Haberler

Ankara: Turçev'den Zehirli Baca Atıkları Uyarısı

Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV) Başkanı Alican Atay, kimi tesislerin çıkan yönetmeliğe göre ağır kurşun metali içeren, insan ve çevre sağlığı için çok zararlı olan baca tozlarını uygun şekilde "bertaraf" ettikleri, büyük bir kısmının da kurallara riayet etmeyerek halk ve çevre sağlığını tehlikeye soktuğu konusunda toplumun değişik kesiminden şikayetler aldıklarını belirtti. Atay, konuyla ilgili dernek olarak önemli kuşkuları olduğunu belirtti.

TURÇEV Başkan Başkanı Atay, Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği olarak kamuoyunu bilgilendirmek için tehlikeli atık olarak bilinen baca atıklarının akıbetini araştırmak için harekete geçerek bir çevre araştırma komisyonu kurduklarını söyledi.

Komisyon öncelikli olarak İzmir, Bursa, İskenderun ve Kocaeli'ndeki tesislerde yerinde incelemelerde bulunacak.

TURÇEV, "Çevre Koruma ve Araştırma Komisyonu" üyeleri, incelemeler sonucunda belirledikleri sorunları söz konusu illerin Valileriyle ve ilgili kurum ve kuruluşlarla da görüşerek kamuoyuna açıklayacaklar. Komisyon dosya haline getireceği çalışmayı Çevre ve Orman Bakanlığıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığına gereği yapılmak üzere iletecek. Türkiye'de faaliyet gösteren ve demir-çelik üretimi yapan, Demir Çelik Fabrikaları, hurda madenleri eriterek elde ettikleri demir ve çeliğin yanı sıra yüksek ısı sonrasında bacalarda biriken ve baca tozu diye bilinen tehlikeli atıkları meydana getiriyor.

Bu atık başta kurşun olmak üzere ağır metaller içerdiğinden, stoklanmasından, imha edilmesi ya da yeniden değerlendirilmesi yöntemlerinde çok sıkı güvenlik ve sağlık tedbirleri alınması gerekiyor. TURÇEV tarafından oluşturulan Çevre Koruma ve Araştırma Komisyonu bu yönde 14 Mart 2005 tarihinde çıkarılan Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'ne uygun imha yöntemleri kullanmadıkları, bu tehlikeli atıkları rasgele ve gizlice tarım arazilerine gömdükleri ya da geceleri denize boşalttıkları iddia edilen bazı fabrikaları yapacağı incelemelerle saptayacak. Araştırma ve inceleme yapacak TURÇEV üyesi gazetecilerden ve konunun uzmanlarından oluşan Çevre Koruma ve Araştırma Komisyonu üyeleri, Ekim ayından başlayarak yıl sonuna kadar bu fabrikalarda incelemelerde bulunmayı planlıyor. Çevre Koruma ve Araştırma Komisyonu Başkanı TURÇEV Başkan Yardımcısı Ali Tarık Hatipoğlu, "Resmi rakamlara göre demir çelik üretiminin, binde 15'i oranında baca tozu oluşmaktadır. Belirtilen resmi rakamlara göre 14 fabrikanın yıllık üretimi sonrasında yaklaşık 225 bin ton baca tozu, yani kurşun içeren tehlikeli atık maddeleri oluşuyor. Bunların nasıl bertaraf edildiğini saptayacağız" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title