Haberler

Antalya Side Unesco Yolunda

Manavgat Belediyesi tarafından Side Antik Kenti'nde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi ve Hamam Müzesi çalışmaları sürdürülüyor.

Manavgat Belediyesi tarafından Side Antik Kenti'nde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi ve Hamam Müzesi çalışmaları sürdürülüyor. Manavgat Belediyesi'nin daha önce Antik Side Kentsel Düzenleme Projesi ve Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmalarının yapıldığı 3 bin yıllık Side Antik Kenti'nin dünya çapında hak ettiği yere gelmesini sağlamak için UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi ve Hamam Müzesi çalışmaları sürdürülüyor. Manavgat Belediye Başkanı CHP'li Şükrü Sözen öncülüğünde Side Antik Kenti'nin tüm dünyada 845, Türkiye'den de yalnız 16 kültür varlığının bulunduğu UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almasını sağlamak için girişim başlatıldı. Bu yolda uzmanların danışmanlığında hazırlanan bir dosyanın Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teslim edildiği, 2019 yılı içinde de geçici listeye alınması sonrasında asıl liste için çalışmaların başlatılıp başvuru yapılacağı açıklandı.

HAMAM MÜZESİ

Başkan Şükrü Sözen, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Side'de yapılacak olan Hamam Müzesi Projesi'ne ilişkin olarak tahsis taleplerini ilettiğini de açıkladı. 3. Derece Kentsel ve Arkeolojik ve Sit alanı içerisindeki Liman Hamamı ve Büyük Hamam'ın önemli tarihi geçmişe sahip ve müzeleştirilmeye uygun olduğu belirtildi. Başkan Şükrü Sözen, Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Antik Side'miz turizm tanıtım kampanyalarında, çoğu kez diğer kültür varlıklarının gölgesinde kalmıştır. Side günümüze kadar bilim insanlarının yayınlarıyla tanındı. Yapacağımız UNESCO çalışması ile Side'miz artık dünyanın ilgi odağı olacaktır. Bunun doğal sonucu olarak da kültür turizminin yüksek getirisinden hep birlikte yararlanacağız. Ayrıca Hamam Müzesi çalışmamızı da son derece önemsiyoruz ve gerçekleştirmek için ilk adımlarımızı attık dedi.

LİMAN HAMAMI ve BÜYÜK HAMAM

Side'de yer alan hamamlar içerisinde en büyük ölçütlere sahip olduğu için Büyük Hamam ismini alan yapı apoditerium (soyunma odası), frigidarium (soğukluk), tepidarium (ılıklık) ve caldarium (sıcaklık) bölümlerinden oluşmaktadır. Batısında bir galeri şeklinde inşa edilmiş salonla, palaestra olarak kullanılmış bir alan bulunmaktadır. Oldukça gösterişli bir yüzme havuzu bulunur. MS 2. yüzyılda inşa edilen hamam MS 5. yüzyılda yenilenerek ve bazı değişiklikler yapılarak kullanılmaya devam edilmiştir. Helenistik dönemde liman kıyısında olmasına karşın limanın tarihsel süreç içerisinde dolmasından dolayı liman ile hamam arasında doğal olarak bir meydan (liman meydanı) oluşmuştur. MS 2. yüzyıla tarihlenen yapı, sıra odalar şeklinde planlanmıştır. Hamamın genelinde farklı boyutlarda on oda bulunmaktadır.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Manavgat Side Haberler

Bakmadan Geçme

Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz kimdir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kaç yaşındaydı ve nereli? MEHMET ALİ YILMAZ ÖLDÜ MÜ? Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü mü bulundu, ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title