Haberler

Ankara: Tbmm Tarım, Orman Ve Köyişleri Komisyonu'nda Cargill Tartışması

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda, tarım arazilerine yapılmış bina ve tesislerin metrekaresine 5 YTL ödenmek şartıyla istenilen amaçta kullanılmasına izin verilmesine ilişkin teklifin görüşülmesi sırasında tartışma yaşandı.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda, tarım arazilerine yapılmış bina ve tesislerin metrekaresine 5 YTL ödenmek şartıyla istenilen amaçta kullanılmasına izin verilmesine ilişkin teklifin görüşülmesi sırasında tartışma yaşandı.

CHP'liler Cargill'i gündeme getirirken, AK Parti'li Turhan Çömez, "kanun teklifinin, bir şirket adına çıkartılıyor olduğu kanaatinin ortaya çıktığını" belirterek, geçen dönemlerde söz konusu şirketin özellikle korunduğu düşüncesinin kamuoyunu rahatsız ettiğini söyledi. Çömez, Cargill firması hakkında yaptığı araştırma ve incelemelerini içeren bilgi notunu da komisyon üyelerine dağıttı.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu bugün toplanarak AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu'nun, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'na geçici madde eklenmesi hakkındaki kanun teklifini ele aldı. 11 Ekim 2004 tarihinden önce gerekli izin alınmadan tarım dışı amaçlı kullanıma açılmış bulunan arazilerin istenilen amaçla kullanımı için 6 ay içinde başvurulması ve tarım dışı kullanılan tarım arazilerinin her metrekaresi için 5 YTL ödenmesi şartıyla izin verilmesini öngören teklifin görüşmelerinde, CHP Osmaniye Milletvekili Necati Uzdil, daha önce aynı içerikte çıkarılan kanundan faydalanmayanların, "Kanunu duymadım" diye bir mazeret ileri sürmelerinin doğru olmadığını söyledi. ''Tarım arazileri sizin babanızın malı değil'' diyen Uzdil, Komisyon'un hakemlik yerine, tarım lehine taraf olması gerektiğini, tarım arazilerine zarar verenleri affetme taraftarı olmadıklarını kaydetti.

CHP Giresun Milletvekili Mehmet Işık, Cargill firmasının 1998'de nişasta fabrikası kurmasına karşı çıkan Altan Karapaşaoğlu'nun, bu firma için kanun teklifi hazırlamasına anlam veremediğini söyleyerek, ''Şu veya bu şirketin Meclisi değiliz'' dedi. Işık, ''Şirketlerin talebi üzerine yasa yapamayız. Dışarıdan, uzaktan kumandalı Meclis haline gelmemeniz için gereğini yapacağınızı umuyorum'' ifadelerini kullandı.

1998 YILINDA CARGİLL'İN BURSA'DA KURACAĞI TESİSE TEPKİ

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Vedat Melik, Cargill firmasının 195 bin metrekarelik tarım arazisi üzerine kurulduğunu, kanun teklifinin çıkması halinde firmanın 1 trilyon lira ödeyeceğini kaydetti. Teklifin geri çekilmesini isteyen Melik, daha önce çıkarılan yasadan faydalanmayan bu tür tesislerin yıkılması, arazilerinin tarıma kazandırılması gerektiğini savundu. AK Parti Konya Milletvekili Özkan Öksüz de Cargill firmasının 1997'de Yüksek Planlama Kurulunun izniyle yatırım yaptığını, bu izni verenlerden birinin de CHP olduğunu ifade etti.

Teklif sahibi Altan Karapaşaoğlu ise konuşmasında 1998 yılında Cargill'in Bursa'da kuracağı tesisin, çevreye verebileceği zarar nedeniyle kuruluş yerine karşı çıktığını, Cargill'in, uluslararası sözleşmeler doğrultusunda, 2000 yılında yapı ve tesis izni alarak yatırım yaptığını ifade ederek, ''Kanun teklifimin bu şirketle herhangi bir bağlantısı söz konusu değildir. Gebze organize sanayicileri tarafından gelen talep üzerine teklif verdim'' diye konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ise geçen yıl oluşturulan il toprak koruma kurullarından izin alınmadan herhangi bir yapılanmanın söz konusu olmadığını, teklifin, 2004 yılından önce tarım arazileri üzerine kurulmuş bina ve tesisleri kapsadığını söyledi. 2004 tarihinden önce yapılmış ihlaller sonucunda tarım toprağı vasfını yitirmiş yerlerin yeniden tarıma kazandırılamayacağını belirten Eker, ''Öyle veya böyle, zamanında yapılmış yüzlerce tesis ve bina var. Yapılaşma sonucu işgal altına alınmış on binlerce hektar alan var. Bunların üzerindeki tesisleri yıkabilir misiniz? Sorunumuz firma değildir, firmalarla işimiz yok. Sözü geçen firmayla Başbakan'ın ilişkilendirilmesi doğru değildir. Başbakan, hisselerini daha önce devretti. Bu tür söylemler, teamüllere ve nezaket kurallarına aykırıdır'' ifadelerine yer verdi.

Bakan Eker, geçen yıl çıkarılan yasa doğrultusunda 6 ayda 63 hektarlık alan için başvuruda bulunulduğunu, teklifle başvuru süresinin uzatılmak istendiğini söyledi.

Bu arada AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, "kanun teklifinin, bir şirket adına çıkartılıyor olduğu kanaatinin ortaya çıktığını" belirterek, geçen dönemlerde söz konusu şirketin özellikle korunduğu düşüncesinin kamuoyunu rahatsız ettiğini kaydetti.

Çömez, Cargill firması hakkında yaptığı araştırma ve incelemelerini içeren bilgi notunu da komisyon üyelerine dağıttı. Tartışmaların ardından kanun teklifi alt komisyona gönderildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title