Haberler

Ankara: Teis'ten Sağlık Bakanlığı'na Dava

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (Teis), Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nce Hazırlanıp 22 Temmuz 2006 Tarih ve 26236 Sayılı Resmi Gazete'de Yayınlanarak Yürürlüğe Giren, "Sağlık Tesislerinin, Kiralama Karşılığı Yaptırılması ile Tesislerdeki Tıbbi Hizmet Alanları Dışındaki Hizmet ve Alanların İşletilmesi Karşılığında Yenilenmesine Dair Yönetmeliği'nin 4. Maddesinin L Bendinin İptali ve Yürütmenin Durdurulması" İstemiyle Danıştay'a Dava Açtı. Teis'den Yapılan Yazılı Açıklamaya Göre Dava Dilekçesinde, "Söz Konusu Yönetmelikle Yüksek Planlama Kurulu Tarafından Belirlenecek Sağlık Tesislerinin İhaleyle Belirlenecek Kişilere, 49 Yılı Geçmemek Şartıyla Yaptırılması ve Sağlık Tesislerindeki Tıbbi Hizmet Alanları Dışındaki Hizmet ve Alanların İşletilmesi Karşılığında Yenilenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Belirlenmiştir. Yönetmeliğin 4. Maddesinin L Bendinde Tıbbi Hizmetler Dışındaki Alanların Tanımı Yapılmış ve Eczaneler de Bu Tanımın İçinde İsmen Sayılmıştır. Ancak Bu Düzenleme Hukuka Aykırıdır ve İptali Gerekmektedir" Denildi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nce hazırlanıp 22 Temmuz 2006 tarih ve 26236 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren, "Sağlık Tesislerinin, Kiralama Karşılığı Yaptırılması ile Tesislerdeki Tıbbi Hizmet Alanları Dışındaki Hizmet ve Alanların İşletilmesi Karşılığında Yenilenmesine Dair Yönetmeliği'nin 4. maddesinin L bendinin iptali ve yürütmenin durdurulması" istemiyle Danıştay'a dava açtı. TEİS'den yapılan yazılı açıklamaya göre dava dilekçesinde, "Söz konusu yönetmelikle Yüksek Planlama Kurulu tarafından belirlenecek sağlık tesislerinin ihaleyle belirlenecek kişilere, 49 yılı geçmemek şartıyla yaptırılması ve sağlık tesislerindeki tıbbi hizmet alanları dışındaki hizmet ve alanların işletilmesi karşılığında yenilenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Yönetmeliğin 4. maddesinin L bendinde tıbbi hizmetler dışındaki alanların tanımı yapılmış ve eczaneler de bu tanımın içinde ismen sayılmıştır. Ancak bu düzenleme hukuka aykırıdır ve iptali gerekmektedir" denildi.

Dilekçede, söz konusu yönetmelik gereğince; ihaleyle belirlenecek gerçek veya tüzel kişilerin Sağlık Bakanlığı ile sözleşme imzalayarak tıbbi hizmetler dışındaki alanları işletmeye hak kazandığı hatırlatılarak, otopark, kafeterya, taksi hizmetleri gibi gerçekten tıbbi hizmet alanı dışında kalan işletmeler için kabul edilebilecek olan bu düzenlemede, sadece tıbbi hizmet sunan eczanelerin sayılabilmesinin hukuken mümkün olmadığı kaydedildi. 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanuna göre tıbbi bir unvan olan eczacı ünvanının 4 yıllık tıbbi eğitimden sonra ve Sağlık Bakanı'nın imzaladığı diplomayla alındığı belirtilerek, yine eczanelerin Sağlık Bakanlığı'nca düzenlenen ruhsat karşılığında açıldığı ve bakanlığın denetimine tabi olmasının da, eczanelerin sağlık kuruluşu olarak kabul edilmesinin açık ispatı olduğu vurgulandı. Hastane eczanelerinin ticari bir amaçla faaliyet gösterir hale geleceğinin vurgulandığı dava dilekçesinde, şu ifadelere yer verildi:

"Hastane içinde serbest eczane açılması yasak olduğuna göre ve hastane eczaneleri yalnızca hastane içindeki hastaların tedavisinde kullanılan ilaçların temini için ticari olmayan ve tedavi amaçlı faaliyet gösterebildiklerine göre, dava konusu yönetmelikle eczane işletmesinin yükleniciye devri halinde, mevcut mevzuatın uygulanmasında ikili bir durum ortaya çıkacaktır. Zira; hastane içinde muvazaalı olarak eczane açmak yasallaşırken, hastane dışında muvazaalı eczane açılmasının yasak olması gibi garip bir durum ortaya çıkacak, hastane dışı muvazaalı eczanelerin yasallaşması sağlanacaktır. Yasada belirtilenler dışında, eczacı olmayan gerçek ya da tüzel kişilerce eczane açılması veya muvazaalı olarak bir eczacıyla ortaklığa girerek eczane açılması yasaktır. Ancak; eczanenin işletme hakkını devralan eczacı olmayan yüklenici açısından, eczanenin işletilmesi bir eczacı aracılığı ile mümkün olacağından, söz konusu yönetmelik yasalara aykırı olarak muvazaalı eczane açılmasına cevaz vermektedir."

Serbest eczacılar ve hastane eczacıları arasında haksız rekabet yaşanacağının da vurgulandığı dilekçede, hastane içinde serbest eczane açılması yasak olduğu için yüklenici tarafından açılacak eczanenin sadece yatan hastalara hizmet vermekle kalmayacağı, ayaktan tedavi gören hastalara da hizmet vereceği ifade edildi. Bu durumun hastane içine eczane açamayan serbest eczacılar açısından haksız bir ortam oluşturmakla birlikte, yüklenici tarafından açılan eczanenin ilaç dışı tıbbi malzemeleri de hastaya satabileceği ve bu ürünlerin üzerinde herhangi bir resmi satış fiyatı olmadığı için hakim durumunu kötüye kullanabileceği ve fahiş fiyatla malzeme satışı yapılabileceği savunuldu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title