Haberler

Antalya Satıcı Fiyatlar Yüksek Değil, Ürün Çeşitleri Karıştırılıyor

Satıcı: Fiyatlar yüksek değil, ürün çeşitleri karıştırılıyor Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya yaş meyve sebze sektöründe ihracat yasağı uygulamasına, üretici fiyatları düşük olmasına rağmen özellikle İstanbul'da pazar, manav ve markette fiyatların yüksek olduğu yönündeki şikayetleri değerlendirdi.

Satıcı: Fiyatlar yüksek değil, ürün çeşitleri karıştırılıyor

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya yaş meyve sebze sektöründe ihracat yasağı uygulamasına, üretici fiyatları düşük olmasına rağmen özellikle İstanbul'da pazar, manav ve markette fiyatların yüksek olduğu yönündeki şikayetleri değerlendirdi.

Rusya Federasyonu'yla 24 Kasım'da bir kriz yaşandığı, ama Rusya'nın Türkiye'den sebze meyve ihracatını 1 Ocak'tan itibaren yasaklayacağını ifade ettiğini hatırlatan Mustafa Satıcı, fakat kamuoyunda sanki 25 Kasım sabahından itibaren bir ucuzlama oluşacağı algısı ortaya çıktığını söyledi. 25 Kasım- 1 Ocak arasında ihracatın bu yüzden arttığına dikkat çeken BAİB Başkanı Satıcı, 'Firmalar yoğun yükleme yapmaya başladı. Dolayısıyla biz o dönemde ucuzlamanın hemen olmayacağını, özellikle iklim koşullarına bağlı olarak şubat ayında ancak mevsim normallerinin altına düşeceğini ifade ettik. Dediğimiz şekilde de gerçekleşti" dedi.

Önce fiyatların yükseldiği, sonrasında iklim koşullarına bağlı olarak yüksek seyrettiği ve ocak sonu itibariyle inişe geçtiğini belirten Satıcı, "Şu an geldiğimiz noktada domates ve limon dışında diğer ürün gruplarının fiyatlarını geçen yıla kıyasladığımızda mevsim normallerinde. Yani fiyatlarda çok anormal yükselme veya düşme yok. Domates fiyatlarında ciddi düşüş var, geçen seneye oranla yüzde 50-60 oranında düşük. Bu da tamamen Rusya'nın ihracatı kesmesinden kaynaklandı. Nitekim bizim toplam sebze meyve ihracatımızın yüzde 40'ı Rusya'ya gerçekleştiriliyordu" dedi.

ELMA İLE ARMUT KARIŞTIRILIYOR

Kamuoyuna yanlış bilgi aktarıldığını savunan Mustafa Satıcı, 'Domates üreticide 80-90 kuruş fakat pazarda 4-5 lira' şeklinde, özellikle de yetkili ağızlar tarafından bunların ifade ediliyor olmasını üzücü olarak değerlendirdi. Çok farklı domates ve ürün grupları olduğunu kaydeden Satıcı, 'Üretici fiyatları 50 kuruştan 1 liraya, 2-3 liraya kadar değişiyor. Buna bağlı olarak pazarda da benzer fiyatlar var. Çok büyük sektör ve çok fazla oyuncu var. Kimsenin tek başına piyasayı manipüle etme şansı yok. Milyonlarca ton üründen bahsediyoruz. Burada elma ile armut karıştırılıyor. Üreticinin düşük fiyata sattığı çeşitteki ürünle pazarda en yüksek fiyata satılan farklı bir çeşitteki ürün karşılaştırılıyor ve böyle bir yanılgı ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Yaş meyve sebze sektöründe ciddi rekabetten ve oyuncu sayısının fazlalığından dolayı fiyatların oluşma şeklini de anlatan Satıcı, 'Temelde ambalaj, lojistik fiyatlar, ürünün el değiştirmesi, bir de son satıcı yani manavda veya pazar yerinde oluşan fireler yüzde 15-20 civarında. Tüm bunları birlikte değerlendirdiğimiz zaman sektördeki fiyat oluşumunun tamamen serbest piyasa koşullarına uygun olduğunu görüyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Mustafa Satıcı İstanbul Türkiye Akdeniz Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title