Haberler

Ankara: Sezer'in 'Dünya Gıda Günü' Mesajı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "İnsanların Eşit Haklara Sahip Olduğu, Sağlıklı, Mutlu ve Barış İçinde Bir Yaşam Sürdüğü Yaşanabilir Dünya İçin, Tüm Ülkeler Sorumluluk Bilinci İçinde, Açlık ve Yetersiz Beslenmeye Karşı Ortak Çaba Göstermeli ve Açlık Sınırının Altında Yaşayan İnsanlara Yardım Elini Uzatmalıdır" Dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "İnsanların eşit haklara sahip olduğu, sağlıklı, mutlu ve barış içinde bir yaşam sürdüğü yaşanabilir dünya için, tüm ülkeler sorumluluk bilinci içinde, açlık ve yetersiz beslenmeye karşı ortak çaba göstermeli ve açlık sınırının altında yaşayan insanlara yardım elini uzatmalıdır" dedi.

Sezer, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, günümüzde, acil çözüm bekleyen, insanlığın geleceğini tehdit eden en önemli sorunlardan birinin, başta çocuklar olmak üzere çok sayıda insanı olumsuz etkileyen açlık ve yetersiz beslenme olduğuna işaret etti. Açlıkla savaşım, kaynakların korunmasını ve adaletli bölüşümünü, nüfus artışının kontrol altına alınmasını, ülkelerin ekonomik düzeylerinin iyileştirilmesini ve sürdürülebilir kalkınma anlayışını zorunlu kıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Sezer, "İnsanların eşit haklara sahip olduğu, sağlıklı, mutlu ve barış içinde bir yaşam sürdüğü yaşanabilir dünya için, tüm ülkeler sorumluluk bilinci içinde, açlık ve yetersiz beslenmeye karşı ortak çaba göstermeli ve açlık sınırının altında yaşayan insanlara yardım elini uzatmalıdır" dedi.

Yoğun nüfusun, doğal kaynakların bilinçsizce kullanılması, verim düşüklüğü ve teknolojik yetersizlikler nedeniyle açlık tehlikesinin artacağı uyarısında bulunan Sezer, tarım alanlarının korunması, tarımda üretimin çağdaşlaştırılması, gıda üretimini artırıcı önlemlerin yaşama geçirilmesiyle bu tehlikenin geleceği tehdit eden bir öğe olmaktan çıkacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Sezer, gıda üretiminin yeterli düzeye çıkarılması, kalitesinin yükseltilmesi, çevreye duyarlı teknolojilerin kullanılması, gıda güvenliğinin gözetilmesi, insan sağlığının korunması, kaynaklarla üretim arasındaki dengenin sağlanması, bireylerin tasarrufa yönlendirilmesinin açlık ve yetersiz beslenmeye karşı savaşımda büyük önem taşıdığını belirtti.

"Açlık ve yetersiz beslenme tehdidi altındaki bölgelerde, geçici gıda yardımlarının gereksinimleri karşılamadığı yadsınamaz bir gerçektir" diyen Sezer, şunları kaydetti:

"Kalıcı çözüm için, bu bölgelerde yeterli gıda üretimine ve kaynakların verimli kullanılmasına yönelik tasarıların geliştirilmesi ve yaşama geçirilmesi önemlidir. Türkiye, diğer tüm sorunlarda olduğu gibi, açlık ve yetersiz beslenmenin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalarda da dünya ülkeleri ile işbirliği içinde hareket etmeye özen göstermektedir. Dünya Gıda Günü'nün bu yılki konusu olan 'Gıda Güvencesi İçin Tarıma Yatırım', yaşamın temel girdilerini sağlayan, toplumların varlığı yönünden yaşamsal önem taşıyan bir etkinlik alanı olan tarıma ve kırsal kalkınmaya yapılacak yatırımların artırılmasının, çiftçilerin yaşam düzeylerinin yükseltilmesinin, teknolojideki gelişmelerden tarım alanında yararlanılmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Açlık ve yetersiz beslenmenin yanında, günümüzde uygun koşullarda üretilmeyen gıdaların yol açtığı hastalıklar insan sağlığını tehdit etmektedir. İnsana değer vermeyen, kısa erimli çıkarları ön planda tutarak, toplum sağlığını olumsuz etkileyen yaklaşımlarla savaşım, gıda sektöründe etkinlik gösteren tüm firmaların ve bilinçli tüketicilerin gıda güvenliği konusunda kararlı bir tutum içinde olmalarını zorunlu kılmaktadır."

Cumhurbaşkanı Sezer, gıda üretimi yapan firmaların, ticari kaygılardan çok, kaliteli hizmet anlayışını ön planda tutmaları, sağlıklı ürünler üretmeleri ve çevre değerlerini göz ardı etmemelerinin gıda güvenliği yönünden büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title