Haberler

Antalya'da Kültür Sanat

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Antalya Devlet Opera ve Balesi (Antdob) Sahnesinde "Umuda Dokunuş" Konseriyle Kutlanacak.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB) sahnesinde "Umuda Dokunuş" konseriyle kutlanacak.

Sürpriz parçaların yanı sıra Umut Özbek'in kendi bestelerinden oluşan özel bir repertuvar, 8 Martta ANTDOB orkestrası ve balesi eşliğinde izleyicilere sunulacak. Türkiye'deki operalar arasında ilk kez gerçekleştirilecek bu konser, sanatseverlere alışılmışın dışında bir gece yaşatacak.

ANTDOB, 5 Martta "İstanbulname" adlı 2 perdelik opereti sahneleyecek. Kalabalık bir oyuncu kadrosuna sahip İstanbulname'de orkestrayı Hakan Kalkan yönetiyor. Dekorları Seyhan Atamer'e, kostümleri Gülden Sayıl'a ait eserde, koreografiyi Başak Özgenç üstlenmiş.

Ferdi Merter'in yazdığı, Turgay Erdener'in müziklerini yaptığı operette, İstanbul'da başlayan yangının Tulumbacıbaşı Eğrikapılı Ali ile Külhan Arif'in vurduğu Avri Baba'nın kızı Zeliha'nın aşkını alevlendirmesi, Eğrikapılı Ali, Külhan Arif, Uğurböceği ve Zeliha'nın Galata ve Pera'da başlarından geçen olaylarla işgal yıllarında İstanbul'daki sosyal yaşam anlatılıyor.

ANTDOB, bu ay çocuklar için keyifli bir eserin prömiyerini gerçekleştirerek Bremen Mızıkacılarını sahneye koyuyor. Heinz Wunderlich'in yazdığı, Hale Kuntay'ın Türkçe'ye çevirdiği eser, çocuklar için oldukça eğlenceli bir müzikal. Sahiplerinin kendilerine olan kötü tutumundan dolayı evden kaçan bir eşek, bir köpek, bir kedi ve bir horozun Bremen'e gidip orada müzisyenlik yapma düşlerinden yola çıkılan hikayede, dostluk teması da ön planda. Eserin prömiyeri 7 Martta yapılacak.

Eserler, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

-TİYATRO-

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) oyuncuları, 4, 5 ve 9 Martta "Yedi Kadın" adlı eseri sahneleyecek. Barbara Schottenfeld'in kaleme aldığı, çevirisi Sevgi Sanlı'ya ait ve ADT oyuncularından Murat Sarı'nın yönettiği oyun, beklentileri aynı, yedi kadının buluştukları terapi salonunda birkaç saate sığdırdıkları serüvendeki iç dünyalarını anlatıyor.

Esen Özman, Bahar Işık, Kader Gözpınar, Meltem Gülenç, Özlem Şendinç, Çiğdem Bulut ve Zeynep Hasdal Çolakoğlu rol aldığı oyunun, müziği Cem İdiz'e ait.

ADT, 6 ve 8 Martta "Pinokyo" adlı çocuk oyununu sahneleyecek. Carlo Collodi'nin yazdığı, Brian Way'in tiyatroya uyarladığı eserin yönetmeni Ahmet Avkıran. Eserin dekor ve kostümleri Özlem Karabay'a, müzikleri İhsan Kılavuz'a, ışık tasarımı Namık Gürsoy'a ait.

Oyunlar, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izleyicilerin beğenisine sunulacak.

-ABT-

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT), yarın "Fehim Paşa Konağı"nı sahneleyecek. Turgut Özakman'ın yazdığı eser, dekor düzenlemesinden müziklerine, danslarından görsel efektlerine kadar bir çok yeniliği barındırıyor. Reji uygulamasını ve yönetmenliğini ABT Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan'ın yaptığı oyunun müzikleri İhsan Kılavuz'a ait.

Kalabalık bir oyuncu kadrosuna sahip oyun, yıllardır halka nefes aldırmayan istibdat yönetiminin son günlerini konu alıyor. İstibdadın yıkılmaz paşası Fehim Paşa'nın eski sadık adamlarından Rasim Baba, "adam olsun" diye oyuncu oğlunu, yani Yusuf'u, Fehim Paşa'nın konağına götürür.

Fehim Paşa, Yusuf'u eğlencelik alır. Bu, Fehim Paşa için sonunun başlangıcı olur. Yusuf, Paşa'nın kızına aşık olur. Karşılıksız aşkı nedeniyle kara sevdaya tutulan Yusuf, mahalleliyi de kara sevdalı eder. Bir kabadayının mazisiyle aydınlanan oyun, sonrasında buhranlı bir aşk, ardından siyasi bir parodiye dönüşür. Nihayetinde her şey başlama noktasında sona erer.

ABT oyuncuları 5 Martta Bulgar yazar Hristo Boytchec'in bol ödüllü oyunu

"Albay Kuş"u sahneye koyacak. Kimin deli kimin akıllı olduğunu irdeleyen ve orijinalinde 6 deli etrafında geçen oyuna, yönetmen Murat Sarı derinlik katmak için 3 deli karakteri daha ekledi.

Cenap Aydınoğlu, Deniz Şen, Erdal Güven, Talat Turhan Türkeli, Hasibe Özgür, Mustafa Doğan Ayhan, Hüseyin Yirik, Murat Ercanlı, Bülent Patoğlu ve İlhan Örenel'in rol aldığı oyunun dekorunu Devlet Tiyatrosundan Murat Gülmez, müzik düzenlemelerini İhsan Kılavuz, ışığını Özkan Sezer ve Özgür Dokuyucu, kostümlerini Gizem Karasu hazırladı.

"Albay Kuş", Bosna Savaşı sırasında hiçbir şeyin olmadığı, manastırdan bozma bir psikiyatri kliniğinde, kaderlerine terk edilmiş 9 deli, yine onlar kadar ilginç bir doktorun etrafında gelişen hikayeyi anlatıyor. Delilerin, bir sabah manastırın bahçesine düşen yardım sandığından çıkan askeri üniformaları ısınmak için giydikten sonra üniformaların onlarda yarattığı kimlik değişimini, traji-komik dille ele alıyor.

-BARIŞ İÇİN AŞK GREVİ-

ABT oyuncuları 7 Martta Antalya'da 1999-2004 yılları arasında bir fenomene dönüşen ve tiyatro dünyasında hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip "Barış İçin Aşk Grevi" ile izleyici karşısında olacak. Antik bir Yunan eserinden esinlenerek yazılmış olsa da günümüz Türkiyesinin sorunlarını etkileyici bir bakış açısıyla yakalayan oyun, ayrılığa karşı birlik mesajı veriyor.

Barış İçin Aşk Grevi'nde toprak derdine düşen ve bu yüzden sürekli savaş halinde olan erkeklerini dize getirmeye çalışan kadınların hikayesi, antik dönemden günümüze kesitler sunularak anlatılıyor. Savaşın getirdiği yıkıma daha fazla dayanamayacaklarını anlayan Anadolu kadınları, "Bir olmazsak, biz olamayız" diyerek kazan kaldırırlar ve topraklarına barış gelene kadar eşlerine aşk yasağı uygulamaya karar verirler. Köy seyirlik, orta oyunu, tuluat tiyatrosu gibi geleneksel Türk Tiyatrosu biçimlerinden de özellikler taşıyan bu neşeli oyunda, komedi unsurları seyirciye müzik ve dans eşliğinde sunuluyor.

Oyunun reji uygulaması Müfit Kayacan'a, müzikleri İhsan Kılavuz'a, dekoru Cenap Aydınoğlu'na, kostümleri Gizem Karasu'ya, ışık düzeni Özgür Dokuyucu'ya ait. Barış İçin Aşk Grevi'nde Müfit Kayacan, Murat Ercanlı, Recep Kamiloğlu, Rüyam Olunçay, Hasibe Özgür, Safinaz Özgür, Mehmet Özgür, Murat Akyol, Saadet Yıldırım, Ezgi Albayrak, Gizem Karasu, İlhan Örenel, Bülent Patoğlu ve Dilek Nuray rol alıyor.

ABT 10 Martta "Vatan Kurtaran Şaban"ı sahneleyecek. Eser, Haldun Taner tarafından 1965 yılında yazıldı. Oyunda Tapu Kadastro Müdürlüğünden, Kültür Sanat Müsteşarlığına atanan Şaban'ın bu alanda yaptığı komik ve çarpık uygulamalar, hicivli bir dille anlatılıyor.

Yönetmenliğini Murat Demirbaş'ın yaptığı oyunda, Müfit Kayacan, Durmuş Ali Emre, Murat Ercanlı, Erdal Gürcan, Mete Orhan, Mehmet Özgür, Recep Kamiloğlu, Saadet Yıldırım, İlhan Örenel, Seyfi Satmaz, Gizem Karasu, Cenap Aydınoğlu, Talat Türkeli, Sacide Taşaner, Ezgi Albayrak, Sultan Yumak ve Demet Kazanoğlu rol alıyor.

Topluluk 5 Martta minik seyircileri için "Otobüs Durağında Üç Bencil" adlı çocuk oyununu sahneleyecek. Özer Tunca'nın yazıp yönettiği, Bülent Patoğlu, Erdal Gürcan ve Mustafa Doğan Ayhan'ın rol aldığı çocuk oyununda, sözcüklerin yerine beden dili ön planda tutuluyor.

Tek perdelik oyun, durakta otobüs bekleyen üç bencilin aralarında yaşanan anlık ilişkileri, bencilliğin, mülkiyetçiliğin, yalnızlığın ve iletişimsizliğin hikayesini eğlenceli bir dille anlatılıyor.

ABT oyuncularının sahnelediği eserler, Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda sanatseverlerle buluşuyor.

-KONSER-SERGİ-

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, yarın Antalya Kültür Merkezi'nde Alexander Samuel yönetiminde konser verecek. Konserde sopranolar Tülay Uçar, Nurdan Küçükekmekçi Aydın ve Aslı Ayan solist olarak sahne alacak.

Atatürk'ün Antalya'ya gelişinin yıl dönümü nedeniyle yarın İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesinde "Mustafa Kemal Atatürk Antalya'da" fotoğraf sergisi açılacak. Serginin açılışına Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe de katılacak.

Akdeniz Üniversitesi Fotoğraf Topluluğunca düzenlenen ve küratörlüğünü fotoğraf sanatçısı Gülbin Özdamar'ın yaptığı "İntimate Revolt" sergisi, Olbia Sanat Galerisi'nde 7 Marta kadar gezilebilir. Sergide Polonya, Litvanya, Azerbaycan, İsveç, Çek Cumhuriyeti, ABD, Slovenya ve Türkiye'den 9 kadın fotoğraf sanatçısının 35 fotoğrafı yer alıyor.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Itır Canan Özenç'in ilk kişisel sergisi, Antalya Sanatçılar Derneği

(ANSAN) Sanat Galerisi'nde sürüyor. 18 mono baskı ve 4 sulu boya eserin yer aldığı sergi, 6 Marta kadar ziyarete açık kalacak.

Antalya 2000 Plaza Sanat Galerisi'nde sergi açan Mustafa Köseoğlu, Kemal Çankaya, İsmet Yılmaz, Hasan Gürsoy, Ahmet Çelikbaş, Yalçın Süman, Süleyman Gök, Bilgekan Ecder, Derya Bardakçı, Mehmet Emin Erşan, Birsen Yıldır, Ayşe Arkun, Ceylan Mutlu, Levent Tekin, Feridun Karaçetin, Celil Kemalov ve İclal Dağlı'nın çalışmaları da 5 Marta kadar görülebilir.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title