Haberler

Annan: "Kıbrıs Dosyası BM'nin Elinde"

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıs Dosyasının BM'nin Elinde Olduğunu ve Kendisinin İyi Niyetli Çalışmalarıyla Sorunu En İyi Şekilde Çözmeye Çalıştığını Herkesin Bildiğini Söyledi.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıs dosyasının BM'nin elinde olduğunu ve kendisinin iyi niyetli çalışmalarıyla sorunu en iyi şekilde çözmeye çalıştığını herkesin bildiğini söyledi.

Medeniyetler İttifakı Üst Düzey Grup toplantısının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Jose Luiz Rodriguez Zapatero ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Annan, soruları yanıtladı.

Annan, Üst Düzey Grubun sunduğu rapordaki tavsiyelerin yerine getirilmesi için uygun bir yapı oluşturulması halinde, bunun başına geçip geçmeyeceğini soran bir gazeteciye, sunulan raporun Üst Düzey Grubun tüm üyelerinin sahiplendiği bir rapor olduğunu belirtti. Annan, bir izleme mekanizması oluşturulması kararının zaten verildiğini, ancak bunun başına kimin geçeceğini ise daha sonra aralarında görüşeceklerini anlattı.

Raporda, Irak ve Orta Doğu'nun diğer noktalarındaki askeri hareketlere vurgu yapıldığını hatırlatan bir gazeteciye de Annan, burada belirtilen yerlerin Afganistan, Irak ve Filistin olduğunu, cümlede sanki "İslam saldırı altındaymış" gibi bir anlam çıktığını, oysa kastedilenin, buradaki zor durumlar ne kadar çabuk çözüme kavuşturulursa, Medeniyetler İttifakının da o kadar erken hayata geçirileceğini vurgulamak olduğunu söyledi.

Annan, söz konusu operasyonların yapıldığı yerlerde mevcut askerlerin de sonsuza kadar kalmayacağını, bir süre sonra mutlaka bu bölgelerden çıkmalarının gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs sorunu ve çözümüne ilişkin bir soruya da Annan, şöyle yanıt verdi:

''Biz BM'yiz, BM olarak hala Kıbrıs konusunun içindeyiz. Bir temsilcim şu an taraflarla çalışarak güven artırıcı önlemleri hazırlıyor ve görüşmelerin başlaması için gerekli hazırlıkları yapıyor. Ben gelecek hafta taraflarla Cenevre'de görüşeceğim.

Herkes Kıbrıs dosyasının, sorununun BM'nin elinde olduğunu ve benim iyi niyetli çalışmalarımla en iyi şekilde çözmeye çalıştığımızı biliyor. Bundan sonra gelen arkadaşıma da iyi bir bilgilendirme yapacağım ve konuyu en iyi şekilde çözmesi için yardımcı olacağım.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title