Haberler

Ankara: 'Milletvekillerine Sağlıkta Ayrıcalık' İddiası

Milletvekillerinin Bütün Vatandaşları Kapsayan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndan Muaf Tutulduğu, Ayrıcalık ya da Bu Konuda Yeni Bir Düzenleme Yapıldığı Yönündeki Haberlerin Asılsız Olduğu Bildirildi.

Milletvekillerinin bütün vatandaşları kapsayan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndan muaf tutulduğu, ayrıcalık ya da bu konuda yeni bir düzenleme yapıldığı yönündeki haberlerin asılsız olduğu bildirildi.

Konuya ilişkin olarak TBMM Basın Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında yer alan bu konudaki haberler hatırlatılarak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, TBMM üyelerinin, genel sağlık sigortalısı sayıldığı, sözkonusu kanunun da 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe gireceği kaydedildi. Bu çerçevede, TBMM bütçe teklifinde, milletvekillerinin sosyal güvenlik devlet primi giderlerinin karşılanması amacıyla gerekli ödeneğin yer aldığı ifade edilen açıklamada, milletvekillerinin de genel sağlık sigortalısı olarak 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası sistemi içinde yer alacağı vurgulandı. Bununla birlikte, halen Anayasanın 86. maddesi doğrultusunda, 3671 sayılı kanun ile milletvekillerinin ödenek, yolluk, diğer mali ve sosyal haklarının düzenlendiği belirtilen açıklamada, ''Bu kanunda, milletvekillerinin tedavilerinin TBMM tarafından sağlanacağı hükmü yürürlükte olup, kuvvetler ayrılığı ilkesi doğrultusunda, bu kanunun hükümleri TBMM Başkanı tarafından yürütülmektedir'' denildi.

Bu kanunun uygulanmasının usul ve esaslarının yer aldığı bir yönetmelik doğrultusunda işleyişin gerçekleştiği de vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi: ''Yasa koyucu tarafından 5510 sayılı Kanun ile 3671 sayılı Kanun arasında genel kanun-özel kanun ilişkisi kurulmuş ve genel sağlık sigortalısı olarak tanımlanan milletvekillerine yönelik uygulamanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluşu Sosyal Güvenlik Kurumu ile işbirliği içinde TBMM Başkanı tarafından yürütülmesinin devamı öngörülmüştür. Bütçeye konulan rakam, bu yasanın zorunlu kıldığı bir uygulamadır. Milletvekillerimizin tüm vatandaşlarımızı kapsayan 5510 Sayılı kanundan muaf tutulduğu, ayrıcalık yapıldığı ya da bu konuda yeni bir düzenleme yapıldığı iddiaları tamamen asılsız iddialardır. Öte yandan, Maliye Bakanlığı'nın bu düzenlemeyle ilgi herhangi bir itirazı TBMM'ye ulaşmamıştır''.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title