Haberler

Antony Blinken kimdir? Antony Blinken Türkiye hakkında ne dedi, düşünceleri neler?

Güncelleme:

ABD'nin 46. Başkanı seçilen Joe Biden, kabinesinin ilk üyelerini Salı günü açıklamaya hazırlanıyor. Bloomberg ve New York Times'ın haberine göre Biden, uzun süredir dış politika danışmanı olan Antony Blinken'ı dışişleri bakanlığı görevine aday gösterecek. Blinken'ın bu durumda göreve başlayabilmesi için Senato'nun onayı gerekiyor. Peki Antony Blinken kimdir? Antony Blinken Türkiye hakkında ne dedi, düşünceleri neler?

ANTONY BLINKEN KİMDİR?

16 Nisan 1962 yılında New York'ta doğmuştur. 58 yaşındadır. Amerikalı hükûmet yetkilisidir. 2015-2017 yılları arasında dışişleri bakan yardımcısı, 2013-2015 yılları arasında ise ulusal güvenlik danışman yardımcısı olarak Başkan Barack Obama yönetiminde görev aldı. Başkan Joe Biden, Blinken'ın 2021'den itibaren kabinede dışişleri bakanı olarak görev yapacağını duyurdu.

ANTONY BLİNKEN EĞİTİMİ

Blinken, 16 Nisan 1962'de Yahudi bir anne-babayla, Judith ve Donald M. Blinken'de doğdu. 1971'de, École Jeannine Manuel'e gittiği Paris, Fransa'ya taşındığında, New York City'deki Dalton Okulu'na devam etti. Holokost'ta hem Auschwitz hem de Dachau kamplarından sağ kurtulan boşanmış annesi ve yeni kocası avukatı Samuel Pisar ile oraya taşındı.

The Harvard Crimson'da çalıştığı ve haftalık sanat dergisinin ortak editörlüğünü yaptığı Harvard Üniversitesi'ne girdi. Lisans derecesini aldıktan sonra Blinken, The New Republic için rapor verdi. Doktora derecesini 1988 yılında Columbia Hukuk Fakültesi'nde aldı. Mezun olduktan sonra New York ve Paris'te avukatlık yaptı. 1988 başkanlık kampanyası sırasında Blinken, babası Donald ile Michael Dukakis için bağış toplama çalışmalarında çalıştı.

CLİNTON VE BUSH YÖNETİMLERİ

Blinken, yirmi yıldır iki yönetimde üst düzey dış politika pozisyonlarında bulundu. 1994-2001 yılları arasında Beyaz Saray'da Birleşik Devletler Ulusal Güvenlik Konseyi kadrosunda görev yaptı. 1994'ten 1998'e kadar Blinken, Başkan'ın Özel Asistanı ve Stratejik Planlama Kıdemli Direktörü ve NSC'nin Konuşma Yazımı Kıdemli Direktörü idi. 1999'dan 2001'e kadar Başkan'ın Özel Asistanı ve Avrupa ve Kanada İşlerinden Sorumlu Kıdemli Direktör oldu.

2002'de Blinken, 2008 yılına kadar görev yaptığı ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'ne personel müdürü olarak atandı. Aynı zamanda Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde kıdemli araştırmacı olarak görev yaptı. 2008'de Blinken, Joe Biden'in başkanlık kampanyası için çalıştı ve Obama-Biden başkanlık geçiş ekibinin bir üyesiydi

OBAMA YÖNETİMİ

2009-2013 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Bu pozisyonda ayrıca Afganistan, Pakistan ve İran'ın nükleer programına ilişkin ABD politikasının oluşturulmasına yardımcı oldu.

7 Kasım 2014'te Başkan Obama, emekli William Joseph Burns'ün yerine Blinken'i Bakan Yardımcısı görevine aday göstereceğini açıkladı. 16 Aralık 2014'te Blinken, Senato tarafından 55'e 38 oyla Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak onaylandı.

Obama'nın 2011 Usame bin Ladin'i öldürme kararından Blinken, "Bir liderin aldığı daha cesur bir karar görmedim" dedi. 2013 tarihli bir profil, onu "hükümetin Suriye politikasını tasarlamadaki kilit oyuncularından biri" olarak tanımladı, bunun için halka açık bir yüz olarak hizmet etti.

Blinken, Obama yönetiminin 2014 Kırım Krizine verdiği tepkinin formülasyonunda çok önemliydi. Haziran 2014'te Brookings Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada Blinken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresine ve genel olarak Rus kamuoyuna odaklanarak, geniş ve kapsamlı bir yaptırım rejiminin kritik olduğunu vurguladı. İlk çatal, oligarkları Amerikan kökenli varlıkları riske atmaktan caydırmak için gerekliyken, ikinci uç "Rus halkına [Putin] gibi uluslararası suçluları desteklemek için çok ağır bir para cezası olduğunu göstermek" için gereklidir.

ANTONY BLINKEN NE İŞ YAPMAKTADIR, GÖREVİ NEDİR?

Blinken, 2016 New York'ta Birleşmiş Milletler'de mülteciler hakkında konuşmak için Susam Sokağı'nın karakteri Grover ile buluştu.

Blinken, 2017 yılında Michèle Flournoy, Sergio Aguirre ve Nitin Chadda ile bir siyasi strateji danışmanlığı şirketi olan WestExec Advisors'ı kurdu. WestExec'in müşteri çalışmaları, potansiyel satın almaları ve jeopolitik risk için yatırımları analiz etmeyi ve düzenleyici konular, ABD ve önemli uluslararası pazarlardaki politika değişiklikleri, sektöre özgü ve makroekonomik eğilimler ve siyasi istihbarat hakkında içgörü sunmayı içerir. WestExec ayrıca müşterilerin Çin'deki pazar erişimini genişletmesine yardımcı olur. "ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimlere karşı koruma sağlarken". WestExec'in müşterileri arasında Google'ın Jigsaw, İsrail yapay zeka şirketi Windward ve "Fortune 100 türleri" bulunmaktadır. The Intercept ile yaptığı röportajda Flournoy, WestExec'in "son zamanlarda hükümetten çıkan kişileri" "güncel bilgi, uzmanlık, bağlantılar, ağlar" ile işe almak istediğini açıkladı.

Blinken aynı zamanda özel sermaye şirketi Pine Island Capital Partners'ın ortağıdır. Firmanın web sitesine göre Blinken, firmanın portföy şirketlerine "anlaşmaları sağlamak, analizler yapmak, teklifleri kazanmak, işlemleri kapatmak ve doğrudan tavsiyelerde bulunmak için yatırım ekibiyle birlikte çalışan" D.C. ortakları ekibinde çalıştı. Pine Island'ın başkanı, Merrill Lynch'in Bank of America'ya satışından önceki son başkanı John Thain'dir. Blinken, Biden kampanyasında üst düzey bir dış politika danışmanı olarak hizmet etmek için 2020'de Pine Island Capital Partners'dan geri çekildi.

Blinken, Dış İlişkiler Konseyi üyesidir. CFR'deki 2016 konuşmasında Blinken, enternasyonalist ve çok taraflı politikaları savundu.

BİDEN YÖNETİMİ

Blinken, Biden'in 2020 başkanlık kampanyası için dış politika danışmanıydı. 17 Haziran 2020'de Blinken, Biden'in "İsrail'e askeri yardımı ilhak gibi şeylere veya İsrail hükümetinin katılmayabileceğimiz diğer kararlara bağlamayacağını" söyledi. 22 Kasım 2020'de Bloomberg News ve The New York Times, Biden'ın Blinken'i Dışişleri Bakanı adayı olarak seçtiğini bildirdi.

KİŞİSEL HAYAT

2002 yılında, Blinken, Evan Ryan ile Washington, D.C'deki Holy Trinity Katolik Kilisesi'nde bir haham ve rahip tarafından düzenlenen iki mezhepli bir törenle evlendi.

ANTONY BLINKEN TÜRKİYE HAKKINDA NELER DÜŞÜNÜYOR?

Antony Blinken, Türkiye'de 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi gibi çok kritik gelişmelerin yaşandığı bir dönemde, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısıydı.

  1. Konuşmalarında Suriye'de IŞİD'le mücadele ve mülteciler konularında NATO müttefiki Türkiye ile işbirliğinin önemini vurguluyor ama bir yandan da insan hakları, şeffaflık ve demokrasi vurgusunu dile getiriyordu.
  2. 2016 sonbaharında Türk Amerikan ilişkileri yıllık konferansında yaptığı bir konuşmada "Evet farklılıklarımız var ama onları açık, doğrudan ve dürüst bir şekilde dostlar ve ortaklar olarak konuşuyoruz. NATO müttefiki ve dostumuz Türkiye'nin demokratik ilkeler ve terörle mücadelede yanındayız. Aynı zamanda Türkiye hükümetini hukukun üstünlüğü ve temel özgürlüklerin korunmasına teşvik ediyoruz. Bunlar bir ulusun gücü ve sağlıklı bir iş ortamı bakımından temel faktörlerdir" demişti.
  3. Bu dönemde darbe girişiminin hemen ardından Ankara ile Washington arasında darbenin örgütleyiciliği ile suçlanan Fethullah Gülen'in ve yakınındaki isimlerin iadesi konusunda da gerilim yaşandı.
  4. Olaylar sırasında hava saldırısına uğrayan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni birkaç ay sonra ziyaret eden Blinken, daha sonra Amerikan yönetimi adına özeleştiri yapmasıyla da hatırlanıyor.
  5. Blinken "Aslına bakarsanız bir çoğumuzun Temmuz olayları sırasında Türkiye'deki duyguların derinliğini anladığımızı, ya da belki anladığımızı ifade edebildiğimizi sanmıyorum. Bu Türk devletinin ve Türk halkının kalbine saplanan bir hançerdi" demişti.
  6. Blinken, çok daha yakın bir tarihte ise Twitter hesabından Kıbrıs'la ilgili görüş bildirdi.
  7. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar'ın ortak basın toplantılarında Kıbrıs için iki devletli bir çözüm önerisini dile getirmeleri ardından 27 Ekim tarihli mesajında Blinken, "... Kıbrıs için iki devletli bir çözüm çağrısını üzüntüyle karşılıyoruz. Joe Biden uzun zamandır bütün Kıbrıslıların barış ve gönencini güvence altına alacak iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon fikrini desteklediğini ifade ediyor" demişti.
Kaynak: Haberler.com / Gündem

Amerika Birleşik Devletleri Joe Biden Türkiye Kıbrıs Gündem Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title