Haberler

Antalya: Atb'dan Tarım Sigortası Uyarısı

Antalya Ticaret Borsası (Atb) Başkanı İlhami Kaplan, Son Günlerde Yaşanan Sel Felaketlerinin Ardından Çok Sayıda Çiftçinin Zor Durumda Kaldığını ve Antalya'da 280 Dekar Alanın Zarar Gördüğünü Söyledi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı İlhami Kaplan, son günlerde yaşanan sel felaketlerinin ardından çok sayıda çiftçinin zor durumda kaldığını ve Antalya'da 280 dekar alanın zarar gördüğünü söyledi.

ATB Başkanı İlhami Kaplan, üreticilerin her yıl benzeri sorunları yaşadığını belirterek, uyarılarda bulundu. Kaplan, "5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu ve bağlı yönetmelikler, tüm tarım üreticilerini kapsamaktadır. Bu kanundan önce bazı özel sigorta şirketlerinin kısmi tarım sigortası uygulamalarının bulunmasına rağmen, devlet destekli ve tüm tarım kesimini kapsayan bir sigorta sistemi bulunmamaktaydı. Kanun bu haliyle de olsa bir ilki işaret etmektedir. Hiçbir sigorta sistemi, uygulamaya konduğu anda tüm unsurları kapsamına alamaz. Nitekim hangi doğal veya tasarlanmış olumsuzlukların tazmin kapsamına alınacağı konusu bitkisel ürünler için bu aşamada dolu, fırtına, hortum, yangın ve heyelan riskleriyle sınırlandırılmıştır. Örneğin sel ve don gibi en yaygın risk unsurları teminat kapsamının dışında bırakılmıştır. Ancak diğer taraftan bu kapsamda sigorta yaptırmayan veya yaptıramayan kesimin 2090 ve 4123 sayılı kanunlardan yararlanmasını da yasaklamıştır. Yani kanun, sigorta sisteminin bir tarafındaki yüklenimleri aşamalı uygulamaya geçirirken, diğer tarafındaki tarım üreticilerinin tümüyle birden sisteme eşzamanlı girmesini uygun görmüş, bu da yetmemiş gibi eğer sigortası yoksa tabii afet yardımlarıyla ilgili 2090 ve 4123 sayılı kanunlardan da mahrum bırakmıştır. Halbuki bu kanunların kaynağı ile sigorta havuzunun kaynağı birbirinden bağımsız durumdadırlar" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title