AB arasındaki yakın işbirliği ile çözümlenmesi gerekiyor." dedi.

TBMM Genel Kurulu'na Başkan Cemil Çiçek ile beraber gelen Buzek, milletvekillerine bir konuşma yaptı. Van'da yaşanan deprem nedeniyle başsağlığı dileyen Buzek, "AB de burada olmaya sizlere yardımcı olabileceği her noktada yardımcı olmaya devam edecek. Bu noktada Avrupa sivil koruma mekanizması olarak adlandırdığımız sistemi birkaç saat içerisinde devreye soktuk. Çünkü sizler yalnız değilsiniz." dedi.

Türkiye'nin katılım müzakerelerinin uzun süredir açmazda olduğunun altını çizen Buzek, şöyle devam etti:

"Arap dünyasında, Ortadoğu'da giderek artan gerilimin Türkiye ve AB arasındaki yakın işbirliği ile çözümlenmesi gerekiyor. Çünkü her ne kadar sizin ekonominiz iyi durumda bile olsa her iki yapının ekonomisinin de işliyor olması kanımca önem taşımakta. İşte bu bağlamda ikili konuları görüşmek ve çözümüne katkı sağlamak için ziyaretimi gerçekleştiriyorum.

Türkiye'nin güçlü demokratik geleneklerinin reformcu ve ilerici politikalarının ve aynı zamanda geride bıraktığımız yıllarda kaydettiği inanılmaz başarılarının anıtı niteliğinde olan bu yüce Mecliste konuşuyor olmaktan onur duymaktayım. Ben tüm bunlardan dolayı sizleri kutlamak istiyorum. Türkiye'nin gerçekten gurur duyması gereken pekçok husus var. Ekonominiz geride bıraktığımız 10 yıllık dönemde 3 kat büyüdü. Çok önemli sosyal reformlar hayata geçirdiniz. Örneğin sağlık hizmetleri tüm ülke nüfusunu kapsayacak şekilde geliştirildi."

Buzek, Türkiye'nin laik demokrasinin Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da otoriter yönetimlerden kurtulmak isteyen milyonlar için bir ilham kaynağı olduğunu belirtirken, "AB komisyonunun entegrasyonun artırılmasından dış politikaya terörle mücadeleden ticarete ve vize koşullarının hafifletmesine kadar pek çok konuda ortaklığımıza yeni bir ivme kazandırması en büyük beklenti" olduğunu ifade etti.

AP Başkanı Buzek şöyle devam etti:

"Türkiye'nin uluslararası topluma sunabileceği çok şey var. Ancak Türkiye ile AB'nin birlikte çalışması esas önem taşımakta ki dış politikalarımızda daha iyi bir eşgüdüm var olabilsin. Özellikle bu zorlu zamanlarda beraber daha fazla çalışmalı ve stratejik düşünmeliyiz. Birlikte sadece daha güçlü olmakla kalmayıp aynı zamanda daha fazla güvenlik içinde de olacağız. Geçtiğimiz aylarda Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki özgürlük mücadelesini desteklediklerini vurguladılar. Ortadoğu'da pek çok kişi başarıyla modernleşen bir toplum örneği olarak sizleri bir ilham kaynağı olarak görmekte. Başbakan Erdoğan, Mısır devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e görevi bırakması yönünde çağrıda bulunan ilk Müslüman lider oldu. Ülkenizin liderleri Mısır'a, Libya'ya, Tunus'a ziyaret gerçekleştirmiş ve laikliği teminat altına alan bir anayasanın kabul edilmesi yönünde ikna çalışmaları yapmışlardır. Son olarak da kapılarınızı ve gönüllerinizi Suriye muhalefetine de açtınız. Sadece Suriye'de değil Doğu Akdeniz genelinde birden fazla kıvılcım noktası mevcut ve bölgenin istikrara kavuşturulmasına yardım etmesi için Türkiye'ye güvenmekteyiz." - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title