Haberler

Ankara: Tbmm Teşkilat Yasası Değiştiriliyor

TBMM'nin 12 Eylül 1980 darbesi sonrası 1983 yılında yapılan Genel Sekreterlik Teşkilat Yasası değiştiriliyor.

TBMM'nin 12 Eylül 1980 darbesi sonrası 1983 yılında yapılan Genel Sekreterlik Teşkilat Yasası değiştiriliyor.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, teklifin zaman içerisinde görüşüleceğini umut ettiğini, ancak Meclis'in yakın tarihte tatile gireceğine işaret ederek, en azından komisyonlarda görüşülmesi, hatta yetiştirilmesi halinde kanunlaşabileceği mesajını verdi.

Konuyla ilgili bugün bir basın toplantısı düzenleyen TBMM Başkanı Arınç, değişiklik teklifiyle ilgili bilgi verirken 2919 Sayılı TBMM Genel Sekreterlik Teşkilat Kanunu'nun 1983 yılında yürürlüğe girdiğini, bir iki değişiklik dışında 23 yıldan beri uygulandığına işaret etti. Arınç, yasada değişiklik yapma ihtiyacı duyduklarını belirterek, bu değişiklikle özellikle son dönemde gerçekleştirilen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na uyum sağlanacağını da bildirdi. Meclis Başkanı ile Genel Sekreterin görev ve yetkilerinin belirlenerek yeniden tanımlandığını, üst yönetimle iç ve dış denetime yönelik düzenleme yapıldığına işaret eden Arınç, bunun önemli bir gelişme olduğunu kaydetti. Arınç, bütçe maliye müdürlüğü, mal saymanlığı ve satın alma komisyonu başkanlığı birimlerinin teşkilat şemasından çıkarıldığını, bunun yerine genel sekreterliğe bağlı mali hizmetler müdürlüğü ve satın alma müdürlüğü birimleri kurulduğunu, ayrıca TBMM'nin iç ve dış denetimine ilişkin usul ve esasların düzenlenerek 3 iç denetçi unvanlı kadro ihdas edildiğini kaydetti.

Arınç, Meclis TV'nin 12 yıldan beri Meclis oluru veya Başkanlık Divanı kararlarıyla görev yaptığını, buradaki personelin ise farklı birimlerden geldiğini veya geçici kadrolarla çalıştığını, personelin Genel Sekreterlik Teşkilat Kanunu'nda yer almadığı ve tarif edilmediği için statü farklarından doğan bazı olumsuzluklar yaşandığını kaydederek ''Bundan böyle Meclis TV, Basın-Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı'na bağlı televizyon müdürlüğü olarak teşkilat kanununda yer almaktadır'' diye konuştu.

Arınç, e-Meclis projesi içinde AB standartlarında bir Meclis'in nasıl olması gerektiğiyle ilgili yapılanlara ve projelere de değinerek Mecliste araştırma merkezi müdürlüğü kuracaklarını ifade etti. 6 ana başlıkta faaliyet gösteren araştırma merkezini de bir müdürlük haline getirdiklerini ifade eden Arınç, bu birimin Kanunlar Kararlar Dairesi Başkanlığına bağlı olacağını söyledi.

Teşkilat Kanunu'nda yer almayan, ancak Meclis'in ana damarı olan ve başkanlık oluruyla çalışmalarını sürdüren Bilgi İşlem Merkezi Müdürlüğü'nü de Teknik Daire Başkanlığı'na bağladıklarını anlatan Arınç, ''Böylelikle Teşkilat Kanunu içinde yer almadığı halde faaliyetlerine devam eden kuruluşlardan 3'ünü müdürlük olarak genel sekreterlik içinde kurmak istiyoruz'' dedi.

TBMM TARİHİNDE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Meclis TV için 20 kadro ihdas edeceklerini, bunların yeni alınacak elamanlar için değil halen bu bölümde çalışan ancak kanunda kadro karşılıkları olmayan elemanlar için kullanılacağını belirten Arınç, ayrıca iç denetçi olarak 3 eleman atanacağını, bunlar için de 3 kadro ihdas edildiğini kaydetti. Arınç, buna karşılık kaldırılacak kadroların da olduğunu ifade etti. Arınç, TBMM tarihinde bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek şöyle konuştu:

"4 yıldır şişkin kadroların azaltılacağını, sağlıklı bir yapıya kavuşturulacağını, iyi işleyen, ahenkli çalışan, herkesin görev sahalarının belirlendiği, nitelikli elemanlarla donatılmış, yasama uzmanlığını kariyer mesleği haline getiren bir Meclis ortaya çıkaracağımızı ifade etmiştik. 4 yıllık çalışmalarımızın sonucunda, norm kadro yapmış bir Meclis olarak iyi bir noktaya geldiğimizi söyleyebilirim. Yasama dönemi bitip seçime gidildiğinde, çok iyi çalışan ve iyi kadrolarla dolu bir Meclisi bizden sonrakilere devretme mutluluğuna erişeceğiz. Şu an itibarıyla 400 münhal kadromuz var. Bu, Meclis tarihinde ilk kez vuku bulmaktadır. Emeklilik veya çeşitli nedenlerle Meclisten ayrılanların yerine atama yapmadık. Norm kadroyu hiçbir personelimize zarar vermeden uygulayarak buna ulaştık. Şüphesiz zaman içinde atamalar yapılmıştır. Bu atamalar birbirini dengelemiştir. Ama münhal sayımızı azaltmayacak bir biçimde gündeme gelmiştir. Bugün için böylesine yüksek sayıda bir münhal kadroyla bu dönemin de sonunda, inanıyorum ki norm kadro tamamen uygulanmış hale gelecek. Biz bu kez önemli bir imza atıyoruz. Bu kadrolardan 170 tanesinin iptalini öngörüyoruz. Bunu hiçbir Meclis Başkanı, hiçbir bakan yapmaz. Kendi personeli içinden boşalttığı kadroların iptalini hiçbir kurumun başkanı bugüne kadar yapmadı. İnanıyorum ki biz iyi bir örnek oluruz.''

1983 yılında Teşkilat Kanunu çıkarken lüzumlu görülen bazı kadroların zaman içinde ne kadar "gülünç" hale geldiğini gördüklerini, bunlar arasında kazancı, berber, terzi, tenekeci ve çilingir kadroları olduğunu, bu kadrolardaki kişilerin zaman içerisinde emekli olduğunu ifade eden TBMM Başkanı Arınç, ''Biz bunları kamu görevlisi niteliğinde görmüyoruz. Yaptıkları işin kamu görevi olduğuna inanmıyoruz. Bu çağdaş bir anlayıştır. Bunlar sürekli işlerden değildir. Hizmet alımı veya işçi çalıştırılarak karşılanabilecek hizmetlerdir. Bunlar için istisnai kadrolar konulması, bunlara atama yapılmasını uygun görmüyoruz. En azından ben uygun görmüyorum. Dolayısıyla arkadaşlarımız bir şekilde bu kadroları boşalttığında artık yerlerine yeni atama yapılmaması için bunları iptal ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

Münhal kadroların, başka kadrolar haline getirilerek atama yapılabileceğine işaret eden Arınç, 400 kadronun tümünün münhal olarak kalması halinde bunların Başkanlık Divanı kararıyla başka kadrolara dönüştürülerek doğrudan atama yapma imkanı olduğunu, ancak bunu uygun görmediklerini söyledi. Arınç, kullanılmayacak ve kullanılmasını uygun görmedikleri, kamu görevi niteliğinde saymadıkları bu kadroların Meclis kadrolarından çıkarılarak bir daha kullanılmamak üzere iptalini öngördüklerini de ifade etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title