Haberler

Ankara: Polisten Ailelere Uyuşturucu Uyarası

Ankara Emniyet Müdürlüğü, ailelere, çocuklarının uyuşturucu kullandığını nasıl anlayabilecekleri ve bağımlı çocuğa karşı nasıl davranmaları gerektiği konusunda bazı uyarılarda bulundu.

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün web sitesinde, polis aileleri çocukların uyuşturucu bağımlısı olup olmadığını nasıl anlayabilecekleri konusunda dikkat edecekleri bazı konuları açıkladı. Dikkat edilecek davranış biçimleri şöyle sıralandı:

"- Derslerdeki başarı oranının tamamen ve her derste birden düşmesi

- Sık sık arkadaş değiştirme

- Arkadaşlarına tamamen sırt çevirme

- Çevreyle ilişkilerden kaçınma

- Tamamen içine kapanma

- Hiçbir şeye ilgi duymama ve her şeyden uzak kalma

- Zaman zaman aşırı neşeyle öfke/saldırganlık arasında gidip dalgalanmalar

- Evde odasına kapanma

- Kendi bakım ve temizliğine dikkat etmez hale gelme

- Fazla para harcama

- Okulu ya da iş eğitimini tamamen bırakma

- Kendi geleceği için hiçbir yol görmeme

- Geleceğe dönük hiçbir adım atmak istememe

- Ellerde titreme

- Aşırı derecede terlemek."

Anne ve babalara çocukları madde bağımlılığından korumak için bazı tavsiyelerde bulunuldu. Madde bağımlılığıyla ilgili önemli bir hususun, çocukları ve gençleri bağımsız olarak yetiştirmek olduğu belirtilerek, bunun onları madde bağımlılığından uzak tutabilecek önemli bir etken olduğuna dikkat çekildi.

Maddelerin ancak kullanıldığında bağımlılık oluşturacakları vurgulanarak, "Kişinin madde kullanması için ise buna önceden istekli olması gerekir. Yani kendinde sorumluluk duygusu gelişmemiş kişilerde maddeye alışma tehlikesi çok daha fazladır" denildi.

Çocukların anne ve babalarını kendilerine örnek aldıklarına ve taklit ettiklerine işaret edilen açıklamada, "Çocuk eğitiminin önemli bir kısmını, çocuklarımızın her gün öğrenebilecekleri tutum ve davranışlarımız teşkil etmektedir. Bu, maddeler konusunda da aynıdır. Çocuklar burada da bizden gördüklerini uygulayacaklardır. Çocuklarımız bizim davranışlarımızı görüp öğrenirler, onlar bizler gibi sorunların çözümünde, bizim davranışlarımızı kopya ederler. Çocuklar aynı zamanda anne-babaların birbirlerine olan tutum ve davranışlarını da kendilerine örnek alırlar. Birlikte yaşamak bazen mutluluk içinde, bazen de tatsızlık içinde olmaktadır. Önemli olan anlaşmazlıklarda bizim nasıl davrandığımızdır" ifadesi kullanıldı.

Çocukların kendilerine güvenebilmeleri, kişilik sahibi olabilmeleri için yalnız başlarına, anne-babasız hareket edebilecekleri alanlara ihtiyaçları olduğu vurgulanarak, burada anne-babalara düşen görevin, çocuklarına bu serbest alanda yol göstermek ve serbestliğin sınırlarını da açık olarak belirlemek olduğu kaydedilen açıklamada, "Eğer anne-babalar, çocukları için her şeyi yapıyorlarsa, sadece onları şımartmakla kalmazlar, aynı zamanda onları bağımlı, pısırık ve beceriksiz kişiler olarak yetiştirmiş olurlar" denildi.

Çocukların belirli konularda, yaşlarına uygun olarak ve kendi başlarına serbest hareket edebilmeleri, onların kendi davranışlarını kontrol edebilmeleri için çok önemli olduğuna işaret edilerek, anne-babalar çocuklarını madde bağımlılığından korumak için neler yapmaları gerektiği ise şöyle açıklandı:

"- Çocuk, kendi başına bir karar verirse, kendisi belirli bir rizikoya girecektir. B u riziko ona ağır gelebilir ama eğer sonuç olumlu olursa, çocuk verdiği kararın doğru olduğunu öğrenecektir. Sonuç olumsuz olursa bu tecrübe ona her zaman için yararlı olacak ve özellikle onun sorumluluk duygusunu arttıracaktır.

- Çocuğun yaşına göre bazı kararları kendisinin vermesine ve ona zarar vermeyecek rizikolara girmesine göz yumarlarsa ve yine, yerine göre rizikonun olumsuz sonuçlarını çocuğun kendisinin üstlenmesini isterlerse, bu durum çocuk tarafından anne-babanın ona güveni olarak yorumlanacak ve çocuğun kendi kendine güvenini arttıracaktır.

- Bağımsızlık ve şahsi sorumluluk ancak uzun sürede, küçük adımlarla ve alıştırmalarla verilebilir.

- Her yaştaki çocuk için belirli sınırlar kaçınılmazdır. Bu sınırları belirlerken, aile, okul, meslek eğitimi, maddi durum, ev durumu gibi aileden aileye değişen etkenlerin göz önünde tutulması gerekir.Çok geniş sınırlar, Çocukların gerçek yaşamı tam anlamıyla kavrayamamalarına ve nerede, ne zaman, nasıl davranılması gerektiğini kestirememelerine sebep olacaktır.Gereksiz sınırlamalar ve yasaklar: çocukların yaşamda gerekli olan bazı konularda beceriksiz kalmalarına, karamsarlık ve daime şüphe içinde bulunmalarına ve dolayısıyla yeni problemlere yol açacaktır.

- Kesin olarak belirlenmeyen sınır ve sorumluluklar, özellikle anne-babanın bugün böyle, yarın şöyle davranması veya birinin böyle ötekinin başka türlü tutumu, çocuğu doğal olarak şaşırtacaktır. Yine bazen sert davranmak ve çok dar sınırlamalar koymak, bazen de sınırlamaları kaldırıp onu tamamen serbest bırakmak, çocuğun ileride kendi kendine karar verebilmesini engelleyecek ve onu şaşkın bir duruma sokacaktır."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title