Haberler

Antalya Domatesine Pazar Aranıyor

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Domates serasından detaylar Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp'in röportajı - Rusya pazarının kapanmasıyla iç piyasaya arzı artan domatesin üreticiden çıkış fiyatı salçalıkta 10 kuruşa, yemeklikte ise 50 kuruşa kadar düştü Antalya Ziraat Odası Başkanı Alp: "Şu anda domatesin üreticiden çıkış fiyatı kilogramda 1,5 - 2,5 lira olması gerekiyordu" BAİB Başkanı Satıcı: "Rusya nedeniyle meydana gelen ihracat kaybını Ukrayna, Gürcistan, Romanya, Suudi Arabistan, Belarus gibi alternatif pazarlarla telafi etmeye çalışıyoruz" LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU -Antalya'nın en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan ve Rusya pazarının kapanmasına bağlı olarak üreticiden çıkış fiyatı salçalıkta 10 kuruşa, yemeklikte 50 kuruşa kadar düşen domatese pazar aranıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Domates serasından detaylar

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp'in röportajı - Rusya pazarının kapanmasıyla iç piyasaya arzı artan domatesin üreticiden çıkış fiyatı salçalıkta 10 kuruşa, yemeklikte ise 50 kuruşa kadar düştü

Antalya Ziraat Odası Başkanı Alp:

"Şu anda domatesin üreticiden çıkış fiyatı kilogramda 1,5 - 2,5 lira olması gerekiyordu"

BAİB Başkanı Satıcı:

"Rusya nedeniyle meydana gelen ihracat kaybını Ukrayna, Gürcistan, Romanya, Suudi Arabistan, Belarus gibi alternatif pazarlarla telafi etmeye çalışıyoruz"

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Antalya'nın en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan ve Rusya pazarının kapanmasına bağlı olarak üreticiden çıkış fiyatı salçalıkta 10 kuruşa, yemeklikte 50 kuruşa kadar düşen domatese pazar aranıyor.

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en önemli domates üretim merkezlerinden biri olan Antalya'da yıllık yaklaşık 2,5 milyon ton domates üretildiğini söyledi.

Antalya'nın yaş meyve sebze ihracatının önemli bölümünü domatesin oluşturduğunu, domateste de ana pazarın Rusya olduğunu ifade eden Alp, Rusya pazarının kapanmasıyla iç pazarda arz artışına bağlı olarak fiyatların düştüğünü belirtti.

Alp, Antalya'da salçalık domatesin hal fiyatının kilogramda 10-15 kuruşa kadar indiğini, yemeklik domates fiyatının da 50-90 kuruştan işlem gördüğünü kaydetti.

Üreticinin zararına üretim yaptığına işaret eden Alp, şöyle konuştu:

"Şu anda domatesin üreticiden çıkış fiyatı kilogramda 1,5-2,5 lira olması gerekiyordu. Üreticiden çıkış fiyatı en düşük 1,5 lira olması gerekiyor ki çiftçiye 15-20 kuruş kar kalsın. En ucuz domates fidanı 80 kuruş, bu 2,6 liraya kadar çıkıyor. Elektriği, suyu, gübresi, odunu ve diğer girdiler eklendiğinde çok ciddi bir üretim rakamı ortaya çıkıyor. 'Domatesi ekmeyeceğiz' deme şansımız yok ama üreticimizin de bir şekilde kazanması lazım."

"Alternatif pazarlar aranıyor"

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı da Antalya'nın ana pazarı olan Rusya'ya bölgeden yaş meyve sebze ihracatının yaklaşık yüzde 85 gerilediğini söyledi. Bu ihracat kaybının Ukrayna, Gürcistan, Romanya, Suudi Arabistan, Belarus gibi alternatif pazarlarla telafi edilmeye çalışıldığını anlatan Satıcı, "Rusya'dan dolayı elimizde kalan ürünün yüzde 40'ını bu pazarlarda erittik. Önümüzdeki dönem bu pazarlara daha da ağırlık vermeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

En büyük kaybın domateste olduğunu, bu nedenle domates fiyatlarının önemli ölçüde gerilediğini vurgulayan Satıcı, "Mart, nisan aylarında fiyatların bir miktar çıkmasını bekliyoruz. Domates için yeni pazarları aramaya devam ediyoruz" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Satıcı Ukrayna Antalya Rusya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title