Haberler

Ankara: Küre Dağları Milli Parkı, Türkiye'nin İlk 'Pan Parks' Adayı İlan Edildi

Finlandiya'da Gerçekleştirilen Pan Parks 2006 Toplantısıda, Küre Dağları Milli Parkı Türkiye'nin İlk Pan Parks Adayı İlan Edildi.

Finlandiya'da gerçekleştirilen PAN Parks 2006 Toplantısıda, Küre Dağları Milli Parkı Türkiye'nin ilk PAN Parks adayı ilan edildi.

Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Türkiye'de Korunan Alan Yönetimi konusunda uluslararası yaklaşımlarını benimsediğini ve Türkiye'deki korunan alanları dünya standalrtlarına çıkartmak konusunda niyet mektubu imzaladı. PAN Parks organizasyonu 1997 yılında Macaristan'da WWF ve Molecaten ortaklığılıyla kuruldu. Dünya Korunan Alanlar Komisyonu altında faaliyet gösteren ilk sertifikasyon sistemi olan PAN Parks organizasyonu turizm sektörü ile de işbirliği içinde çalışıyor. Organizasyon, korunan alanlar için potansiyel tehdit unsuru olan turistik faaliyetleri kontrol altına alarak bu tür faaliyetlerin korunan alanlar açısından bir fırsata dönüşmesini amaçlıyor. Bir alanın PAN Parks statüsü kazanabilmesi için yüksek standartlarda bir koruma planına sahip olmasının yanı sıra söz konusu planın başarılı bir şekilde yürütülmesi de gerekiyor. Batı Karadeniz Bölgesi'nde denize paralel olarak uzanan bir dağ sistemi olan Küre Dağları, biyolojik çeşitliliği, doğal yaşam alanları ve zengin yaban hayatı ile doğa koruma açısından ulusal ve uluslararası öneme sahip. WWF'nin 'sıcak noktaları' arasında da yer alan bu dağların batı kesimindeki 37 bin hektarlık alanı 2000 yılında Milli Park ilan edildi. Türkiye'de yöre halkının ve ilgili diğer grupların katılımı ile sınırlarının belirlendiği ilk milli park olan Küre Dağları Türkiye'de varlığı bilinen 132 memeli türünden 40'ını barındırıyor. Bunun yanı sıra geleneksel yaşam biçimi ve özgün mimari yapısı, yörenin önemli turizm potansiyelini oluşturuyor. Küre Dağları Milli Parkı, Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi tarafından 2004 yılında Yaygınlaştırma Alanı ilan edildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title