Haberler

Ankara: Shp'den Ap Raporu'na Tepki

SHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci, Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu'nda onaylanan raporda yer alan istemlerin büyük bir bölümünün hukuki ve tarihsel dayanağı olmadığını belirterek, raporun bir dayatma olduğunu ifade etti.

SHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci, Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu'nda onaylanan raporda yer alan istemlerin büyük bir bölümünün hukuki ve tarihsel dayanağı olmadığını belirterek, raporun bir dayatma olduğunu ifade etti.

Ketenci yaptığı yazılı açıklamada, raporun anlaşılmaz bir kinin ötesinde siyasal ve sosyal hiçbir geçerliliğinin bulunmadığını vurgulayarak, Rum ve Ermeni tezlerini AB aracılığıyla dayatan bu rapora, Türkiye'nin sert bir tavır göstermesi gerektiğini ifade etti. AK Parti'nin sessizliğini bozması ve sorumlu bir yaklaşımla konuyu ulusal ve uluslararası her platforma taşıması gerektiğini belirten Ketenci, "Tarihte yaşanan her olumsuzluktan Türkler'i sorumlu tutmak ve tarihsel hiçbir dayanağı olmayan olayları soykırım olarak tanımlayarak, bundan Türkleri sorumlu kılmak milletimize en büyük hakarettir. Geçmişte işledikleri suçların, katliamların, işgallerin ve sömürgeciliklerinin hesabını veremeyenler kalkıp tarihsel dayanağı olmayan suçlar icat edip hesap soramazlar" dedi.

Bu raporun, AB içinde bilinen ve yenilerinin de eklendiği görülen dar bir çevrenin Türkiye'ye bakışını ortaya koyduğunu savunan Ketenci, Türkiye'nin bütünlüğünü, ulusal egemenliğini, bağımsızlığını tartışma konusu yapmanın, kazanımları reddetmek demek olduğunu kaydetti. Raporun, kültürel ve siyasi olarak ülkeyi parçalama istemini yansıttığını savunan Ketenci, "Rapor, AB felsefesine de uymamaktadır. Bu rapor, komisyonun bize, diğer ülkelerden ne kadar farklı yaklaştığını resmetmektedir. Söz konusu rapor temelde bağlayıcılığı olmayan, tavsiye niteliğinde de olsa böylesine bir kurumun ciddiyetiyle asla bağdaşmaz. Kimi Avrupalı parlamenterlerin metne sokuşturduğu 'Ermeni, Pontus, Süryani Soykırımı', 'Aleviler'in tanınması' gibi talepler adeta küçük derneklerde yaşanan fraksiyon gruplarının kapkaç önergelerini hatırlatmaktadır" diye konuştu.

KKTC'ye uygulanan ambargo sürerken, Kıbrıs Rum Kesimi'ne Türk liman ve havaalanlarının açılmasının da bu raporla ısıtılıp yine Türkiye'nin önüne konulduğuna dikkat çeken Ketenci, AK Parti iktidarının AB reformlarını yavaşlattığını kaydetti. Ketenci, "Ancak bu durum AP Dışişleri Komisyonu'nun ortaya koyduğu raporun gayri ciddiliğini, Avrupa Parlamentosu'nun bir organının değil adeta bir sivil toplum kuruluşunun hafifliğini içerdiği gerçeğini ortadan kaldırmıyor" açıklamasında bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title