Haberler

Ankara: "Yeni Küresel Eğilimler" Toplantısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, Küresel Dünyanın Türk İşadamları İçin Fırsat Olduğunu ve Bunun İhracat Rakamlarıyla da Anlaşılabileceğini Söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel dünyanın Türk işadamları için fırsat olduğunu ve bunun ihracat rakamlarıyla da anlaşılabileceğini söyledi.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Meclis üyeleri, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'ne gezi düzenledi. Gezi çerçevesinde üniversitenin konferans salonunda "Yeni Küresel Eğilimler" konulu toplantı düzenlendi. STSO Başkanı Adnan Sakoğlu'nun başarılı çalışmalarından dolayı doğum gününde dev nazar boncuğu hediye ettiği TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada, STSO'nun yurtiçi ve yurtdışı gezilerini överek, gezilerin sanayici ve işadamlarının ufkunu genişlettiğine dikkat çekti. Bugünkü küresel dünyanın fırsat olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, "Ekonomik sınırların kalkmış olması hem avantaj hem de dezavantajdır. Büyük ölçekli işletmelerin ürünleri bu sayede dünyanın her yanında görülür. Küresel dünya, dışa açılım, Türk işadamlarının avantajına olmuştur. İhracat rakamlarından bu anlaşılmaktadır" dedi.

Rektörlüğünü Prof. Dr. Tahsin Kesici'nin yaptığı, bin 225 öğrencinin eğitim gördüğü TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi hakkında da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, 2 yıl önce binaları olmadığını hatırlatarak, "Buna rağmen ilk üniversite sınavlarına giren 1.5 milyon öğrenci ilk 5 üniversite arasında bizim üniversitemizi tercih etmiştir. Bu, odalarımız ve borsalarımızın illerdeki itibarı nedeniyle olmuştur. Bina ve hoca yokken tercih edilen ilk 5 üniversite arasında olmak farklılığın göstergesidir" diye konuştu.

Üniversiteye 2. yılda ilk binden 63 öğrenci aldıklarını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ilk 100'e giren 11 öğrencileri bulunduğunu vurguladı. Sözel 2'de Türkiye birincisinin TOBB-ETÜ'de okuduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı bakımından da 81 üniversite arasında 1. sırada yer aldıklarını açıkladı.

25 vakıf üniversitesi arasında en yüksek puanlı öğrenci alan üniversite olduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, üniversite olarak en büyük özelliklerinin eğitim dilinin Türkçe olması, ortak eğitim programlarının bulunması, liderlik ve adabımuaşeret derslerinin zorunlu dersler olması ve ihtisaslaşmak istedikleri ülke hakkında öğrencilerin donanımlı hale getirilmesi olduğunu dile getirdi.

Eğitim dillerinin Türkçe olmasını değerlendiren Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'de akıllı ve zeki öğrenciler ilk 10 üniversiteyi tercih ediyor. Buralarda İngilizce eğitim alıyorlar. Benim şirketimde işe başladıklarında ise bilgiyi bana satamıyorlar. Türkiye'nin geleceğinde yer alacak insanlar benim milletimle iletişim kuramıyor. Biz milletimizle iletişim kuracak gençler yetiştirirken aynı zamanda hazırlıkta öyle bir İngilizce öğretiyoruz ki ABD Harward'ın istediği puanı alıyor" şeklinde konuştu.

Ortak eğitim programlarına göre üniversitelerinde okuyan öğrencilere tatil yaptırılmadığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Bir eğitim dönemi bizde 3 sömestr. Bir sömestr olan 4 aylık sürede öğrencimiz 4 ay sigortalı çalışmak zorunda. Notunu şirketten alıyor. Eğer sınıfı geçemezse tekrar okuyor. Ben üniversite bitirdiğimde işimin başına geçemedim. Mühendisler şirketlerde ustaya çırak yapılıyorlar. Bizim mezunlarımız mühendis olarak mezun olacak. Ayrıca bizde liderlik ve adabımuaşeret dersleri zorunludur. Birde bütün öğrencilerimize kayıt yaptırdıklarında laptop bilgisayarlarını veriyoruz. Benim mezunum lider olacak. Liderler de bu milletin adetlerini çok iyi biliyor olmalıdır. Rusya, Çin, Japonya veya İngiltere konusunda ihtisaslaşmak isteyen öğrencilerimize de seçtiği ülkenin sanatından siyasetine kadar her alanda yetiştiriyoruz. Son bir yılda seçtiği ülkedeki üniversitede okutuyoruz. Bütün uygulamalarımızla dünyada ilk 100 üniversite arasına gireceğiz. Bugün ilk 500'de bile yokuz. Hedefimiz ilk 100'e 10 yıl içinde girmek. İnsan hayal etmezse hedefini vuramaz. Biz 2010'da hedefimiz 100 milyar dolar ihracat demiştik. Şaşırdılar. 2006'da 83 milyar doları vurduk, az bile hayal etmişiz. Beklentim iyiyse iyi, kötüyse kötü sonuçlarla karşılaşıyorum. Hep iyi düşünmek, hayal kurmak ve hedeflerimizi vurmak zorundayız. Neye motive olursanız onu yakalarsınız."

TOBB'un 2. kuruluş olarak Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nı kurduklarına da değinen Hisarcıklıoğlu, TEPAV aracılığıyla düşünce üretileceğini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu'nun ardından TEPAV Direktörleri Süreyya Serdengeçti ve Güven Sak, gazeteci Murat Yetkin, Prof. Dr. Mustafa Aydın, Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı, Prof. Dr. Tuğrul Arat, Prof. Dr. Fatih Özatay ekonomi, dış politika ve üretim konularında sunumlarını gerçekleştirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title