Haberler

Ankara: Uygunluk Değerlendirme Derneği Genel Kurulu

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Koşullarını Yerine Getiren Bütün Adayların AB'ye Üye Olacağı İfadesinin Bütün Hukuki Metinlerde Yer Almasına ve Herkesçe Bilinmesine Rağmen, Türkiye'nin Sürekli Ek Şartlarla ve Keyfi Yorumlarla Müzakere Yolunda Eleştirilmesinin Üzüntü Verici Olduğunu Söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, koşullarını yerine getiren bütün adayların AB'ye üye olacağı ifadesinin bütün hukuki metinlerde yer almasına ve herkesçe bilinmesine rağmen, Türkiye'nin sürekli ek şartlarla ve keyfi yorumlarla müzakere yolunda eleştirilmesinin üzüntü verici olduğunu söyledi.

Bakan Tüzmen, Ankara Limak-Ambassadore Hotel'de gerçekleştirilen Uygunluk Değerlendirme Derneği (UDDer) Genel Kurulu'na katıldı. Burada bir konuşma yapan Tüzmen, Gümrük Birliği Ortaklık Konseyi Kararları çerçevesinde başlatılan AB teknik mevzuatına uyum çalışmalarının devam ettiğini anımsatarak, "Ülkemizin içinde bulunduğu bu süreçte, AB ile Türkiye arasında tesis edilen gümrük birliğinin amacına uygun hizmet etmesinde, piyasaya arz edilmesi hedeflenen ürünlerin ilgili mevzuatına uygunluğunun test, analiz ve muayene edilmesi veya belgelendirilmesi, diğer bir deyişle uygunluk değerlendirme işlemleri büyük rol oynamaktadır. Dış Ticaret Müsteşarlığı bu hususta onaylanmış kuruluşlar için gösterdiği titiz ve azimli çalışmayı Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları için de göstermiş ve AB uyum süreci içinde ilgili mevzuatı hazırlayan ve denetleyen kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte bu mevzuatı uygulamakla yükümlü olan özel sektör için de etkin bir işbirliği sağlamıştır" dedi. Tüzmen, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Bu doğrultuda, 2003 yılında kurulan ve kamu kuruluşları temsilcilerinin yanısıra uygunluk değerlendirmesi faaliyetleriyle ilgili özel sektör, meslek kuruluşları, sanayi ve ticaret odaları, tüketici örgütleri, üniversiteler ve ilgili diğer sivil toplum örgütlerini biraraya getiren danışma niteliğinde bir platform olan Uygunluk Değerlendirme Kurulu, yeniden yapılandırılarak Haziran 2006 tarihinde dernek statüsüne kavuşturulmuş, böylece oluşumun kurumsallaşması ve sürekliliğinin sağlanması yönünde büyük bir adım atılmıştır. Görüldüğü gibi Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci, hem Türkiye hem de AB yararına sonuçlar doğurmaktadır. Ayrıca, daha güvenli ürün ve bunu sağlayacak etkin bir denetim sisteminin varlığı, insanımızın piyasaya güveni ve refahı açısından bir zarurettir. Bunun bilincinde hareket eden hükümetimiz, üstlenilen yükümlülükleri tam üyelik perspektifini de dikkate alarak yerine getirmek için çalışmaktadır. 1996 yılından bu yana devam eden gümrük birliğimiz, sadece gümrük vergilerinin sıfırlanmasını ve miktar kısıtlamalarının kaldırılmasını değil, ülkemizin AB teknik mevzuatını üstlenmesini de öngörmekte ve ülkemiz aslında bu alanda AB'nin yeni üyelerinin çoğunun ilerisinde bulunmaktadır. Bu itibarla, Avrupa Komisyonu'nun bu hususu da içeren 'malların serbest dolaşımı' faslında müzakereleri askıya alması, aslında 'de facto' olarak pek bir anlam ifade etmemektedir. Koşullarını yerine getiren bütün adayların AB'ye üye olacağı ifadesi tüm hukuki metinlerde yer almasına ve herkesçe iyi bilinmesine rağmen, Türkiye'nin sürekli ek şartlarla ve keyfi yorumlarla müzakere yolunda eleştirilmesi üzüntü vericidir."

Bakan Tüzmen, AB konusunda üstüne düşeni fazlasıyla yerine getiren Türkiye'de, UDDer'in kurulmasının AB sistemine entegrasyonda atılan diğer önemli bir adım olduğunu, derneğin sektörde temsilci haline gelmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title