Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (5)

Foto.SÜS Bitkileri ve Mamülleri ihracatçıları Birliği öncülüğündeki Antalya Çiçek Festivali, bu yıl 9'uncu kez düzenlenecek.25 Mayıs Cumartesi günkü festivalde 1 milyon dal çiçek kullanılacak.

Foto: Oyundan, Hatice ve Altemur Aydın

===

Antalya 1 milyon dal çiçek açacak

SÜS Bitkileri ve Mamülleri ihracatçıları Birliği öncülüğündeki Antalya Çiçek Festivali, bu yıl 9'uncu kez düzenlenecek. 25 Mayıs Cumartesi günkü festivalde 1 milyon dal çiçek kullanılacak.

Antalya Çiçek Festivali'nin tanıtım toplantısı, Antalya Ticaret Borsası'nda yapıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Öcal, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Expo Genel Sekreteri Selami Gülay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve destekleyici kuruluşların temsilcileri katıldı.

Bu yılki festivalde 1 milyon dal çiçek kullanılacağını belirten Osman Bağdatlıoğlu, Cender Hotel'den başlayıp Cumhuriyet Meydanı'na kadar sürecek kortejde halka çiçek dağıtılacağını açıkladı. 'Çiçek ve Çocuk' temasıyla düzenlenecek Expo 2016 Antalya'yı halka tanıtmayı amaçladıklarını belirten Osman Bağdatlıoğlu, festivalin içeriğine ilişkin şunları söyledi;

"Festival süresince Cumhuriyet Meydanı'nda kurulacak Expo 2016 Antalya çadırında çocuklar için çeşitli aktiviteler düzenlenecek. Bu yıl Portekiz, Polonya, İspanya ve Romanya'dan öğrenciler geleneksel kıyafetleriyle korteje renk katacak. Cumhuriyet Meydanı'nda sahne alacak misafir öğrencilerden bir grup, kısa bir klasik müzik dinletisi sunacak. Konser çiçek temasında şarkılar söyleyen koroyla sonlanacak. Azerbaycan'dan Raymond Art ekibi, çiçekten dekorasyon gerçekleştirecek."

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Donizetti Ödülü'nü Akaydın aldı

ULUSLARARASI Antalya Piyano Festivali'nin yılın en iyi klasik müzik etkinliği seçildiği Andante Klasik Müzik Dergisi Donizetti Ödülleri Töreni'ne katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, "Bu ödülü Fazıl Say ve Antalya halkı adına alıyorum" dedi.

Rahmi Koç Müzesi'nde gerçekleşen muhteşem gecede, yılın en iyi klasik müzik etkinliği seçilen Uluslararası Antalya Piyano Festivali'nin plaketi, sanatçı Cihat Aşkın tarafından Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın 'a takdim edildi.

Başkan Akaydın gecede yaptığı konuşmada dünyaca ünlü sanatçıları ve grupları Antalya'da buluşturan ve 13 yılı geride bırakan festivalin, 'yılın klasik müzik etkinliği' seçilmesinden mutluluk duyduğunu belirterek, festivalin sanat yönetmeni Fazıl Say'a teşekkür etti.

Halk oylaması ve jürinin oylarıyla yılın en iyi klasik müzik etkinliği seçilen Uluslararası Antalya Piyano Festivali, uluslararası başarısı, seçkin piyanistleri izleyiciyle buluşturması, genç yetenekler için özel konserler düzenlemesi ve festivalin halkla buluşması için şehrin farklı noktalarında düzenlenen etkinlikler nedeniyle ödüle layık görüldü.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Ödül töreninden foto

===

Domatexpo'da hedef ihracatı artırmak

ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde 21-23 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirecek olan ve Türkiye'nin tarım alanındaki ilk ihtisas fuarı olarak planlanan DOMATEXPO Domates İhtisas Fuarı'nın hazırlıkları başladı. Kumluca Ziraat Odası'nda (KZO) yapılan hazırlık toplantısına KZO Başkanı Süleyman Kayhan, MSK Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı M. Sedat Kolcuoğlu, MSK Fuarcılık Genel Müdürü Buket Tekinsoy, MSK Fuarcılık Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Maxime Ward, Ziraat Ajansı Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Hilmi Tekinsoy ile ilçede faaliyet gösteren bankaların yöneticileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan KZO Başkanı Kayhan, DOMATEXPO Fuarı'nın Kumluca ve bölge çiftçisi için önemine dikkati çekerek, fuarın başarıya ulaşması için herkesin üzerine düşen görevi yapacağına inandığını söyledi. MSK Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı M. Sedat Kolcuoğlu da DOMATEXPO'ya başlarken fuarı en az üçüncü senesinde uluslararası platforma taşıyacakları yönündeki taahhütte bulunduklarını hatırlatarak, bu sene ikincisi düzenlenecek DOMATEXPO'nun ana temasının 'Domates ve İhracat' olarak belirlendiğini kaydetti.

KUMLUCA'YI DÜNYA MARKASI YAPMAK

Amaçlarının Kumluca'yı ve Kumluca domatesini dünyada marka haline getirmek olduğunu dile getiren Kolcuoğlu, "DOMATEXPO'yu uluslararası platforma taşımak için çalışmalara başladık. Uluslararası deneyimi olan iki önemli ismi kadromuza katarak, dünyanın çeşitli yerlerinde domates sektöründe söz sahibi kişilerin fuara katılımlarının sağlanması için çalışmalara başladık. Amacımız, dünyanın her yerindeki domates üreticilerini ve domates sektöründeki tüm tarafları bu fuarda bir araya getirerek, bölgeyi ve Kumluca'yı dünya markası yapmak" diye konuştu.

İHRACAT POTANSİYELİNİ ARTIRMAK

Dünyada bu tür etkinliklerin genellikle eğlence veya kır toplantısı şeklinde gerçekleştiğini belirten MSK Fuarcılık Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Maxime Ward de, uzun yıllar Yeni Zelanda Konsolosluğunda görev yaptığına değinerek, "Bu görevden öncede Yeni Zelanda 'da tarım sektöründe çalışmalar yapmam sebebiyle sektörün sorunlarını bilen birisiyim. Fuar kapsamında bu sene önceliklerimiz yurt dışı katılımcıların fuara gelmelerini sağlamak ve yeni teknolojileri bölge insanına tanıtırken aynı zamanda da bölgede üretilen ürünlerin pazarlanmasına yardımcı olmak" dedi.

STANTLARIN YÜZDE 60'I ŞİMDİDEN DOLDU

MSK Fuarcılık Genel Müdürü Buket Tekinsoy ise fuarın ilk yılının başarılı geçmesi sebebiyle bu sene fuarda yer alan stantların yüzde 60'ına yakınının uluslararası firmalar tarafından şimdiden satın alındığını belirterek, "Geri kalan stantlarında en geç Ağustos ayı sonuna kadar yerli firmalar tarafından dolacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu. Tekinsoy fuar kapsamında Kumluca merkezli oluşturulacak ve network ağı üzerinden çalışacak 'Domates Üreticileri Kulubü' sayesinde domates üreticilerinin ve sektör paydaşlarının sorunlarını ve çözüm yollarını internet ortamında paylaşılmasını sağlayacaklarını söyledi.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Slovenyalı bilim adamlarından uygulamalı eğitim

AFYON Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Sloven bilim adamlarını ağırladı. Yabancı bilim adamları, teorik bilgiler verdi, ardından da uygulamalı eğitim imkanı sağladı. Slovenya Ljubljana Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Joze Staric ile Tomas Zadnik, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bayram'ın davetiyle Afyonkarahisar'ı ziyaret etti. Veteriner Fakültesi öğrencilerine "Sığırlarda Tırnak Hastalıkları" konferansı veren Sloven bilim adamları, Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde de topal bir inek üzerinde uygulamalı eğitim verdiler. Topal ineğin tırnaklarını kesmeye çalışan bilim adamları, ineğin direnmesi yüzünden zor anlar yaşadı.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Konuk bilim adamları öğrencilerle ve ineğin tırnağını keserken

===

Polisten afişli uyarı

ALANYA polisi, Kaymakamı Erhan Özdemir'in adını kullanarak işadamlarından para isteyen dolandırıcılık çetesinin çökertilmesi için çalışma başlatırken, halkın bilinçlenmesi için de uyarı afişi ve broşürleri dağıtıyor. Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği, artan dolandırıcılık olaylarının önüne geçmek amacıyla, 'Polis Para-Kontör İstemez' başlıklı 12 bin broşür, 8 bin afiş bastırıp vatandaşlara dağıtmaya başladı.

Dağıtılan broşürlerde telefon dolandırıcılığı, çeşitleri ve alınması gereken önlemler yer alırken, duvarla asılan afişlerde ise çeşitli bahanelerle para veya kontör isteyenlerin '155 Polis İmdat' hattına ihbar edilmesi istendi. Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, bir dolandırıcılık şebekesinin, kendi adını kullanarak aradığı işadamlarından para istediğini öğrenmesi üzerine konuyla ilgili bu sabah basın toplantısı yapmıştı.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Polisin broşür dağıtıp afiş asması

===

'Benim Gözümden' proje sergisi

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (TBMYO) Radyo ve Televizyon Programcılığı öğrencilerinin hazırladığı "Benim Gözümden" adlı Avrupa Birliği Projesi'nin sergisi açıldı. Proje koçluğunu Yrd. Doç. Dr. Nedret Çağlar, yasal sorumluluğunu ise öğrenci Gülseren Özübal'ın üstlendiği proje kapsamında, SDÜ'de eğitim gören 10 öğrenciye 15 hafta süreyle fotoğrafçılık ve kameramanlık eğitimi verildi.

Teorik eğitimlerini okula ait stüdyoda gören öğrenciler, daha sonra Gölcük Tabiat Parkı, Eğirdir Akpınar ve Yazılı Kanyonda fotoğraf ve kamera çekimi yaptı. Öğrencilerin çektiği bine yakın fotoğraftan 60'ı, 30 saate yakın görüntüden 16 dakikası iki ayrı klip şeklinde gösterime girdi. Teknik Bilimler MYO Fuayesi'ndeki sergiye Okul Müdürü Doç. Dr. Ramazan Kayacan, Proje Koçu Yrd. Doç. Dr. Nedret Çağlar, proje eğitmenleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Bir hafta süreyle açık kalacak serginin kurdelesini Okul Müdürü Kayacan ve proje koçu Çağlar ile öğretim elemanları birlikte kesti.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Serginin açılışından

===

Ağlasun HEM'de 'Hünerli Eller' sergisi

BURDUR'un Ağlasun İlçesi'nde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü (HEM) 2012-2013 Eğitim ve Öğretim Yılının ilk sergisini Mamak Beldesi'nde açtı. 'Hüner Eller' adı verilen serginin açılışına Kaymakam Ramazan Kurtyemez, Mamak Belediye Başkanı Yücel Çetiner, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Özcan, HEM Müdürü Ahmet Yörük, İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa İnci katıldı.

HEM Müdürü Yörük açılışta yaptığı konuşmada, Hünerli Eller sergisinde kursiyerler ve öğretmenlerin emeğiyle ortaya çıkan eserler yer aldığını belirterek, "Eğitim, el işi yapmanın yanında ürün üretme ve dayanışma içinde olma duygularını da ortaya çıkarmıştır. Kültürel değerlerin ürün haline getirilmesinde emeği geçen kursiyer ve öğretmenlerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Halk oyunları gösterisin sonra serginin açılışını yapan Kaymakam Ramazan Kurtyemez, Belediye Başkanı Yücel Çetiner ve İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa İnci kurdeleyi birlikte kesti. Kadınların bir sezon boyunca ürettikleri el emeği göz nuru eserleri inceleyen Kaymakam Kurtyemez, sergideki ürünler hakkında bilgi aldı. Hünerli Eller sergisinden sonra misafirlere gözleme, ayran ve çay ikram edildi.

Sadun KILIÇ/AĞLASUN, (DHA)

Foto: Sergiden

===

Mezuniyeti kutladılar

ALANYA Kız Meslek Lisesi 12-C sınıfının 25 öğrencisi mezuniyet sevincini Janus Bar'da kutladı. Akşam yemeğiyle başlayan kutlamaya Kız meslek lisesi öğretmenleri de katıldı. Yemeğin ardından hareketli parçalar eşliğinde dans eden öğrenciler, geç saatlere kadar eğlendi. Mezun öğrencilerden Ebru Çelik, stresli bir yıl geçirdiklerini belirterek, "Üniversite sınavları ve stajlar bizi çok yordu. Artık okulu bitirmenin sevincini yaşıyoruz. Hep birlikte eğlenceli bir gece geçirdik" dedi.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Toplu foto

===

İlim Yayma Cemiyeti'nden başarılı öğrencilere ödül

BURDUR İlim Yayma Cemiyeti Başarılı öğrencileri ödüllendirdi. Serenler Tepe'de düzenlenen akşam yemeğine Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Emniyet Müdürü Abdulkerim Polat, Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Ekici, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, İlim Yayma Cemiyeti Burdur Şube Başkanı Suat Can ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

İlim Yayma Cemiyeti Burdur Şubesi Başkanı Suat Can, Mahir İz Öğrenci Yurdu'nda kalan ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde bölüm birincisi olan 3 öğrenciyle Burdur İmam Hatip Lisesi'nde takdirname alan 24 öğrenciyi Burdur protokolü ile bir araya getirmek istediklerini söyledi. Vali Yılmaz da "Bizim tek derdimiz var. İnsanımızın mutluluğu ve bu mutluluğu paylaşmak. Bunun yolu da eğitimden geçiyor" dedi. Öğrencilere ödülleri Burdur Valisi Nurettin Yılmaz tarafından verildi.

Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)

Foto: Törenden

===

Altınyayla'da Sipsi Anıtı açıldı

BURDUR'un Altınyayla İlçesi'nde Sipsi Anıtı'nın açılışı yapıldı. Sipsinin anavatanı olarak bilinen Altınyayla'da, Cumhuriyet Meydanı'na dikilen anıtın açılışını Vali Nurettin Yılmaz yaptı. Burdur'un zengin bir kültürel mirasa sahip olduğunu, Teke Yöresi'nin başkenti olduğunu ve bu zenginlikler içerisinde yöreye ait müzik aleti sipsinin de en önemli kültürel değerlerden birisi olduğunu kaydeden Vali Yılmaz hem bu değerlere hem de bu değerleri yaşatanlara sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Altınyayla Belediye Başkanı Selahattin Şimşek ise sipsinin geçmişinin 200 yıl öncesine dayandığını dile getirerek "200 yıldır kuşaktan kuşağa aktarılarak çalınan sipsimiz artık anavatanında en önemli meydanımızı süsleyerek kültürümüzü temsil edecek" dedi. Vali Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra Kızılyaka Köyü'nde yapımı tamamlanan 4 derslikli ilkokulun açılışını yaptı. Okul 765 bin TL'ye mal oldu.

Açılışta Altınyayla Kaymakamı Mehmet Ayhan protokol üyelerine sipsi hediye etti. Vali Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra Altınyayla Belediyesi'nin yaptırdığı Çocuk Parkı'nın açılışını yaptı.

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

Foto: Açılışlardan

===

Dünya Süt Gününde Burdur'da süt dağıtıldı

BURDUR Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 21 Mayıs Dünya Süt Günü kapsamında, sütün yararlarına dikkati çekmek amacıyla Köy-Koop ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile Bedesten Çarşı önünde vatandaşlara 200'er miligramlık paket süt dağıttı. Süt Günü etkinliğinde konuşan Gıda ve Yem Şube Müdürü Oktay Darcan, "Süt, başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, 7'den 70'e herkesin vücudu için lüzumlu olan bütün besinleri dengeli olarak içinde bulunduran, vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Bebeklikten çocukluğa, ergenlikten yaşlılığa süt, hayatımızın her döneminde vücudumuz için en gerekli besin maddelerinden biridir" dedi.

Sütün, kalsiyum açısından zenginliğine işaret eden Darcan, "Çok hassas olan bu gıda maddesinin hangi koşullarda tüketildiği sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde halen yüksek oranda tüketilen açık süt içinde çok sayıda zararlı mikroorganizma bulunmaktadır. Açık süte karşı mutlaka sağlıklı ambalajda süt tüketilmesinin teşvik edilmesi, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir" dedi. Darcan, Türkiye'de süt tüketiminin son derece yetersiz olduğuna vurgu yaparak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda yapılan "Okul Sütü" projesinin önemine değindi.

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

Foto: Etkinlikten

===

Gençlik Atası'na sahip çıktı

GENÇLİK Haftası dolayısıyla, Antalya'nın Demre İlçesi'nde yürüyüş ve fener alayı düzenlendi. Demre Anadolu Lisesi ve Demre Lisesi'nin öncülüğünde düzenlenen yürüyüş Demre Cumhuriyet Alanı'nda başladı. Yürüyüşün ilk meşalesini Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman ve Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu yaktı. Yürüyüşün tamamına Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Demre Belediye Başkanı DP'li Süleyman Topçu, Demre Emniyet Müdürü Soner Yalım, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Aldal, AK Parti İlçe Başkanı Bayram Arıcı, CHP İlçe Başkanı Zühra Doğan, MHP İlçe Başkanı Alim Atabey, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yaklaşık üç bine yakın Demreli katıldı. Yürüyüş öncesi alan, ellerinde Türk bayrakları ile binlerce Demreli 'Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa' marşı ile coştu.

En önde dev Türk bayrakları ve dev iki Atatürk posterinin yer aldığı yürüyüşte, Demreliler ellerinde bayraklarla, yaklaşık üç kilometre yürüdü. Yol boyunca katılımcılar, 'Ne Mutlu Türküm Diyene' diye haykırdı ve Gençlik Marşı'nı okudu. Yürüyüşçüler daha sonra Cumhuriyet Alanı'na dönerek, alanın girişindeki meşaleleri yaktı. Hep birlikte 'Onuncu Yıl Marşı'nı söyleyen Demreliler, Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler için saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu. İstiklal Marşı'nın ardından alandaki gençler, oyun havaları ile coştu.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Yürüyüşten

===

Esrar dolusu çuvalları bırakıp kaçtılar

ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde yol kenarına terk edilmiş halde çuvallar içerisinde 67 kilo kubar esrar ele geçirildi. Önceki gün akşam ilçeye bağlı Korubaşı Köyü'nde yol kenarında çuvallar içerisinde esrar olduğu fark eden vatandaşlar, durumu jandarmaya haber verdi. İhbar üzerine harekete geçen Gazipaşa İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Korubaşı köyü Canavarcık mevkiinde 7 ayrı çuval içerisinde paketlenmiş 67 kilogram kubar esrar buldu. Esrara el koyan jandarma, uyuşturucu sevkiyatı ile esrarı bırakıp kaçan kişi ya da kişilerin yakalanması için çalışma başlattı.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: Esrar çuvalları

===

Güneş kolektörü montajı sırasında yangın çıktı

BURDUR'un Yeşilova İlçesi'ne bağlı Niyazlar Köyü'nde Raşit Akyol'a ait evin çatısına güneş kolektörü montajı yapılırken, kaynaktan çıkan kıvılcımlar yangına yol açtı. Kısa sürede büyüyen yangın, ahşap evin tamamını sardı. Yangına, Yeşilova İlçe Belediyesi'nin yanı sıra, Tefenni, Karamanlı, Güney ve Salda belediyelerinin itfaiye ekipleri müdahale etti. Ancak ev tamamen yandı. Jandarma, dikkatsizlik sonucu yangın çıkmasına sebep oldukları gerekçesiyle, kimlikleri açıklanmayan işçileri gözaltına aldı.

Yavuzkan AKDOĞAN/YEŞİLOVA, (DHA)

Foto: Yanan evden - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Altınyayla Antalya Alanya Burdur Yerel Haberler

title