Haberler

Ankara: Türkiye-gürcistan İşbirliği Toplantısı

Türkiye-gürcistan İşbirliği Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Ev Sahipliğinde, Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun Katılımıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde Gerçekleşti.

Türkiye-Gürcistan İşbirliği Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ev sahipliğinde, Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde gerçekleşti.

TOBB ile Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası arasında bir işbirliği anlaşmasının da imzalandığı toplantıda konuşan Saakaşvili, Türkiye'ye iki yıl önce gerçekleştirdiği ziyarette ülkesinde iş yapan Türk işadamlarından duyduğu tek şeyin şikayet olduğunu, son bir yıldır ise kendisine başarı hikayeleri anlatılır hale gelindiğini ifade etti. Gürcistan'ın iş ortamının iyileştirilmesi ve özgürlükler alanında çok önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Saakaşvili, ülkesiyle Türkiye arasındaki işbirliği alanları hakkında bilgi verdi. Türkiye ve Gürcistan'ın; kara, hava, deniz ve demiryolu ulaşımı konularında birçok proje üzerinde başarılı çalışmalar yaptığını anlatan Saakaşvili, iki ülke arasında yürütülen çalışmalar arasında iki de boru hattı projesinin yer aldığını belirtti. Gürcistan'ın son dönemde gerçekleştirdiği önemli çalışmalar neticesinde çok yeni ve esnek bir iş kanununa kavuştuğunu vurgulayan Saakaşvili, ülkesinin Avrupa'daki en rahat ekonomiye sahip ülke olduğunu bildirdi. Dünya çapındaki büyük yatırımların birçok ülkeye gittiğini de sözlerine ekleyen Saakaşvili, Gürcistan'ın küçük yatırımcılar için de önemli avantajları barındırdığını kaydetti. Saakaşvili, AB ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamak üzere olan Gürcistan'ın birçok alanda kendine has fırsatlara sahip olduğunun altını çizdi.

Gürcistan'da faaliyet gösteren Türk firmaların ve Türkiye'nin ülkesi için harika şeyler yaptığını dile getiren Saakaşvili, "Bağımsızlıktan sonra Türkler bütün Gürcülerin kalplerini kazanmıştır" diye konuştu.

Saakaşvili, Gürcistan'ın Türk Hükümeti ile birlikte çok proaktif politikalar izleyerek önemli aşamalar kaydettiğini ifade etti. Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Tüzmen de Türkiye'nin dış ticaretteki hedefinin, 2023 yılında 1 trilyon dolarlık bir hacme ulaşmak olduğunu, bu hedefe ulaşmada Gürcistan'ın çok önemli katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Türkiye'nin uygulamakta olduğu "3 Deniz Projesi" hakkında da bilgi veren Tüzmen, Akdeniz, Karadeniz ve Hazar denizlerinin oluşturduğu bölgeyi bir serbest ticaret alanı haline getireceklerini söyledi. Gürcistan'ın bu üç denizi çevreleyen ülkeler arasındaki ticareti serbestleştirmeyi hedef alan projede merkezi bir role sahip olduğunu belirten Tüzmen, bu ülkeyle Türkiye arasındaki ticaret hacminin son dört yılda 3 kat arttığının altını çizdi. 2002 yılında 240 milyon dolar seviyesinde olan iki ülke ticaretinin, bugün 750 milyon dolara yükseldiğini anımsatan Tüzmen, Türk firmalarının Gürcistan'daki yatırımlarının 200 milyon dolara, Türk müteahhitlik firmalarının Gürcistan'da üstlendikleri projelerin tutarının da 350 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Türkiye ile Gürcistan'ın ortak olarak gerçekleştirdikleri projelerin en önemli özelliğinin 'dünyada tek olmaları' olduğunu vurgulayarak, dün imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması'nın iki ülke ticari ve ekonomik ilişkilerine çok önemli bir ivme kazanacağına inandığını bildirdi.

TOBB, SARP GÜMRÜK KAPISI'NIN GÜRCİSTAN TARAFININ DA MODERNİZASYONUNA TALİP

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında, 21. yüzyılın en büyük projesi olarak gördükleri Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattıyla birlikte Türkiye ve Gürcistan'ın artık iki stratejik ortak haline gelmesinin iş camiaları açısından fevkalade önemli olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki işbirliğinin artırılmasındaki önemli bir faktörün de iki ülke arasındaki gümrük kapısının kapasitesinin artırılması olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

"Bu kapsamda Birliğimiz, Türkiye tarafındaki Sarp gümrük kapısının modernizasyonu işini yap-işlet-devret modeliyle üstlenmiştir. Benzer şekilde Gürcistan tarafındaki Sarpi gümrük kapısını yap-işlet-devret modeliyle modernize etmeye talibiz. Gürcistan Başbakanı Nogaydeli'nin geçen yılın Ekim ayında TOBB'a yaptığı ziyarette bu konunda prensipte anlaşma sağlanmıştı. Ama henüz somut bir adım atılmadı. Sarp gümrük kapısına yönelik çalışmalara 2007'de başlamayı planladık. Bu modernizasyon projesinin tek ayak üzerinde kalmaması için Gürcistan tarafındaki Sarpi gümrük kapısının da en kısa sürede projeye dahil edilebilmesi büyük önem arz etmektedir. Öncelikle ihtiyaç duyduğumuz husus, hukuki ve teknik konulardaki çalışmaları Birliğimiz ile yürütmek üzere Gürcistan tarafındaki yetkili makamının belirlenmesidir. İkincisi de hazırlayacağımız projenin Sarpi gümrük kapısına uygulanabilmesi için yetersiz olan mevcut gümrük sahasının büyütülmesidir. Gümrük kapılarının modernizasyonu, dış ticaret işlemlerini artırmanın ötesinde ülkelerimize fayda sağlayacaktır."

Batum Havalimanı projesinin tamamlanmasıyla Batum'un tüm doğu Karadeniz'in ulaşım merkezine dönüşeceğini de sözlerine ekleyen Hisarcıklıoğlu, "Böylece biz Türk iş adamları ülke içindeki ticaretimizde bile en yakın havalimanı olan Batum'u kullanmayı tercih edeceğiz. Sarp ve Sarpi gümrük kapılarının modernizasyonunu birlikte tamamlarsak, buradan hem artan ticaretle hem de daha fazla ulaşım hacminin sağlanmasıyla Türkiye ve Gürcistan kazançlı çıkacaktır" şeklinde konuştu.

Türkiye ve Gürcistan arasında imzalanan 'Tercihli Ticaret Anlaşması'nın, iki ülke ticaret hacminin kısa sürede 2 milyar doların üzerine çıkarılmasına katkı sağlayacağının altını çizen Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Gürcistan ile ülkemiz arasındaki 'Vize Kolaylığı Anlaşması'nda yapılan değişikliklerle Şubat 2006 tarihinden itibaren Türk ve Gürcü vatandaşlarının, azami 90 günlük seyahatlerinde vizeden muaf tutulmaları hükme bağlanmıştır. Şimdi nasıl ki iş adamlarımıza hareket serbesti getirdiysek, ticari araçlarımıza da benzer bir serbestiyet getirmeliyiz. Zira yetersiz olan geçiş belgeleri, ticaretimizi kısıtlamaktadır. Karayolu kota sisteminin 2007 yılından itibaren liberalize edilmesi hususunda, 2005 yılında varılan mutabakat, söz konusu anlaşma değişikliğinin Gürcistan Bakanlar Kurulu onayını beklediğinden dolayı hala gerçekleşmemiştir. Geçiş kotalarının kaldırılması, Türkiye'nin hem Gürcistan hem de Orta Asya ile ticaretinin artması ve bu artan ticaretin de, Gürcistan'a gelir sağlaması açısından önemlidir. Gürcistan'da çalışan vatandaşlarımız açısından önem taşıyan ve hükümetlerimiz tarafından da onaylanan Sosyal Güvenlik Anlaşması'nın, uygulamaya geçmesi için gerekli olan prosedürlerin de en kısa sürede sonuçlandırılmasını ümit ediyoruz. Bir başka önemli husus olan ve 1997'den beri müzakere edilen, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın da sonuçlandırılmasını bekliyoruz."

Konuşmaların ardından TOBB ile Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası arasında bir işbirliği anlaşması imzalandı. Programın son bölümünde Hisarcıklıoğlu, Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin bugün doğum günü olduğunu açıkladı. Hisarcıklıoğlu, toplantı sonrasında gerçekleşen mini doğum günü kutlaması öncesinde Saakaşvili'ye günün anısına hediyeler sundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title