Haberler

Antalya'da Kültür Sanat

Antalya Kültür Sanat Etkinlikleri Açısından Yoğun Bir Hafta Geçirecek

Antalya kültür sanat etkinlikleri açısından yoğun bir hafta geçirecek. ANTDOB, her ay farklı ülkelerin bestecilerinden özel eserlerin yer aldığı konserlere Fransız bestecileriyle devam ediyor. Bizet'nin Carmen operasından arya ve düetlerin, Gounod'un Faust operasından ünlü aryaların ve Fransız repertuvarının en güzel chansonlarının yer alacağı bu özel konserde, sanatseverlere Fransız müziğinin akıllarda iz bırakmış unutulmaz eserleri sunulacak. ANTDOB solistlerinin seslendireceği bu özel eserlerin tamamı Türkçe üst yazısıyla izleyiciyle buluşacak. Konser 24 Ocak akşamı Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.

- TİYATRO-

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) oyuncuları, 26 Ocakta 'Erkek Parkı'nın prömiyerini yapacak. Kristof Magnusson'un yazdığı, Aykut Sözeri'nin yönettiği oyun, çağımız kadınlarının alışveriş tutkusunu erkeklerin bakış açısıyla değerlendiriyor.

Dekoru Seyhan Kırca, kostümleri Gülümser Erigür, ışık düzeni Namık Gürsoy'a ait oyunda, Mehmet Şahin, Sertel Uğur, Sedat Savtak, Ahmet Açıkgöz rol alıyor. Oyun 27 Ocakta da sahnelenecek.

ADT'nin kapalı gişe oynayan 'Yedi Kadın' adlı oyunu, yarın ve 22 Ocakta sanatseverlerle buluşacak. Barbara Schottenfeld'in kaleme aldığı, çevirisi Sevgi Sanlı'ya ait ve ADT oyuncularından Murat Sarı'nın yönettiği oyun, beklentileri aynı, yedi farklı kadının buluştukları 'terapi salonu'nda birkaç saate sığdırdıkları serüvendeki iç dünyalarını anlatıyor. Müziği Cem İdiz'e ait oyunda, Esen Özman, Bahar Işık, Kader Gözpınar, Meltem Gülenç, Özlem Şendinç, Çiğdem Bulut ve Zeynep Hasdal Çolakoğlu rol alıyor.

Oyunlar, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

- ABT-

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT), Bulgar yazar Hristo Boytchec'in bol ödüllü oyunu 'Albay Kuş' ile sanatseverlerle buluşuyor. Devlet Tiyatrosundan Murat Sarı'nın yönettiği oyun, yarın ve 27 Ocakta sahnelenecek. Kimin deli kimin akıllı olduğunu irdeleyen ve orijinalinde 6 deli etrafında geçen oyuna, yönetmen Murat Sarı derinlik katmak için 3 deli karakteri daha ekledi. Cenap Aydınoğlu, Deniz Şen, Erdal Güven, Talat Turhan Türkeli, Hasibe Özgür, Mustafa Doğan Ayhan, Hüseyin Yirik, Murat Ercanlı, Bülent Patoğlu ve İlhan Örenel'in rol aldığı oyunun dekorunu Devlet Tiyatrosundan Murat Gülmez, müzik düzenlemelerini İhsan Kılavuz, ışığını Özkan Sezer ve Özgür Dokuyucu, kostümlerini Gizem Karasu hazırladı.

'Albay Kuş', Bosna Savaşı sırasında hiçbir şeyin olmadığı, manastırdan bozma bir psikiyatri kliniğinde, kaderlerine terk edilmiş 9 deli, yine onlar kadar ilginç bir doktorun etrafında gelişen hikayeyi anlatıyor. Delilerin, bir sabah manastırın bahçesine düşen yardım sandığından çıkan askeri üniformaları ısınmak için giydikten sonra üniformaların onlarda yarattığı kimlik değişimini, traji-komik dille ele alıyor.

ABT oyuncuları 22 Ocakta 'Fehim Paşa Konağı'nı sahneleyecek. Turgut Özakman'ın yazdığı eser, dekor düzenlemesinden müziklerine, danslarından görsel efektlerine kadar birçok yeniliği barındırıyor. Reji uygulamasını ve yönetmenliğini ABT Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan'ın yaptığı oyunun müzikleri İhsan Kılavuz'a ait.

Kalabalık bir kadroya sahip oyun, yıllardır halka nefes aldırmayan istibdat yönetiminin son günlerini konu alıyor. İstibdadın yıkılmaz paşası Fehim Paşa'nın eski sadık adamlarından Rasim Baba, 'adam olsun' diye oyuncu oğlunu, yani Yusuf'u, Fehim Paşa'nın konağına götürür.

Fehim Paşa, Yusuf'u eğlencelik alır. Bu, Fehim Paşa için sonunun başlangıcı olur. Yusuf, Paşa'nın kızına aşık olur. Karşılıksız aşkı nedeniyle kara sevdaya tutulan Yusuf, mahalleliyi de kara sevdalı eder. Bir kabadayının mazisiyle aydınlanan oyun, sonrasında buhranlı bir aşk, ardından siyasi bir parodiye dönüşür. Nihayetinde her şey başlama noktasında sona erer.

Topluluk 22 Ocakta minik seyircileri için, 'Otobüs Durağında Üç Bencil' adlı çocuk oyununu sahneleyecek. Özer Tunca'nın yazıp yönettiği, Bülent Patoğlu, Erdal Gürcan ve Mustafa Doğan Ayhan'ın rol aldığı çocuk oyununda, sözcüklerin yerine beden dili ön planda tutuluyor.

Tek perdelik oyun, durakta otobüs bekleyen üç bencilin aralarında yaşanan anlık ilişkileri, bencilliğin, mülkiyetçiliğin, yalnızlığın ve iletişimsizliğin hikayesini eğlenceli bir dille anlatılıyor.

ABT 24 Ocakta 'Vatan Kurtaran Şaban'ı sahneleyecek. Eser, Haldun Taner tarafından 1965 yılında yazıldı. 'Vatan Kurtaran Şaban'da Tapu Kadastro Müdürlüğünden, Kültür Sanat Müsteşarlığına atanan Şaban'ın bu alanda yaptığı komik ve çarpık uygulamalar, hicivli bir dille anlatılıyor.

Yönetmenliğini Murat Demirbaş'ın yaptığı oyunda, Müfit Kayacan, Durmuş Ali Emre, Murat Ercanlı, Erdal Gürcan, Mete Orhan, Mehmet Özgür, Recep Kamiloğlu, Saadet Yıldırım, İlhan Örenel, Seyfi Satmaz, Gizem Karasu, Cenap Aydınoğlu, Talat Türkeli, Sacide Taşaner, Ezgi Albayrak, Sultan Yumak ve Demet Kazanoğlu rol alıyor.

ABT oyuncularının sahnelediği eserler, Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda sanatseverlerle buluşuyor.

- SERGİ-

Sanatçı Zübeyde Yavuz'un resim sergisi, Kepez Belediyesi Fuayesi'nde ziyarete sunuldu. Eserler 18 Şubata kadar görülebilir.

Hülya Çeltikçi Atölyesi sanatçılarının eserlerinden oluşan seramik sergisi, Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) Galerisi'nde 30 Ocaka kadar izlenebilecek. Ressam Nalan Akkent'in yağlı boya eserlerden oluşan sergisi, 22 Ocakta Desti Sanat Galerisi'nde açılacak. Sergi, 31 Ocaka kadar görülebilir.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi'nin, 'Gazetelerde Yazılı Tarih: Antalya'da Gündelik Hayat ve Basın 1920-1926' konulu açık hava sergisi, Karaalioğlu Açık Hava Sergileri kapsamında Antalyalılarla buluşmayı sürdürüyor. Antalya'da 533 sayı çıkan Anadolu gazetesi ile 1921 ve 1929 yılları arasında yayımlanan Yeni İzmir, Antalya, Tenvir, Yeni Türkiye, Akdeniz ve Zümrütova gazetelerinden örneklerin sunulduğu sergi, Mart ayına kadar gezilebilecek. (FÜ-BNY-EAY) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title