Haberler

Ankara: YÖK Başkanı Teziç'ten Chirac'a Mektup

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a Bir Mektup Göndererek, " 'Ermeni Soykırımının İnkarını Suç Sayan Kanun'un, Düşünceyi Açıklama Hürriyeti ile Çelişmediği Söylenebilecek mi" Sorusunu Yöneltti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a bir mektup göndererek, '' 'Ermeni soykırımının inkarını suç sayan kanun'un, düşünceyi açıklama hürriyeti ile çelişmediği söylenebilecek mi?'' sorusunu yöneltti.

Teziç, mektubunda, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili yasa teklifinin Fransız parlamentosunca kabul edilmemesini istedi. Mektubunda, Fransa Ulusal Meclisi'nde 5 yıl önce ''1915 yılında Ermeni soykırımı yapıldığını'' öngören kanunun oylanmasından önce de Galatasaray Üniversitesi Rektörü olarak Chirac'a mektup yazdığını ve böyle bir konunun kanunla düzenlenemeyeceğini ifade ettiğini dile getiren Teziç, şunları kaydetti:

''Fransa'nın büyük kamu hukukçusu Profesör Georges Vedel, vefatından (2003) önce yazmış olduğu bir mütalaasında bu tür konuların kanunla düzenlenmesinin Fransız Anayasasına uygun olamayacağını açık bir biçimde yazmıştı. Bu raporun günümüzde Fransız siyasi çevrelerince tekrar hatırlanmasının da yararı olacağı düşünülebilir mi? Ulusal Meclis bu kez Ermeni soykırımının inkarını suç sayan bir öneriyi kanunlaştırmaya hazırlanıyor. Bu nedenle aşağıdaki soru ve endişelerimi sizinle paylaşmamı anlayışla karşılayacağınızı umuyorum. Sayın Cumhurbaşkanı, Birinci Dünya Savaşı'nda büyük devletlerin Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Ermeni çetelerini kışkırtarak, destekleyerek, Türkler ile Ermeniler arasında acıların yaşanmasından hiç sorumlu olmadıkları söylenebilir mi? Tarihi olayların, kanunla yazılmak istenmesine tepki gösteren büyük tarihçilerinize, Fransa'nın artık değer vermediği söylenebilecek mi? 'Ermeni soykırımının inkarını suç sayan kanun'un, düşünceyi açıklama hürriyeti ile çelişmediği söylenebilecek mi?

Fransa gibi zengin kültürel mirasa sahip bir ülkenin tecrübeli bir devlet adamı olarak bütün ulusların umudu olan genç nesiller arasında kin ve intikam tohumlarının ekilmesine yol açabilecek böyle bir kanunun kabulüne asla rıza göstermeyeceğinize olan inancımı koruyarak evrensel barışa katkılarınızın devamını temenni ediyorum''.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title