Haberler

Ankara: Ziraat Bankası'nın İlk 9 Aylık Karı 1 Milyar 400 Milyon YTL

Ziraat Bankası, 2006 Yılının İlk 9 Aylık Döneminde 1 Milyar 400 Milyon YTL Net Kar Açıklarken, Vergi ve Diğer Karşılıklar Öncesi Brüt Karı İse 2 Milyar 105 Milyon YTL Olarak Gerçekleşti.

Ziraat Bankası, 2006 yılının ilk 9 aylık döneminde 1 milyar 400 milyon YTL net kar açıklarken, vergi ve diğer karşılıklar öncesi brüt karı ise 2 milyar 105 milyon YTL olarak gerçekleşti.

143. yıldönümünü kutlayan Ziraat Bankası'nın 2006 yılının ilk 9 aylık dönemi mali verilerine ilişkin yapılan açıklamada, bankanın 1 milyar 400 milyon YTL net kar rakamına ulaştığı, vergi ve diğer karşılıklar öncesi brüt karının ise 2 milyar 105 milyon YTL olarak gerçekleştiği ifade edildi. Bu yılın üçüncü çeyreğinde elde edilen kar, bin önceki yılın aynı döneminde elde edilen 1.265 milyon YTL'lik kara göre yüzde 11 oranında bir artışı ifade ederken, yıl içinde piyasalarda yaşanan dalgalanmalara rağmen bu yıl sonunda net karın önceki yıl elde edilmiş olan 1 milyar 802 milyon YTL'lik tarihi karı da aşacağı yönündeki beklenti güçlendi.

Bankanın 2006 yılının üçüncü çeyreği itibariyle faaliyet sonuçları hakkında yazılı bir açıklama yapan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, söz konusu dönemde bankanın 143 yıllık geçmişine yakışır bir performans sergilediğini, bankanın toplam aktiflerinin 70 milyar YTL'ye yaklaştığını, aktif içerisinde kredilerin payının son üç yıldır istikrarlı bir artış eğilimi içinde olduğunu belirterek, bankanın stratejisi gereği kredilendirmede başta tarımsal krediler olmak üzere bireysel krediler ve küçük işletme kredilerinin yoğunlaştığını ve bunun sonucu olarak da kredilerin 15.2 milyar YTL'ye yükseldiğini bildirdi. Çağlar bu çerçevede, tarımsal kredilerin 1.8 milyar YTL olan bakiyesinin yüzde 61 oranında artarak 3 milyar YTL'ye ulaştığını, tarımsal kredilere verilen destek ve önemin önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğini ifade ederek, özellikle organik tarım, seracılık, süt sığırcılığı ile yeni ve büyük projelerin de finansmanına özel önem verileceğini belirtti.

Çağlar, ticari krediler içinde yine özel önem verilen küçük işletme kredilerinin 600 milyon YTL'den yüzde 96 artışla 1.3 milyar YTL'ye yükseldiğini, böylece yaygın şube ağı dolayısıyla diğer bankaların bulunmadığı Türkiye'nin birçok yöresindeki küçük işletmelerin finansman ihtiyacının Ziraat Bankası aracılığıyla karşılandığını kaydetti. 2005 yılı aynı döneminde 4.6 milyar YTL olan bireysel kredilerin yüzde 45 artarak 6.8 milyar YTL'ye, konut kredilerinin 1 milyar YTL'den yüzde 147 artarak 2.5 milyar YTL'ye ulaştığını belirten Çağlar, konut kredilerinde sektör payının yüzde 12'yi bulduğunu bu konuda en çok kredi kullandıran dört bankadan birinin Ziraat Bankası olduğunu kaydetti. Çağlar ayrıca, 2 milyar YTL'den yüzde 81 artarak 3.7 milyar YTL'ye ulaşan ihtiyaç kredilerinde sektördeki payın yüzde 26 olduğunu, bu konuda her 4 ihtiyaç sahibinden birisinin kredisini Ziraat Bankası'ndan kullandığını vurguladı. Kredilerdeki bu önemli artışa rağmen sağlıklı bir kredi ve takip politikasının bir soncu olarak takipteki kredilerin toplam kredilere oranının yüzde 2.9'dan yüzde 2'ye düştüğüne de dikkat çeken Çağlar, bu oranın sektör ortalamasının altında olduğunu belirtti. Çağlar, Ziraat Bankası'nın toplam pasifleri içinde en önemli kalemin mevduat olmaya devam ettiğini de belirterek, 46.9 milyar YTL olan mevduatın yüzde 23 artışla 57.7 milyar YTL'ye yükseldiğini, bankanın sektörde en yüksek mevduata sahip olma konumunu sürdürdüğünü ifade etti. Çağlar, 2006 yılının birinci yarısında yaşanan ekonomik dalgalanmaya rağmen net karda önceki dönemlere göre daha iyi bir performans sergilendiğini, aktif karlılığın yüzde 2.9, öz kaynak karlılığının yüzde 33.9, sermaye yeterlilik rasyonunun yüzde 34 olduğunu belirterek, bu oranların sektör ortalamasının üzerinde olduğunu, bankanın verimliliği esas alan karlı bir banka olma stratejisini benimsediğini ve önümüzdeki dönemde de sektörde güvenilirliğin sembolü olarak artan verimliliği ve hizmet kalitesiyle sektörün en önemli yapı taşı olmaya devam edeceğini belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title