Haberler

Ankara: Kredi Kartı Yerine Veresiye Defteri

Son yıllarda artan kredi kartı kullanımına rağmen, vatandaşlar daha çok bakkalların veresiye defterlerini tercih ediyor.

Kredi kartı kullanımında belirli bir limit, ödeme tarihine riayet edilmesi ve ödeme yapılmadığı her geçen gün faiz uygulaması, vatandaşları bakkalların kullandığı veresiye defterlerine yöneltiyor. Vatandaşların bakkal amcanın veresiye defterini tercih etmesinin en büyük sebepleri ise; limitin sınırsız olması, ödeme tarihinin olmaması, bütçeye göre ödeme yapılması ve vade farkı olmaması.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bakkalların sadece ürün satmadığını, vatandaşlara ihtiyaçları kadar para verdiğini ve paylaşmayı sevdiğini belirterek, "Mahallenin bankaları bakkallardır. Bu bankalarda kredi kartı, faiz, limit, ödeme tarihi ve yıllık kartı ücreti yoktur" dedi. Mahalle sakinlerinin bakkallara yeri geldiğinde evlerinin anahtarları bile teslim ettiğini ifade eden Palandöken, "Çünkü vatandaşlar bize güvenmektedir. Vatandaşın en büyük güvencesi bakkaldır. Çek ve senedin olmadığı tek yer bakkal amcadır. Türkiye'de yaklaşık 240 bin bakkal hizmet vermektedir. Bunların bir tanesinde ortalama olarak veresiye defterlerinde 3-5 bin YTL alacak bulunur. Buda ekonomi için önemli bir rakamdır. Sattığı malın fiyatı aynıdır, değişmez. Kendisinin tükettiği ürünleri satar. Bunlardan dolayı bakkal amca sosyal patlamayı dengeleyen en büyük unsurdur" dedi.

Bunlara rağmen, vatandaşların talepleri doğrultusunda bakkallar da artık post makinesine yavaş yavaş dönmeye başladığını hatırlatan Palandöken, "Ekonomik gelişmeler ve kredi kartı kullanımının artması ve vatandaşların talep etmesi üzerine bakkallar da post makinesi almaya başladı. Şu ana kadar ancak bakkalların yüzde 2'sini oluşturan yaklaşık 3 bin bakkal da post makinesi bulunuyor. Bankalar bakkalların ciroları düşük diye post makinesi vermek istemiyor. Fakat vatandaş post makinesi olmasına rağmen, yine de veresiye defterini tercih ediyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title