Haberler

Antik kentteki sütunlu cadde gün yüzüne çıkıyor

AYDIN'ın Sultanhisar ilçesinde Nysa Antik Kenti'nde, 2013 yılında keşfedilen Sütunlu Cadde'nin ortaya çıkarılması için bu yıl da kazı çalışmalarına devam ediliyor.

Anadolu'nun arkeolojik varlığının gün yüzüne çıkarılması ve kültür mirasının korunması amacıyla yürütülen çalışmalara katkı sağlayan Türkiye İş Bankası, Nysa Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarına da destek vermeye başladı. Ankara Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından 1990 yılından bu yana yürütülen Nysa'daki kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi adına Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner başkanlığında devam ediyor. Bu yılki çalışmalarda da 2019 yılında keşfedilen antik kentin ana caddesi olan Sütunlu Cadde'nin, doğu kesiminin ortaya çıkarılması hedefleniyor. Belgeleme, koruma, onarım, envanter oluşturulması çalışmalarının ardından caddenin gelecek kuşaklara aktarılması sağlanmış olacak. Kazı çalışmalarına başkanlık yapan Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner, "Nysa Antik Kenti, vadi üzerine kurulmuş. Strabon'un (Yunan tarihçi ve filozof) deyişiyle çift yakalı kent doğu ve batı yaka üzerinde oluşuyor. Ortadaki köprü ise iki yakayı birbirine bağlamaktadır. Roma mimarisi döneminin bir harikasıdır. Bu köprü üzerinden kentin ana caddesi olan Sütunlu Cadde'ye ulaşılıyor. Bu caddeyi, 2013 yılındaki kazı çalışmalarıyla keşfetmiştik. O zamanlardan bugüne kadar bu cadde üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor. Caddenin genişliği 9.5 metre ve kentin en geniş caddesidir. Çalışmalarımız ekim ayında son bulacak. Gelecek sezon devam edecek" dedi.

ANTİK KENT HAKKINDA

Antik Karia Bölgesi'nin eğitim ve kültür kenti olan ve geçmişi M.Ö. 3'üncü yüzyıla uzanan Nysa Antik Kenti, Büyük Menderes Nehri'nin kuzeyinde, nehrin oluşturduğu bereketli havzada, Aydın Dağları'nın güney eteğinde korunaklı bir yamaçta yer alıyor. Önemli bir eğitim ve kültür kenti olduğu aktarılan Nysa'da eğitim amaçlı kullanılan Gymnasium ile Anadolu'nun iyi korunan örneklerinden biri olan kütüphane dikkat çeken yapılar arasında bulunuyor. Kentin topografyaya uyumlu bir şekilde sel sularının açtığı vadiye inşa edilmiş yapıları, tiyatrosu, stadion'u, tüneli ve 3 köprüsü Roma mimari ve mühendisliğinin en güzel örnekleri arasında yer alıyor. Antik kentte açığa çıkarılan yapıların çoğunluğu, Roma ve Geç Roma- Bizans Dönemi'ne ait. Batı yakadaki gymnasium, tiyatro ve stadion ile doğu yakadaki agora ve gerontikon'un (Yaşlılar Meclisi) ise Geç Hellenistik- Erken Roma Dönemi orijinli yapılar olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ankara Üniversitesi Sultanhisar Aydın Roma Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title