Haberler

Antalya Hüseyin Yayman: Çözüme Yönelik Her Adımda Gizli El Devreye Giriyor

Türkiye'de PKK sorununa ilişkin ilk resmi görüşmenin 1989'da Turgut Özal tarafından yapıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yayman, Özal'ın ölümü ya da öldürülmesinin bu meseleyi çözme girişimleriyle ilişkili olduğunu öne sürdü. 1993 yılında MGK'da genel af gündeme geldiğini ve görüşmelerin olduğu sırada Bingöl'de 33 sivil erin katledildiğini belirten Yayman, meselenin çözümüne yönelik ne zaman ciddi bir adım atılsa gizli bir elin devreye girip engellediğini kaydetti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin her hafta düzenlenen Yeni Türkiye Buluşmaları'nın bu haftaki konusu 'Çözüm Süreci' oldu. Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen konferansa çok sayıda dinleyici katıldı. Murat Yılmaz'ın yönettiği konferansta Vatan Gazetesi köşe yazarı ve Gazi Üniversitesi İİBF'de öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Yayman ve Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Viyana Temsilciliği İnsan Hakları Danışmanı görme engelli diplomat Dilek Ertürk konuşmacı oldu.

EN ÇOK ELEŞTİRİ GÖZALTI SÜRESİ VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Gözaltı sürelerinin uzunluğu yönünden çok eleştiriler alındığını belirten Yrd.Doç.Dr. Ertürk, şöyle dedi:

"Basın özgürlüğü bugün de gündemde. İki yıl evvel de gündemdeydi çeşitli davalar vesilesiyle. Özellikle AGİT'in medya komitesinden gelen raporlarda Türkiye bu yönde çok köşeye sıkıştırılmak isteniyor. 'Çözüm sürecine' girilmeden evvel Kürt meselesi konusunda çok eleştiriler alıyorduk. Lakin kompleksiz yaklaşıyoruz, 'Aman Batı bizi eleştirmesin' diye değil devletimize, milletimize ne katarız, kendi vatandaşımızın yaşam kalitesini yükseltmek adına bunları yapıyoruz."

40 BİN KİŞİ, 350 MİLYAR DOLAR KAYBEDİLDİ

'Çözüm sürecinin' Türkiye'nin en önemli sorunu olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Yayman ise, Türkiye'de 40 yıldan bu yana devam eden terörde hayatını kaybeden insan sayısının 40 bin kişi, ikinci olarak da 350 milyar dolar gibi 150 Atatürk Barajı, 200 Boğaziçi Köprüsü yapılabilecek bir rakamın harcandığını dile getirdi.

"ÖZAL'IN ÖLÜMÜ PKK SORUNUN ÇÖZÜMÜYLE İLİŞKİLİ" İDDİASI

Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi Güneydoğu politikasının, 1925'de yapılan ve 'güvenlik, asayiş sorunu' olarak nitelendirilen kanuna bağlı olduğunu söyleyen Yayman, 'Terör örgütüyle devlet pazarlık masasına oturur mu, hükümet görüşür mü?' sorularına ilişkin şöyle konuştu:

"Dünyanın her yerinde devletlerin istihbarat örgütleri herkesle görüşür. Türkiye'de PKK kurulduktan itibaren Türkiye istihbaratının görüşmeleri olmuştur. İlk görüşme rahmetli Turgut Özal zamanında başlatılmış. Özal, 'Gidin o adama söyleyin silahı baraksın biz onla görüşelim' diye haber göndermiş. Rivayet; Özal'ın ölümü ya da öldürülmesi bu meseleyi çözme girişimleriyle ilişkili. PKK'yı ortadan kaldırmak isteyeni devlet ortadan kaldırır gibi bir yaklaşım olduğunu biliyoruz."

PKK İLE İLK RESMİ GÖRÜŞME 1989'DA BAŞLADI

Yayman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1989'da PKK'yla ilk resmi görüşme başladı. 8 defa çok ciddi biçimde devlet, hükümetlerle PKK ve Abdullah Öcalan arasında görüşme trafikleri yaşandı. En son Abdullah Gül'ün Tahran ziyareti öncesi 'Güzel şeyler olacak' sözüyle çözüm süreci başladı. Reşadiye saldırısıyla son buldu. Ardından Oslo görüşmeleri Silvan saldırıysa son buldu. Bu meselenin çözümü konusunda ne zaman ciddi bir şekilde el atılsa bir görünmez elin devreye girdiği ve çözümü engellemeye yönelik bir çok adım atıldığını görüyoruz."

1993'TE PKK'YA GENEL AF GÖRÜŞÜLDÜ

Oslo görüşmelerinin basına sızdırılmasını çözümü istemeyen gizli bir el olarak gösteren Yayman, 24 Mayıs 1993'de Bingöl'de gün ortasında 33 erin şehit edildiği gün Milli Güvenlik Kurulu'nda görüşülen konunun bugün bile hala açıklanmadığını söyledi. Askerlerin sevkiyatı sırasındaki aşırı güvenlik önlemlerinden söz eden Yayman, o gün göz göre göre 33 erin katledildiğini belirterek, "O gün MGK'da PKK'ya genel af verilmesi konuşuluyordu. Biz şunu anlıyoruz. Bir taraftan devleti yöneteler bu meseleyi çözmeye çalışıyor, öbür taraftan görünmez bir el 'sen af çıkaracağım diyorsan ben de 33 eri katlettiririm' dedi. 5 bin faili meçhul cinayet var. 3 bin 500 yerleşim yeri boşaldı. 3 milyon Kürt vatandaşı Adana, Mersin, Antalya, İzmir gibi kentlere geldi" diye konuştu.

Konferans sonunda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, konuşmacılara tablo hediye etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hüseyin Yayman Turgut Özal Bingöl Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
title