Haberler

Antalya: Antalyalı Sanayicinin Sorunları

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) anket çalışmasına göre, sanayicinin en büyük sorunları arasında haksız rekabet, kalifiye eleman, hammadde ve pazar konusu yer alıyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) anket çalışmasına göre, sanayicinin en büyük sorunları arasında haksız rekabet, kalifiye eleman, hammadde ve pazar konusu yer alıyor.

Organize Sanayi'den 51, Serbest Bölge'den 21, Altınova bölgesinden 35, Eski Sanayi ve Akdeniz Sanayi Sitesi'nden ise 41 firmanın katıldığı ATSO'nun imalat sanayiindeki onaylı kapasite raporu bulunan işletmelerle ilgili anket çalışmasından ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Yüzde 20'sini inşaat, yüzde 16'sını gıda, yüzde 12'sini tekstil ve konfeksiyon, yüzde 10'unu makine ve metal sanayi sektörünün oluşturduğu işletmelerin katıldığı anket çalışmasına göre, imalat yapan işletmelerin yer, konum ve bölgesel olanakları farklı olsa da, kalifiye eleman ihtiyacı, haksız rekabet, finansman sıkıntısı, döviz kuru düşüklüğü ve pazar darlığı imalat sanayiinin ortak sorunları arasında yer alıyor.

Sektörel olarak sorunlar irdelendiğinde ise, yine haksız rekabet, kalifiye eleman ihtiyacı, hammadde ve pazar sıkıntısı öne çıkıyor. Tekstil sektöründe döviz kurunun düşüklüğü, tarım ve bağlı sektörlerde finansman sıkıntısı, inşaat sektöründe ise SSK ödemeleri ve vergi yükü işletmelerin en önemli sorunları oluşturuyor. Ankete göre, 2006 yılında sabit sermaye yatırımı düşünen işletmelerin yatırım konularının başında, makine ve teçhizat yenileme ile yeni bina yapımı geliyor. İşletmelerin geleceğe dönük ihtiyaçları arasında ilk sırada yatırım için ek finans olanağı geliyor. Kalitenin iyileştirilmesi, iç pazarda büyüme, dış pazara açılma, ilave işletme sermayesi, kira ve diğer maliyetlerden kurtulup tesis kurma, ihracat yollarını iyileştirme ve profesyonel işçi konusu da ileriye dönük ihtiyaçlar olarak belirtiliyor.

ATSO'nun anket çalışmasına göre, işletmelerin yüzde 24.3'u 1 ile 10 arasında personel çalıştırırken, yüzde 49.3'ü 11 ile 50 arasında personel çalıştırıyor. 50 ile 200 arasında personel çalıştıran işletmelerin oranı yüzde 20.3 iken, 200'ün üzerinde personel çalıştıran işletmelerin oranı ise sadece yüzde 6.1. Personelin yüzde 43.2'i ilköğretim eğitim, yüzde 27.1'i lise, yüzde 12.1'i teknik ve endüstri meslek lisesi eğitimli personel oluşturuyor. İşletmelerin yüzde 92.8'inin tam kapasite çalışmadığı belirtilen anket çalışmasında, bunun nedenleri arasında ilk sırada iç pazarda talep yetersizliğinin yer aldığı vurgulanıyor. Mali imkansızlıklar, istikrarsızlık ve haksız rekabet, kalite problemleri, piyasadaki nakit sıkıntısı, kalifiye eleman olmaması, bürokrasi ve, pazarlama noksanlığı da diğer nedenler olarak sıralanıyor.

İşletmelerin yüzde 43'ünün ihracat yaptığı ifade edilen anket çalışmasında, işletmelerin ağırlıkla ihracatlarını kendi markalarıyla, müşteriye doğrudan satış yaparak gerçekleştirdikleri vurgulanıyor. İşletmelerin yüzde 51.4'ünün insan gücüne ihtiyacı olduğu belirtilen çalışmaya göre, özellikle işçi-usta-tekniker pozisyonunda görev alacak personel ihtiyacının bulunduğu kaydediliyor. Özellikle inşaat ve buna bağlı sektörlerde, makine ve metal sanayiinde, mobilya ve orman ürünleri imalatında işçi-usta-tekniker olarak insan gücü ihtiyacının yoğunluk kazandığı belirtiliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title