Haberler

Ankara: Sağlık Bakanlığı 7 Bin 700 Adet 'Immüngloblın' İthal Etti

Sağlık Bakanlığı 7 bin 700 adet immüngloblin (kan ürünü) ithal edildiğini açıkladı. Ürün girişinin yıl sonuna kadar rahatlayacağını ifade eden Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün uyarısı üzerine Çin'deki ilaç fabrikasında üretimin durdurulduğunu belirtti. Gümrükçüoğlu, Mekke'de görevi başında ölen 2 hemşireye maaş ve tazminat verilmediği yönünde gezetelere yansıyan haberler üzerine, mevzuat gereği bu konudaki kararın Emekli Sandığı tarafından verileceğini kaydetti.

Gümrükçüoğlu, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, medyada immüngloblin temini konusunda sıkıntılar yaşandığına ilişkin iddiaları değerlendirdi. 7 bin 700 adet 'immüngloblin'in ithal edildiğini, bunların 2 bin 700'ünün piyasaya sürüldüğünü ifade eden Gümrükçüoğlu, ilaç bulmada sıkıntı yaşayan hastaların yakın takibe alındığını kaydetti. Gümrükçüoğlu, "Şu an itibaren ne kadar ürün giriş yapmakta ve eczanelere gitmekte olduğu tespit edilmiştir. Dünyadaki üretimin azalması ve ihtiyacın devam etmesi nedeniyle bu sıkıntı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanmaktadır" dedi. İnsan sağlığını tehlikeye atmamak için acil haller için ürün takibinin sıkı yapıldığına işaret eden Gümrükçüoğlu, bu ilaçların eşdeğer ilaç uygulamasından çıkarıldığını kaydetti. Türk Eczacılar Birliği'ne de bu ilaçları ithal etme yetkisi verildiğini hatırlatan Gümrükçüoğlu, gayrıciddi menfaat teminine yönelik girişimler olabileceğini savundu.

Gümrükçüoğlu, konuyla ilgili alınan her karaborsa haberini değerlendirdiklerini de bildirdi. Ürün girişinin yıl sonuna kadar rahatlayacağını ifade eden Gümrükçüoğlu, bu ilaç fiyatları ne kadar yüksek olursa olsun sosyal güvenlik kurumları tarafından ücretlerinin karşılandığını belirtti. Gümrükçüoğlu, Çin'deki ilaç fabrikasında Dünya Sağlık Örgütü'nün uyarısı doğrultusunda üretimin durdurulduğunu, bu nedenle dünya genelinde immüngloblin sıkıntısı yaşandığını hatırlattı.

Müsteşar Gümrükçüoğlu, Mekke'de kaldıkları otelin yıkılması sonucu ölen 2 hemşireye maaş ve tazminat ödenmediği yönünde medyada çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine ise, vefat eden personelin maaşlarıyla ilgili durumun Emekli Sandığı tarafından karara bağlandığını belirterek, "Bu bizim vereceğimiz bir karar değil. Mevzuatlara göre Emekli Sandığı'nın verdiği bir karardır. İlgili belge ve bulgular, her memur için olduğu gibi Sağlık Bakanlığı tarafından emeklilik kurumlarına bildirilmiştir" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title