Haberler

Ankara: Tbmm'de Tezkere Görüşmeleri

Lübnan'a asker gönderilmesiyle ilgili tezkerenin görüşülmesi için olağanüstü toplanan Genel Kurul'da müzakereler devam ediyor.

Lübnan'a asker gönderilmesiyle ilgili tezkerenin görüşülmesi için olağanüstü toplanan Genel Kurul'da müzakereler devam ediyor.

Verilen aranın ardından konuşmasına devam eden CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral, Lübnan'a gidecek olan Türk askerinin bir şey yapmayacağının söylendiğine işaret ederek, "O zaman niye gönderiyorsunuz? Gemilerden denizi mi seyredecek Türk askeri?" dedi. Kuzey Irak'ta Türk subayının başına çuval geçirildiğini, hükümetin bir özür bile diletemediğini söyleyen Meral, "İhanetten bahsediliyorsa ihanetin büyüğü burada" diye konuştu. AK Parti milletvekillerine de seslenen Meral, "At ölür meydan kalır, yiğit ölür şanı kalır. Bırakın şanınız yürüsün. Milletvekili oldunuz da ne oldu? Aldığınız 6.5 milyar lira para, nefesiniz kokuyor. Sayenizde benim de kokuyor. Gelin şanınıza yakışanı yapın" şeklinde konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Kapusuz, önergenin aleyhinde yaptığı konuşmada, kürsüdeki konuşmaların milletin rahatsız olacağı bir üslupla yapılmaması gerektiğini kaydetti. Ortadoğu'da temel problemin Filistin olduğuna işaret eden Kapusuz, o sorun çözülmediği müddetçe yapılabilecek başka bir şey olmadığını ifade etti. Kapusuz şöyle konuştu:

"Filistinli eski bir bakanla konuştum. Türk askeri BM Barış Gücü'ne katılmalı mı diye sordum. Dediği şey şu. Filistin davasına bütün hükümetler sahip çıkmıştır. Ancak bu hükümet döneminde ise sıçrama oldu. Bu bölgeye çaba ve gayretleriyle önem veren bu hükümet döneminde güven de geldi, bakış açılarında da değişiklikler oldu. Biz Türkiye'nin burada olmasını bütün taraflarımızla destekliyoruz. Siz yarın olmazsanız yarın Ortadoğu'daki gelişmelerin hiçbir yerinde olamazsınız. Konu bu kadar açık. Terör başlı başına bir milli musibettir. Bu siyaset üstü bir görevdir. Bugüne kadar güvenlik güçlerimiz elinden gelen mücadeleyi yapmıştır, bu mücadele artarak devam etmektedir. Biz asker göndersek de göndermesek de büyük bir devletiz. Bu bölgenin en önemli ülkesiyiz. Bu hükümetlere göre yer ve şekil değiştirmez. Bizim büyüklüğümüz orta yerdedir. Böyle bir teste falan tabi değiliz."

CHP Grubu'ndan yükselen tepkilere cevap veren Kapusuz, "Terörle ilgili olarak konuşmaktan başka bugüne kadar hangi projeyi önerdiniz? Konuşmakla değil gereğini yapmakla bir yere varmak mümkün olabilir. Şehitleri ve şehitliği istismar edenler her zaman için musibetle karşılaşırlar. Şehitlere çarpılmayın. Biz şehitlerimizle, gazilerimizle ilgili olarak azami dikkati gösteriyoruz. Grup olarak dün geç saatlere kadar Başbakan, Dışişleri Bakanı bize aktarılması gereken tüm bilgileri verdiler" dedi.

Konuşmaların ardından Anavatan Partisi'nin tezkere görüşmelerinin usulüne ilişkin verdiği önerge oylandı. Önerge kabul edilmedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

title