Haberler

Antalya'da Kültür Sanat

Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), Yunan mitolojisinin etkileyici efsanelerinden biri olan 'Medea'yı sanatseverlerle buluşturacak.

Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), Yunan mitolojisinin etkileyici efsanelerinden biri olan 'Medea'yı sanatseverlerle buluşturacak.

ANTDOB'un Türkiye'de ilk kez 18. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali kapsamında 13 Haziran'da Aspendos Antik Tiyatrosu'nda prömiyerini gerçekleştirdiği 'Medea Operası', 12 ve 15 Kasım'da izleyicilerin beğenisine sunulacak.

Dünya opera repertuvarında birçok kez ele alınan İtalyan Luigi Cherubili'nin 1797 yılında yazdığı Medea Operası'nı, ünlü rejisör Mehmet Ergüven sahneye koydu. İki perdelik eserde orkestrayı şef Alexandru Samoila yönetirken, dekor Gürcan Kubilay'a, kostüm Sevda Aksakoğlu'na, ışık Mustafa Eski'ye ait. Eserin koro çalışmaları ise Krastin Nastev tarafından yapıldı.

-İntikam öyküsü-

Yunan mitolojisinin kadın figürlerinden biri olan Medea'nın öyküsü MÖ 500'lü yıllarda tragedya haline getirildi. Eserde, Medea'nın kocasından aldığı intikam işleniyor. Bir büyücü olarak resmedilen Medea, artık onu istemeyen kocası Iason'un kralın kızı Glauce ile evlenmesini engellemek için çocuklarını öldürür. Iason'a "Düğün günün asla gerçekleşmeyecek" diyen Medea, bu ölümle ondan korkunç intikamını da almış olur.

-Çocuklar operayı sevdi-

ANTDOB'un çocuk oyunu "Haydi Çocuklar Operaya", 14 Kasım'da sahnelenecek. Muppet Show'dan Carmen'e birçok eserden parçalar sunulan program hem eğitici hem de eğlenceli bir içerikle hazırlandı. 5 yaş ve üstü çocuklar için hazırlanan programda, çocuklar renkli bir şov izlemenin yanı sıra, eserlerin dekorunu görme ve opera hakkında bilgi alma şansını yakalıyorlar.

ANTDOB sanatçıları, 14 Kasım'da, "Piyanolu Alman ve Avusturyalı Besteciler" konseri verecek.

ANTDOB'un tüm programları Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde sahnelenecek.

-ADT-

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT), Tenessee Williams'ın yazdığı, Can Yücel'in çevirdiği, Barış Eren'in yönettiği "Sırça Kümes"i, 12 Kasıma kadar sahneleyecek. ADT sanatçılarından Süheyla Çöllü, Selim Bayraktar, Gözen Müftüoğlu ve Gökhan Tüzün'ün rol aldığı oyun; umutları, beklentileri, geçmişleri ile yaşayan bir ailenin, yaşamın gerçekleriyle yüzleşmemesinin yarattığı hayal kırıklıklarını anlatıyor.

ADT oyuncuları, 16 ve 17 Kasım'da "Yedi Kadın" oyunu ile sanatseverlerin karşısında olacak. Barbara Schottenfeld'in kaleme aldığı, çevirisi Sevgi Sanlı'ya ait ve ADT oyuncularından Murat Sarı'nın yönettiği oyun, beklentileri ayrı 7 kadının buluştukları terapi salonunda birkaç saate sığdırdıkları serüvendeki iç dünyalarını anlatıyor.

Esen Özman, Bahar Işık, Kader Gözpınar, Meltem Gülenç, Özlem Şendinç, Çiğdem Bulut ve Zeynep Hasdal Çolakoğlu'nun rol aldığı oyunun, müziği Cem İdiz'e ait.

ADT, 13 ve 15 Kasım'da "Don Kişot" adlı çocuk oyunuyla minik tiyatroseverlerin karşısında olacak. Sürekli şövalye serüvenleri okumaktan aklı karışmış yaşlı, aristokrat ve aklına koyduğunu yapan kahraman "Don Kişot"un hikayesini Ebru Kara sahneye koydu. Miguel de Cervantes'in aynı ismi taşıyan romanı Don Kişot'tan uyarlanan eserde, Şenol Kaderoğlu, Sinem Arslanoğlu, Özcan Akgöz, Murat Çapar, Çağdaş Çobanoğlu, Gökhan Sevimli, Ecem Gözpınar, Gürkan Çakıcı ve Başak İşür rol alıyor.

Oyunlar, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izleyicilerin beğenisine sunulacak.

-ABT'den "Tersine Dünya"-

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT) 12 ve 17 Kasımda büyük usta Orhan Kemal'in unutulmaz eseri "Tersine Dünya"yı sahneliyor. Mustafa Gültekin tarafından sahneye uyarlanan eserin yönetmenliğini Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı Murat Çidamlı yaptı. Oyunun müzikleri Tolga Cebi, koreografisi Binnaz Dorkip, dekoru Cenap Aydınoğlu, kostümleri Gizem Karasu ve ışığı ise Özgür Dokuyucu'ya ait.

ABT oyuncularının tamamına yakınının yer aldığı eserde, kadın ve erkek rollerinin yer değiştirdiği hayali bir dünya seyirciye sunuluyor. Erkeklerin evlerde oturup çocuk baktığı, çamaşır, bulaşıkla uğraştığı, kadınların ise bitirim olup serserilik yaptığı Tersine Dünya'da bir yandan da toplumsal yapıdaki çarpıklıklar mizahi bir dille gözler önüne seriliyor.

-Kuklacı kafadarlar-

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT), 12 Kasım'da minik izleyiciler için Özer Tunca'nın yazıp yönettiği "Üç Kafadar Hırsız Kuklacı Olursa" oyununu sahneleyecek. Oyunda aylaklık yapmaktan bir türlü çalışmaya fırsat bulamayan 3 tembel arkadaş, karınlarını doyurmak için hırsız olmaya karar verirler. Ancak soymak için girdikleri evde buldukları kuklalar ve kostümlerle öyle bir oyuna dalarlar ki hem açlıklarını hem de hırsızlığı unutup bambaşka bir dünya keşfederler.

Oyun içinde oyun oynayarak, emeğin ve alınterinin güzelliğinin anlatıldığı

"Üç Kafadar Hırsız Kuklacı Olursa"nın en özel ve dikkat çekici tarafı ise aktörler tarafından sahnede canlı olarak oynatılan kuklalar. Bülent Patoğlu, Erdal Gürcan ve Mustafa Doğan Ayhan'ın rol aldığı oyunda, kuklalara müzik ve şarkılar da eşlik ediyor.

Küçük izleyiciler kadar büyüklerin de ilgisini çekecek oyunun müzikleri Oktay Köseoğlu, kukla tasarımı Okan Karacan, dekor ve kostümleri ise Gizem Karasu tarafından yapıldı.

-Sergi-

İzzet-Gülseren Topuz'un 3 yıllık çalışmalarından oluşan 'Ağaçlar Yakılacaksa Böyle Yakılsın' konulu sergi, Antalya Sanatçılar Derneği'nde sürüyor. İzzet-Gülseren Topuz'un çiftinin ağaç yakma tekniğiyle hazırladıkları 55 eserin yer aldığı sergi, 20 Kasıma kadar gezilebilir.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title