Haberler

'Ankete Desteğimiz Yok'

MEÜ Rektörü Suha Aydın: "Türk-Kürt Anketi Üniversitemizin Desteğiyle Yapılmadı"

MERSİN Üniversitesi (MEÜ) Rektör Prof.Dr. Suha Aydın, Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ertuğrul Gödelek tarafından yapılan Türkler ile Kürtler arasındaki ilişkilerin irdelendiği çalışmanın, üniversitenin kurumsal yapısı tarafından desteklenerek yapılan bir çalışma olmadığını açıkladı. Yrd.Doç.Dr. Ertuğrul Gödelek ise, ayrışmadan değil aksine bütünleşmeden yana olduğunu ve çalışmasının yol gösterici tarafları da bulunduğunu söyledi.

MEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ertuğrul Gödelek tarafından 1998'de başlatılan ve Türkler ile Kürtler arasındaki ilişkinin irdelendiği 'Bazı Psiko-Sosyal Değişkenler Bakımından Organize Suça ve Terörizme Katılımın Boylamsal Yöntemle İrdelenmesi: Mersin Örneği' adlı çalışmayla ilgili Rektör Prof.Dr. Suha Aydın ile Yrd.Doç.Dr. Ertuğrul Gödelek ortak bir basın toplantısı yaptı.

Yrd.Doç.Dr. Gödelek tarafından, Antalya'da Polis Akademisi tarafından düzenlenen 'Uluslararası Terörizm ve Sınır Aşan Suçlar' adlı sempozyuma sunulan çalışmaları değerlendiren Rektör Prof.Dr. Suha Aydın, söz konusu çalışmanın üniversitenin kurumsal yapısı tarafından desteklenerek yapılan bir araştırma olmadığını kaydetti. Rektör Aydın, ortaya konulan bulguların Yrd.Doç.Dr. Gödelek'in kendi akademik ilgileri çerçevesinde sürdürmüş olduğu bir çalışmanın sonucu olduğu ifade ederek, "Araştırma bulguları çok farklı yönlerden değerlendirilip tartışılabilir. Türkiye'de terör, göç, bütünleşme ve kimlik sorunu çerçevesinde dikkate değer çok sayıda araştırma yapılıyor. Araştırma sonuçları birbirini destekleyen ya da çelişen bir durum gösterebilir. Gödelek'in çalışması da dahil, tüm çalışmalar problem, probleme yaklaşım, konuyla ilgili literatür, metodoloji ve verilerin yorumu açısından sosyal bilimciler tarafından araştırmaların özgün metinleri esas alınarak incelenmelidir. Basının bu ve benzeri araştırma bulgularını sunma, yansıtma ve değerlendirme şekilleri zaman zaman sansasyonel olabiliyor. Bütün kurumlar gibi üniversitemiz de bu konuda bilimsel yaklaşımı esas alarak, azami kararlılığını göstermektedir" dedi.

Prof.Dr. Aydın, soruna tek açıdan değil, geniş bir perspektiften bakılması gerektiğini, sorunun bilimsel boyutuyla ele alınıp, buna göre değerlendirilmesi gerektiğine inandıklarını anlattı. Üniversitelerin özerk kurumlar olduğunu hatırlatan Rektör Aydın, yaptıkları işin hesabını her ortamda verebilecekleri gibi yapmadıkları şeylerin de üniversiteye mal edilmesine de asla izin vermeyeceklerini vurguladı. Olaya bir bütün olarak bakılması gerektiğini kaydeden Rektör Aydın, olayın sadece bir bölümünün veya bir parçası seçilerek yapılan değerlendirmelerinse ne kendilerine, ne de topluma hiçbir faydası olmayacağını vurguladı.

OLUMSUZ TEPKİ ALMADIM

Yrd.Doç.Dr. Ertuğrul Gödelek ise gündeme gelen çalışmayla ilgili şu ana kadar olumsuz bir tepki almadığını belirtti. Yapılan çalışmanın MEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü veya Türkiye'deki hiçbir akademik kurum tarafından desteklenen bir çalışma olmadığını vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Gödelek, 1997 yılında 'Toplumsal Bütünleşme Araştırmaları Merkezi' adı altında bir projeleri olduğunu, çalışmanın da söz konusu projenin bir ürünü olduğu bilgisini verdi. Yrd.Doç.Dr. Gödelek, "Türkiye'nin bütünleşme sürecinde yaşadığı sancıları görüyorsunuz. Toplumsal Bütünleşme Araştırmaları Merkezi, o dönemde kurulmuş olsaydı bugün bu sancılar bu kadar çok yaşanmazdı. Biz 'bütünleşmeden yanayız ve bütünleştirici bir misyon üstlenmek istiyoruz. Makaleyi bir bütün olarak okuyup değerlendirdiğinizde ayrışma değil, tam tersine bir bütünleşme olgusu öne çıkıyor. Çalışmanın, yol gösterici tarafları da var. Üst düzey emniyet yetkilileri de beni arayıp konuyla ilgili olarak birlikte çalışmayı teklif ettiler. Ben zaten emniyetle birlikte birçok projede ortak çalışıyoruz. Bu araştırma kapsamında elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

- KUTU -

Türk-Kürt anketi

Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Gödelek tarafından hazırlanan ve Antalya'da Polis Akademisi tarafından düzenlenen 'Uluslararası Terörizm ve Sınır Aşan Suçlar' adlı sempozyuma sunulmasıyla gündeme gelen çalışmanın 12 yıldır yapıldığı bildirildi. Mersin'in 'Kürt varoşları' olarak bilinen Akdeniz ve Toroslar mahalleleri ile Türklerin yoğun olarak yaşadığı Yenişehir ve Mezitli mahallelerinde ikamet eden toplam 2 bin denek belirlendi. Kürtlerin Türk algısını, Türklerin de Kürt algısını ölçmek üzere deneklerle 1998'de bir anket yapıldı. Aynı anket, Mersin'de yaşayan Türkler ile Kürtler arasındaki sosyal mesafenin zaman içinde değişip değişmediğini anlamak için aynı deneklerle 2002, 2007 ve 2010 yıllarında da yinelendi. Araştırmada, Kürt deneklere Türkler ile Türk deneklere de Kürtlerle hangi sosyal ilişkiyi kurmak istedikleri soruldu. Ankette en çarpıcı sonuçları arasında yer alan Türk ile Kürt arasındaki evlilik yapıp yapamayacağı yönündeki soruya her ankette verilen olumlu yanıtın neredeyse sıfırlandığı saptandı. Ankette her iki toplum arasında yakın arkadaş arama oranının düştüğü, iş arkadaşı olabilme istediğinin ise arttığı kaydedildi. Türk ile Kürtlerin 'Vatanımdan sınır dışı edilmeli' seçeneğini tercih edenlerin sayısının ise her ankette artarak devam ettiği belirlendi. Anketin sonucunu ise Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Gödelek, "Elde edilen sonuçlar, durumun kaygı verici olduğunu gözler önüne serer nitelikte. Her iki grup da en azından algı bağlamında birbirlerinden sosyal mesafe olarak uzaklaşmakta" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title