Haberler

Antep Savunması" Beyaz Perdeye Aktarılacak

Yönetmenliğini Metin Güngör'ün üstlendiği "Yokluk Direniş" adlı filmin çekimlerinin haziran ayında başlayacağı bildirildi.

Yönetmenliğini Metin Güngör'ün üstlendiği "Yokluk Direniş" adlı filmin çekimlerinin haziran ayında başlayacağı bildirildi.

Proje başkanı Ali Araptarlı, Radisson Blu Bosphorus Hotel'de düzenlenen basın toplantısında, "Antep Savunması"nda halkın Fransızlara karşı müdafaa şeklinin, dünyadaki birçok harp akademisinde ders olarak anlatıldığını söyledi.

Kurtuluş Savaşı sırasında Gaziantep'in gösterdiği savunmanın da bugüne kadar film veya dizi olarak ele alınmadığına işaret eden Araptarlı, "Yönetmenimiz Güngör'le beraber Hollywood kalitesinde, yarışmalara girebilecek Antep destanını film olarak yapmaya karar verdik." dedi.

Filmin başlığına dikkati çeken Araptarlı, şunları anlattı:

"Antep müdafaası yokluk içerisinde geçmiş. Halk 11 ay 8 gün hiçbir yerden yardım almadan 6 bin 317 şehit vererek, 7'den 70'e genç, ihtiyar, kadın, erkek, eli silah tutanlar cephede, diğerleri cephe gerisinde savunmayı sürdürmüşler. Antep'in sanatkarları, demircileri, bakırcıları ve tornacıları da mağaralarda silah imalathaneleri kurmuş. Fakat barut bulamayınca güvercin gübresiyle, Antep'in havara taşını ve tuzunu döverek barut yapmışlardır. Bu yaşananların hepsi de filmde işlenecek."

Ali Araptarlı, filmin senaryo hazırlıklarının devam ettiğini dile getirerek, "Şu anda senaryo ekibimiz Gaziantep'te. Antep harbine katılan bütün kahramanların çocukları, torunları veya yakınlarıyla görüşüyorlar. Hepsinin hikayelerini dinliyorlar ve savaşın geçtiği yerleri keşfederek, senaryoyu orada yazıyorlar." diye konuştu.

"Filmin başrolü için Burak Özçivit'i düşünüyoruz"

Gaziantep Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Hasan Özyagut da filmin dünyada bir farkındalık oluşturması temennisinde bulunarak, "Gaziantep Savunması'nı ikinci bir Çanakkale olarak görüyorum ve öyle de olması lazım. Çünkü Mustafa Kemal'in meşhur sözü boşuna söylenmemiştir. Gaziantep halkının yaşadıklarını, savunmasını tüm dünyaya duyurmak için yola çıktık. İnşallah elimizden gelenin daha fazlasını yapacağız." ifadelerini kullandı.

Özyagut, filmin başrol karakteri için de Gaziantepli oyuncu Burak Özçivit'i düşündüklerini, fakat henüz kendisiyle görüşmediklerini belirtti.

Çekimler haziran ayında başlayacak

Yönetmen Metin Güngör ise filmin hayata geçirilmesi adına anlaşmayı bugün imzaladığını dile getirerek, "Sanırım iki haftaya kadar kast görüşmeleri başlayacak ve ön prodüksiyona gireceğiz. Aynı zamanda senaryo aşamaları devam ediyor. 1 Haziran'da da çekimlere başlamayı planlıyoruz." dedi.

Sinema alanındaki çalışmalarını ABD'de sürdüren Güngör, projeden etkilendiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Çalışmalarımın yoğunluğu arasında sanırım 8-9 ay boyunca Türkiye'de bu filmi tamamlayacağız. Daha önceden ekip olarak aldığımız 2 Oscar ödülümüz var, 'Gladyatör' ve 'Hügo'dan. Daha sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hazırladığı bir festivalde yılın en iyi yönetmeni seçildim. Şu anda Türkiye'de olmamın nedeni 'Fikret Mualla' adlı filmim var. O da bitmek üzere. Bu sırada da böyle bir proje geldi ve kesinlikle tereddütsüz kabul ettim."

Güngör, filmin gerçekçi olmasına dikkat edeceklerini de aktararak, "Gaziantep'te ne olmuşsa tarihi saptırmadan onları seyirciye yansıtmak istiyoruz. Ben inanıyorum ki bu film dünya çapında çok büyük ses getirecek, bütün yarışmalara da göndereceğiz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Burak Özçivit Hollywood Türkiye Kültür Sanat Haberler

title