Haberler

Antik kentleri bisikletleriyle gezecekler

Güncelleme:

8 bin 500 yıllık tarihiyle büyük bir kültürel zenginliği barındırır İzmir, Aristo'nun "Görmezsen eksik kalırsın!" diyerek Büyük İskender'i uyardığı şehirdir. Victor Hugo'nun hiç görmeden adına şiirler yazıp "İzmir bir prensestir" diye övdüğü İzmir, Ephesus ve Pergamon antik kentleri de dahil, bilinen 36 antik kenti sınırlarında barındırıyor. Felsefe, sanat ve bilim alanlarında en önemli gelişmeler, bu antik kentlerden yayılmıştır. 120 kişiden oluşan bisiklet ve tarih sever, bu yıl beşincisi düzenlenecek "Az Bilinen Antik Kentler Turu" (ABAK) katılmak için İzmir'de buluşuyor. Turun organizasyon gönüllüleri; "20 Nisan Çarşamba günü her zaman olduğu gibi Konak Meydanı'nda Saat Kulesi'nin önünde buluşacağız. Geleneksel olarak saat kulesinin etrafında üç tur attıktan sonra 5 gün boyunca antik kentleri gezerek ilerliyor ve uygun yerlerde çadır kampları kurarak konaklıyoruz. Turumuz bir sene "Ion" antik kentlerinin bulunduğu İzmir'in güney tarafında; bir sene de "Aiol" kentlerinin bulunduğu kuzey tarafında gerçekleşiyor. Bu yıl da önceki rotalarımızı biraz daha geliştirerek Çeşme'den başlayarak Erythrai, Klozemanai, Teos, Lebedos, Claros ve Ephessos antik kentlerini göreceğimiz "Ionia" temalı turumuzu gerçekleştireceğiz. Turumuz bu sene Selçuk' da son bulacak" dediler.

Dünyada bir benzeri daha yok

İzmir Büyükşehir, Urla Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği turda bisikletçiler Alaçatı Myga Sörf Okulu, Davut Baba İçmeler Tesisleri, Akkum Plajı, Kalemlik Orman Kampı ve Selçuk Belediyesi Pamucak Kampı'nda çadır köyler kurarak konaklayacaklar. Antik Kentler Turu'nda katılımcılar eşyalarını ve kamp malzemelerini kendileri taşıyorlar. Tur bu özelliğiyle dünyada tek organize tur olma özelliği taşıyor. Turizm Bakanlığı'nın Turizm Haftası etkinliklerinin 5 yıldır parçası olan Antik Kentler Turu aynı zamanda İzmir'in en eski bisiklet turu. İzmir ve çevresindeki antik alanları ve geçmişten günümüze taşıdığı kültürel değerleri yerinde görmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, bisikletin alternatif bir ulaşım ve turizm aracı olarak benimsenmesi, sağlığa katkıları ve çevre dostu işlevine vurgu yapılması da amaçlanıyor. Aynı zamanda yerel yönetimlerle işbirliğine gidilerek, farkındalık ve duyarlılık yaratılmaya çalışılıyor.

İmece geleneği yaşatılıyor

Tur, herhangi bir kişi ya da dernek hesabına kar amacı güdülmeden, dayanışmalı, sponsorsuz, tamamen katılımcıların katkılarıyla ve "imece" yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Turun sponsorları katılımcıları. Tarih boyunca İzmir ve çevresinin uygarlıkların gelişimine öncülük ettiğinin altını çizen bisikletçiler, "Yöremizin unutulmuş olan öncülük kavramını çağımızın en gelişmiş ve çözümcül aracı olan bisikletle birlikte yeniden hatırlatmak istedik" dedi. Turcuların bisikletli yaşamı benimsemiş tarihe, doğaya ve insana saygılı 7'den 70'e katılımcılardan ve gönüllülerden oluştuğunun altını çizen bisikletçiler, "Turumuza öğretmen, sanatçı, akademisyen, hekim, gazeteci, avukat, mimar, öğrenci ve emekli gibi farklı meslek gruplarından katılan çok sayıda bisiklet ve tarih sever, bu tarihi yolculukta birlikte pedal çevirecek" diye konuştu.

Yarımada hayatı yakala


Az Bilinen Antik Kentler Turu gönüllüleri İzmir Büyükşehir Belediyesi Yarımada Sürüdürülebilir Kalkınma Projesi içinde yer alan Efes-Mimas Bisiklet Rotalarının hayata geçirilmesinde gönüllü olarak yer aldılar. Çeşme yarımadasının "sürdürülebilirlik" kavramı üzerine kurulan bu proje insana ve doğaya saygılı bir proje olmasının yanında tamamen gönüllülerin çabasıyla gerçekleştirildi. Az Bilinen Antik Kentler Gönüllüleri bisiklet rotaların hayata geçirilmesi için koordinasyon görevini üstlendi ve rotanın belirlenmesi için saha çalışmalarını yürüttü. Gönüllüler "Turumuzu hayata geçirirken rotalarımızı en başından beri benzer projelere ön-ayak olacak şekilde belirlemeye çalışıyoruz. Bu yıl ABAK turunu Efes-Mimas Bisiklet Rotaları'nda gerçekleştirerek projenin yurt içinde ve yurtdışında tanıtımını yapmak ve bilinirliliğini arttırmak istiyoruz" dediler.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını Sığacık'ta kutlayacaklar

Tur bağlamında, gelenekselleşen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları, bu yıl da Sığacık' ta 80. Yıl Cumhuriyet İlk ve Ortaokulları'nda çocuklarla birlikte gerçekleştirilecek. Bu anlamlı günü tam bir bayram ve şenlik havasında kutlamak için sabah bisikletlerini Türk bayraklarıyla donatacak katılımcılar, 180 çocuğa çeşitli hediyeler verecekler. Gönüllüler "Okula ve çocuklarımıza çeşitli hediyeler derledik. 23 Nisan kutlamalarının ruhuna uygun bir şekilde çocuklarımızı sevindirmek istiyoruz" dediler.

Otizmli çocuklara bisiklet kullanmayı da öğretiyorlar

ABAK gönüllüleri aynı zamanda pek çok sosyal sorumluluk projesini öteden beri yürütüyorlar. Bu bağlamda Konak ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Moris Bencuya Özel Eğitim Uygulama Merkezi'ndeki otizmli çocuklara, bisiklete binmeyi öğretiyorlar. Gönüllüler"Bizler sağlıklı bireyin sağlıksız bireye, bedensel bütünlüğü olanın olmayana, üretken insanın üretemeyen yaşlı insanlara karşı sorumlulukları olduğuna inanıyoruz. Bu bağlamda bir dizi sosyal sorumluluk projesi üretip, kendi imkânlarımızla yaşam geçirmeye çalışıyoruz. Her Çarşamba saat 13.00 ile 15.00 ararında gerçekleştirdiğimiz eğitimlere artık İzmirli bisikletçi dostlarımız da destek veriyor" dediler.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Victor Hugo Çeşme Konak Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title