Haberler

Ankara: Meb'ten '100 Temel Eser' Listesi Açıklaması

Milli Eğitim Eğitim Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan MEB'in tavsiye ettiği '100 Temel Eser' listesi ile ilgili yaptığı açıklamada, sorumsuz kimi yayınevlerinin sadece kar amacı ile kitap kapaklarına 'MEB Tavsiyeli 100 Temel Eser' ifadesini koyduğunu, bunların Bakanlıkla hiçbir ilgisinin bulunmadığını belirtti.

Milli Eğitim Eğitim Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan MEB'in tavsiye ettiği '100 Temel Eser' listesi ile ilgili yaptığı açıklamada, sorumsuz kimi yayınevlerinin sadece kar amacı ile kitap kapaklarına 'MEB Tavsiyeli 100 Temel Eser' ifadesini koyduğunu, bunların Bakanlıkla hiçbir ilgisinin bulunmadığını belirtti.

MEB'ten yapılan yazılı açıklamada, 100 Temel Eser listesinin amacının özellikle 5.,6.,7. ve 8. sınıflarlardaki öğrencilere okuma alışkanlığının kazandırılması onların düşünen düşündüğünü doğru, etkili ve açık bir şekilde ifade eden bireyler olarak yetiştirmek, bu yolla Türkçe bilincini uyandırmak ve canlı tutmak bir yandan da öğrencilere güzellik anlayışı ve estetik duygusu uyundırmak olduğu kaydedildi. Bu eserler içinde Türkçe'nin zenginliğini, güzelliğini, ifade gücünü ortaya koyacak Türkçe deyimler, Türkçe atasözlerinden seçmeler. Türk bilmecelerinden seçmeler, türkülerden seçmeler, Türk manilerinden seçmeler ve tekerlemeler gibi anonim alanından derlemelerin yer aldığı kaydedilen açıklamada, "Ana hedefi yeni nesillere okuma alışkanlığı kazandırmak ve onlarda Türkçe bilincini uyandırmak olan bu çalışmanın hiç arzu edilmeyen bir vadide tartışma konusu olması üzüntü vericidir" denildi.

Bu listede yer almış bazı batı kaynaklı klasik eserlerin sorumsuz bir şekilde tercüme edilip yayınlanması yanında yukarıda belirtilen anonim alanlarından derlenmiş bazı kitaplarda müstehcen, argo ve taba kelimelere ve ifadelere yer verildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu tür ifadelerle öğrencilerin muhatap edilmesi şöyle dursun ihtisas araştırmalarının dışında geniş kitlelere yönelik yayınlarda bile yer almaları uygun görülmez. Ne yazık ki sorumsuz kimi yayınevleri sadece kar amacı ile kitap kapaklarına 'MEB Tavsiyeli 100 Temel Eser' ifadesini de koyarak Bakanlığın dışında bazı kitaplar yayınlamışlardır. Deyim ve bilmece alanlarında derlenmiş içlerinde küfre varacak kadar müstehcen va argo özelliğinde örnekler bulunan bu derlemelerin Milli Eğitim Bakanlığı'nın hiçbir ilgisi yoktur. Bunlar yayın piyasasında Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınlandığı listenin tematik yönünü fırsat bilerek sorumsuzca hatta kamu vicdanını rahatsız edecek derecede olumsuz ifadeler taşıyan kitaplardır. Bakanlık bunları ne incelemiş, ne teşvik etmiş, ne onları okullara tavsiye etmiş ne de satın alıp okullara dağıtmıştır".

Yapılan açıklamalara rağmen bazı basın-yayın organlarında bu kitapların Milli Eğitim Bakanlığı ile ısrarlı bir şekilde ilişkilendirilmesine tepki gösterilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bazı yayın kuruluşlarında sözkonusu haberlerin yer alması ihbar kabul edilerek bu tür kitaplarla ilgili olarak Bakanlığımızca inceleme başlatılmıştır. Bunun yanında sözkonusu yayınların okullara sokulmaması ve satın alınmaması için tüm öğretlmen, öğrenci ve velilerimiz uyarılacaktır, Ayrıca 'MEB Tavsiyeli 100 Temel Eser' ifadesi kullanan ve sözkonusu ifadeleri taşıyan yayınlarla ilgili olarak yargı yoluna gidilebilecektir".

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title