Haberler

Antalya'daki "Yasa Dışı Dinleme" Davası

Antalya'da aralarında siyasetçi, polis ve kamu görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda kişiyi yasa dışı dinledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan sanıkların yargılanmalarına devam edildi.

Antalya 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Sunal Sevindik, Mehmet Erdil, Erol Çomak ile tutuksuz sanıklar Mehmet Kara, Süleyman Çark ve bazı müştekilerle tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada söz verilen tutuklu sanıklardan Mehmet Erdil, 2007 yılından 2009'a kadar Antalya Emniyet Müdürülüğü İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yaptığını belirterek, 2009 yılında terfi ederek Kaçakçılık ve Organize Şubesinden Sorumlu Emniyet Müdürü Yardımcısı olarak göreve başladığını anlattı.

2011 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesine atandığını ve 2015 yılında emekli olduğunu belirten Erdil, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Erdil, görev yaptığı süre boyunca kendilerine gelen yanlış istihbari bilgi veya diğer sebeplerle yanlışlıkla dinlenen kişiler tespit edildiği takdirde ve yapılan faaliyetle ilgilerinin bulunmadığı tespit edilmesi durumunda dinleme faaliyetine son verdiklerini savundu.

Bu yılın nisan ayında emekli olduktan 2 ay sonra terör örgütü üyesi olmak ve sahtecilik yapmak iddiasıyla tutuklandığını anlatan Erdil, "Diğer sanıkları 2007 yılında Antalya İstihbarat Şube Müdürülüğünde göreve başlamamdan önce tanımıyordum. 2009 yılında görevden ayrıldıktan sonrada kendileriyle hiçbir sosyal ilişkim ya da arkadaşlığım olmamıştır, çalıştığım dönem içinde istihbarat şube müdürü olmam sebebiyle kimsenin dinlenmesi için görevli personele talimat vermedim. Bana gelen ve işim gereği imzalamam gereken evrakların içeriğinin yanlış olduğunu tespit etmem, fiilen de mümkün değildir."

Sanıklardan Sunal Sevindik de 2003-2010 yıllarında Antalya İstihbarat Şube Müdürülüğünde başkomiser olarak görev yaptığını, 2010 yılında da ikinci şark görevi için Bayburt Emniyet Müdürlüğüne tayin olduğunu söyledi.

Çalıştığı dönem boyunca hiçbir müşteki hakkında yasaya aykırı dinleme kararı almadığını ifade eden Sevindik, bu yönde de herhangi bir talimat vermediğini iddia etti.

"Dinleyenlerin beni tanımamaları mümkün değildir"

Müştekilerden Hakan Kaan Tekne ise 2003 yılında Antalya Emniyet Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak atandığını belirterek, 2010 yılında Iğdır İl Emniyet Müdür Yardımcısı olarak tayin oluncaya kadar Antalya'da görev yaptığını söyledi.

Dinlendiği iddia edilen 2009 yılında, Antalya İl Emniyet Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığını vurgulayan Tekne, "Bu itibarla benim telefonlarımı dinleyen polis memurlarının beni tanımamaları ve dinledikleri şahsın ben olmadığımı bilmemeleri mümkün değildir. Olayı, soruşturma aşamasında Polis Başmüfettişlerinin beni çağırıp ifademe başvurmaları üzerine öğrendim" dedi.

Tekne, yasa dışı olarak kendisinin dinlenmesi için yasaya aykırı belgeler hazırlayan ve bu işlemlerde yer alan sanıklardan şikayetçi olduğunu kaydetti.

"Daha sonra kullanmak için dinlemişler"

Yasaya aykırı olarak kendisini dinleyen sanıklara, üst rütbeli emniyet personeli tarafından talimat verildiğini aktaran Tekne, şöyle devam etti:

"Bu dinleme işlemi, benim özel hayatımda  beni sıkıntıya düşürebilecek bilgileri elde edebilmek ve daha sonra bu bilgileri kullanmak amacıyla yapılmış dinlemelerdir. Dinlemelerin tesadüfen yapılması da mümkün değildir. Ayrıca yanlışlıkla dinlenmiş olmam halinde bile benim gerçek kimliğim tespit edildikten sonra dinleme işleminin bu gerekçe ile sonlandırılması gerekir."

"Benim yerime kendilerinden olanı getirmek istediler"

Müştekilerden Bülent Mutluyazar ise kendisinin de dinlendiğini ve dinlemenin bilinçli yapıldığına dikkati çekerek, "Ben kendilerinden olmadığım için benim yerime kendilerinden olan birini getirmek istemekteydiler. En son 2011 yılında terfime engel olarak beni Kocaeli Emniyet Müdürlüğüne tayin ettiler. Ben de oradan emekli oldum, sanıkların bu eylem sebebiyle ciddi zarar gördüm" dedi.

Duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan eski eski İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Erdil'in, delilleri karartma ve kaçma şüphesi bulunmaması nedeniyle tahliyesine karar verdi.

Diğer tutuklu sanıklar Sunal Sevindik ve Erol Çomak'ın kaçma ve delilleri karartma şüphesi nedeniyle tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, eski CHP Milletvekili Yıldıray Sapan, Antalya Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, MHP Antalya İl Başkanı Ali Adnan Kaya ve emniyet müdür yardımcılarının da aralarında bulunduğu birçok kişiyi yasa dışı dinledikleri iddiasıyla Erdil'in de aralarında bulunduğu sanıklar hakkında dava açılmıştı.

Kaynak: AA / Yerel

Emniyet Genel Müdürlüğü Mehmet Kara Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title