Haberler

Antalya Havalimanı İşletme İhalesi

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Dhmi), Antalya Havalimanı İşletmesi İhalesi ile İlgili Medyada Çıkan Olumsuz Haberlerle Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Kiralama İhalesine Gölge Düşürülmeye Çalışıldığını Bildirdi.

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü (DHMİ), Antalya Havalimanı İşletmesi İhalesi ile ilgili medyada çıkan olumsuz haberlerle Cumhuriyet tarihinin en büyük kiralama ihalesine gölge düşürülmeye çalışıldığını bildirdi.

Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı DHMİ tarafından Antalya Havalimanı yolcu terminallerinin kiralanmak suretiyle işletme hakkının devri hakkında geçen hafta Perşembe günü düzenlenen ihaleyi IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Fraport AG ortak-girişimi 3.2 milyar dolarlık teklif ile kazanmıştı.

Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan DHMİ, eksik belge nedeniyle ihaleden ihraç edilen Çelebi Hava Servisi A.Ş - Vienna International Airport PLC (Flughafen Wien Aktiengesellschaft) ortak girişiminin ihale esnasında itirazda bulunmadığı halde daha sonra 'İhraç edilmeseydik biz 4 milyar dolar verecektik' şeklinde açıklama yapmasına dayanan haberlerin camiayı derinden üzdüğünü belirtti.

İhale günü sabah üç ayrı istekli firmadan alınan tekliflerin isteklilerin huzurunda açılmadan önce, ihalenin usul ve esasları hakkında tüm katılımcıların bilgilendirildiği anlatılan açıklamada, katılımcıların, İhale Şartnamesi'ne göre önce teklif dosyalarındaki belgelerin inceleneceği, daha sonra yeterlik alan firmaların iç zarflarının açılacağı hakkında bilgilendirildikleri belirtildi.

ÇELEBİ HAVA İHALE SIRASINDA İTİRAZ HAKKINI KULLANMADI

Açıklamada, Çelebi Hava Servisi A.Ş - Vienna International Airport PLC ortak girişiminin ihale esnasında eksik belge konusu hakkında itirazda bulunmadığı vurgulandı:

"Komisyonda yer alan ve her biri kendi konularında ihtisas sahibi tüm komisyon üyelerince büyük bir titizlikle belgelerin İhale Şartnamesi kriterlerini sağlayıp sağlamadığının tespiti yapılmış ve neticede tüm kamuoyunda da izlenildiği gibi dış zarf belgeleri İhale Şartnamesi kriterlerini 3 ayrı belgede sağlamayan Çelebi Hava Servisi A.Ş - Vienna International Airport PLC Ortak Girişiminin yeterlik alamadığının duyurusu yapılmıştır.

Bu duyuru yapılırken, özellikle Ortak Girişimin teklif dosyasında yer alan hangi belgelerin İhale Şartnamesini karşılamadığı, Şartnamenin ilgili maddeleri de refere edilerek açıklanmıştır. Noter tarafından tutanağa bağlanan bu tespit, bizzat istekli tarafından okunarak imzalandıktan sonra isteklinin kendisine iade edilen teklif dosyasını teslim alması ile birlikte ihale ile bağlantısı sonlanmıştır.

İhalenin başından sonuna kadar tüm katılımcıların ve basının huzurunda gerçekleşen bu gelişmeler esnasında firmanın açıkça duyurusu yapılan belgelerin İhale Şartnamesine uygun olduğuna ilişkin yazılı ya da sözlü bir itirazı olmamıştır".

İHALEDEN ÖNCE OLASI TERREDDÜTLER GİDERİLDİ

DHMİ açıklamasında şartname hakkında tereddütler yaşanabileceği varsayılarak gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı ifade edilerek şöyle devam edildi: "Esasen idaremiz; İhale Şartnamesinin 20. madde hükmü gereğince ihalenin ilanı ile başlayan ihale süreci içerisinde, ihaleye şartname satın alarak talipli olan firmaların, Şartname ve ekleri üzerinde duyabilecekleri tereddütlere, teyit alma ihtiyacı duydukları hususlara ve açıklama talep ettikleri konulara, tek tek yazılı açıklama yaparak, bu açıklama ve teyitlerin, tüm isteklilere dağıtımını gerçekleştirmiştir. Bu süreç içerisinde Çelebi Hava Servisi A.Ş'nin de, Şartname ile ilgili olarak tereddüt duyduğu konularla ilgili İdaremizden talep ettiği tüm hususlar Kuruluşumuzca açıklanmıştır. Böylece Şartname ve ekleri üzerinde isteklilerce duyulabilecek tüm tereddütlerin, İdaremiz tarafından giderilerek, ihaleye talipli olan firmaların eşit rekabet koşullarında, ihaleye eksiksiz ve doğru hazırlanmaları sağlanmıştır".

FİRMA BELGELERİNİN ŞARTNAMEYE UYGUNLUĞUNU İDDİA ETME, KANITLAMA VE İTİRAZ ETME YERİ, İHALE SALONUDUR

DHMİ'nin, ihalenin başından sonuna kadar ihale şartnamesinin usul ve esaslarının, büyük bir titizlikle yürütülmesine özen gösterdiğinin belirtildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

"Tüm bu hassasiyete rağmen, ihaleye katılımından büyük memnuniyet duyduğumuz Çelebi Hava Servisi A.Ş-Vienna International Airport PLC Ortak Girişiminin, ihale esnasında itirazda bulunmadığı Şartnameye aykırı belgeleri nedeniyle, ihale dışı kalmasını müteakip, çeşitli basın organlarına verdiği demeçler camiamızda büyük üzüntü oluşturmuştur. Zira, firma belgelerinin Şartnameye uygunluğunu iddia etme, kanıtlama ve itiraz etme yeri, ihale salonudur. Hal böyle iken, ihale ile ilgili, medya yoluyla olumsuz bir hava yaratılmaya çalışılması, kabul edilebilir bir yaklaşım olmayıp, bu yolla Cumhuriyet tarihinin en büyük kiralama ihalesine gölge düşürülmesi amaçlanmaktadır. Büyük bir şeffaflık ve aleniyet içerisinde başından sonuna değerli kamuoyunun önünde gerçekleştirilen ihale sonuçlandıktan sonra, yine şartnamede yer aldığı gibi, firmanın yargıya başvurması halinde, yeterlik alamamasına neden olan belgeler ile İhale Şartnamesi'nin ilgili hükümleri İdaremiz tarafından mahkemeye ibraz edilecektir".

4 MİLYAR DOLAR İFADESİ SADECE ÇELEBİ HAVA'YA AİT

Açıklamada, Çelebi Hava Servisi A.Ş - Flughafen Wien Aktiengesellschaft Ortak Girişiminin yüzde 51 hisse ile pilot firması olan Flughafen Wien Aktiengesellschaft firmasının (FWAG) ''wiennaairport.com'' adresli resmi internet sitesinde 13 Nisan 2007 tarihi ile yer alan bir açıklamasında, "Antalya Havalimanı'ndaki 3 terminalin işletmesinin alınması ile ilgili ihaleden ihraç edilmesi hakkında, medyanın belir r tarafından tutanağa bağli kesiminde dolaşan beyanın 'pazarlık görüşlerine devam edebilseydik, ihale değerini 4 milyar dolara çıkartabilirdik' içeren bölümü FWAG tarafından yapılmamıştır. Ne bu beyanat ne de rakam FWAG tarafından bildirilmemiştir" iafdelerine yer verildiği hatırlatıldı.

(SC-MAY-ERÖ-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title