Haberler

Aoç'de Büyükşehir Dönemi Başlıyor

Atatürk Orman Çiftliği Planı Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında Onaylandı. Plana Göre, Hayvanat Bahçesi, Çimento Fabrikasının Bulunduğu Bölgedeki Verimsiz Tarım Alanına Taşınacak.

Atatürk Orman Çiftliği Planı Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında onaylandı. Plana göre, Hayvanat Bahçesi, çimento fabrikasının bulunduğu bölgedeki verimsiz tarım alanına taşınacak.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in başkanlığında yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi'nde AOÇ planı ele alındı. AOÇ planı, İmar ve Bayındırlık Komisyonu'ndan geldiği şekliyle oy çokluğu ile onaylandı.

Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülerek kabul edilen plana göre, bugüne kadar herhangi bir planı bulunmayan AOÇ arazisi ilk kez plana kavuşmuş oldu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek yasayla AOÇ ile ilgili plan yapma yetkisinin Büyükşehir Belediyesi'ne bırakıldığını, yapılan çalışmalar sonucunda da Çiftlik arazisinin üst ölçekli 1/25 bin ve koruma amaçlı 1/10 bin ölçekli planlarının yapıldığını belirtti.

Planlar yapılırken Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile Atatürk Orman Çiftliği Yönetimi ile koordineli çalışıldığını, hazırlanan planların Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunulduğunu belirten Başkan Gökçek, planların Koruma Kurulu'nun onayından sonra Büyükşehir Belediye Meclisi'ne taşındığını söyledi.

Gökçek, bugüne kadar herhangi bir planı bulunmayan Çiftlik arazisinin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayladığı planla plansızlıktan kurtulduğunu ve tanımsız alanın kalmadığını bildirdi.

Kabul edilen planla AOÇ içindeki Hayvanat Bahçesi'nin bugünkü çimento fabrikasının bulunduğu verimsiz bölgeye taşınacağını, yeni Hayvanat Bahçesi'nin yaklaşık 840 dönümlük bir alana kurulacağını bildiren Gökçek şunları söyledi:

"Amacımız, dünyanın en büyük ve en modern hayvanat bahçelerinden birisini kurmak. Bu amaçla geniş bir alan gerekiyordu. Biz kurulacak bu geniş alanı verimli tarım arazisi üzerinde kurmak istemedik. Bu nedenle Hayvanat bahçesini bugünkü yerinden alarak verimsiz tarım arazisi bölgesi olan Çimento Fabrikası alanına taşıyacağız. Ve orada muhteşem bir safari park yapacağız. Hayvanlar kafesler içinde değil de doğal yaşam alanına benzer geniş alanlarda barınacak.

İçerisinde yaklaşık 500 kadar golf arabasıyla dolaşabileceksiniz. Burada pek çok hayvanın gösteri mekanları olacak. Filler, yunus balıkları, atlar, köpekler ve daha pek çok çeşit hayvan. Ayrıca bu hayvanlar, değişik yapılardaki yerlerde gösteriler yapacak.

Ayrıca Hayvanat Bahçesi'ni gezmeye gelen vatandaşlarımız, geniş cam kafesler içerisindeki vahşi hayvanları da görebilecek. Etrafı camla kaplı bu kafesleri vatandaşlar, arabalarını durdurup, çok yakından izleyebilecek."

YENİ YOLLAR AÇILACAK

AOÇ planında kent ulaşımına katkı sağlayacak yol önerileri de geliştirildi. Celal Bayar Bulvarı'nın devamında Gazi Mahallesi girişinden demiryollarını üsten geçip, demiryollarına paralel 40 metre genişliğinde bulvar oluşturulacağını belirten Gökçek bu bulvarın Etimesgut Zırhlı Birliklere kadar uzanacağını ve batı yakasının trafiğinde büyük rahatlama sağlayacağını belirtti.

Aynı şekilde bölge trafiğini rahatlatmak amacıyla Demetevler'den AŞTİ'ye uzanan 25 metre genişliğinde açılması düşünülen bir caddenin de planda yer aldığını belirten Gökçek, halkın çokça şikayetlerine neden olan Hobi Bahçeleri'nin kaldırılacağını, AOÇ içinden geçen Ankara Çayı'nın rehabilite edileceğini ve etrafının bölge parkı olarak düzenlenip Ankara Halkının kullanımına sunulacağını da söyledi.

"5 YILDA TAMAMLAMAK"

Gökçek, Atatürk Orman Çiftliği Projesi'ni 5 yılda tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Gökçek, AOÇ'nin bir kısmını 2008 yılında açabileceklerini ifade etti.

AOÇ'nin, Hayvanat Bahçesi ile birlikte 300 milyon dolarlık bir proje olduğunu belirten Gökçek, "Ama bunu 5 seneye yayacağız. Bu dönemi ve önümüzdeki dönemi kapsayacak. Kısmet olur mu, olmaz mı? Onu da kesin kestiremiyorum ama 2008 sonuna doğru bir kısmını hizmete belki açabiliriz. Ancak hayvanat bahçesine yönelik çalışmalar 5 sene sürecek" diye konuştu.

AOÇ ve Tarım Bakanlığı ile sözleşme yapıldıktan sonra proje çizdireceklerini belirten Gökçek, Proje çizimini dünyada söz sahibi olan bir firmaya yaptırmayı hedeflediklerini belirterek, "Gelişigüzel bir proje çizilsin istemiyoruz. Proje çizildikten sonra da hayvanat bahçesinin yapımına başlayacağız" dedi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title