Haberler

Antep Fıstığını AB'de Tescil Çalışmaları

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından Antep fıstığının AB nezdinde tescil edilmesi yönünde çalışma yürütüldüğü belirtildi.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından Antep fıstığının AB nezdinde tescil edilmesi yönünde çalışma yürütüldüğü belirtildi.

GTO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Antep fıstığına coğrafi işaret alarak Gaziantep'e ilk coğrafi işaretli ürünü kazandıran GTO, Antep fıstığını AB'de tescil ettirmek için de çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

GTO, AB nezdinde başvuruda bulunarak Antep fıstığını tescil ettirmek için çalışıyor.

Coğrafi işaret tescili kapsamında Antep fıstığının yanı sıra Antep işinin de tescilini alan oda, bu işaretlerin ürünlerde kullanılması yönünde çalışmalara başladı.

AB'de tescil edilmesinin Antep fıstığının uluslararası platformda hak ettiği değeri alması bakımından önemli olduğu belirtiliyor.

Antep fıstığı ve Antep işinin coğrafi işaret tescili kapsamında iki ürünü üreten ve satan işletmelerin coğrafi işaret belgesini kullanmaları ve bu belgelerin denetimi hususunda GTO tarafından hazırlıklar tamamlandı.

Bu kapsamda ilk uygulama geçen hafta yapıldı. İlgili kurum temsilcileriyle başlatılan çalışma, 2018 yılından itibaren nihai halini alacak ve işletmelere coğrafi işaret logosu ve belgesi kullanma imkanı sağlanacak.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, iki ürünün adının Gaziantep'le özdeşleştiğini belirterek, denetimlerin Antep fıstığı, Antep işi tescili ismini kullanarak üretim yapmak isteyen üreticilere yönelik, Türk Patent ve Marka Kurumunun (TÜRK PATENT) mahreç işareti mevzuatında belirlenen özelliklere göre yapılacağını belirtti.

Gaziantep'in en büyük zenginliklerinin yöresel ürünler ve lezzetler olduğunu ifade eden Hıdıroğlu, şunları kaydetti:

"Gaziantep Ticaret Odası olarak şehrimizin geleneksel ürünlerine sahip çıkıyoruz. Bu geleneksel ürünlerinin üretiminin artması bu ürünlerin tanıtımıyla mümkün olacak. Coğrafi işaretler özellikle uluslararası tanıtım anlamında çok önemli. Turizm geliri yüksek kentlerde el sanatları ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Gaziantep, el sanatları açısından oldukça zengin. Milli kültürümüzün bir parçası olan değerlerimizin yaşatılması ve tanıtımı doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Gaziantep Ticaret Odası Avrupa Birliği Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title