Haberler

Ankara: Kızılay'dan Yağmur ve Kar Alarmı

Türk Kızılayı, Son Günlerde Yaşanan Sel Felaketi ve Tüm Yurdu Etkisi Altına Alması Beklenen Yağmur ve Kar Yağışına Karşı Alarm Verdi.

Türk Kızılayı, son günlerde yaşanan sel felaketi ve tüm yurdu etkisi altına alması beklenen yağmur ve kar yağışına karşı alarm verdi.

Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı, meteoroloji yetkilileri tarafından önümüzdeki günler için yapılan yoğun yağmur ve kar yağışından Urfa Ceylanpınar, Karadeniz ve Kütahya Göller Yöresi'nin olumsuz olarak etkileneceğini bildirdi. Taşlı, Kızılay Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında sel felaketinden dolayı Kızılay'ın afet sırasında yaptığı yardımları ve aldığı önlemlere ilişkin bilgi verdi. Taşlı, Meteoroloji yetkilileri tarafından önümüzdeki günler için yaptığı yoğun yağmur ve kar yağışına karşı uyarıları karşısında yoğun önlemler aldığını söyledi. Sel afetleri nedeniyle bölge ve yerel afet Müdahale ve Lojistik Merkezleri tarafından İstanbul Beykoz, Şırnak Silopi ve Uludere, Diyarbakır, Bismil ve Çınar, Mersin Erdemli, Şanlıurfa Ceylanpınar, Suruç ile Batman'da acil afet müdahale ve yardım çalışmalarının gerçekleştirildiğini kaydeden Taşlı, afet bölgelerine seyyar mutfak, kumanya, yatak, kampet, katalitik soba, mutfak seti, yorgan, ocak ve su bidonu yardımlarının yapıldığını belirtti. En zor durumda olan yerin Uludere olduğunu ifade eden Taşlı, 24 saattir bölgeye girilemediğini belirterek, "Sel bütün yolları kapatmış durumda. Yük taşıyan hayvanlar birlikte konvoy oluşturduk. Bu konvoylar malzemeleri taşıdık. 30 tane katır ve at ile dağ yollarından çadır ve malzemeleri bölgeye ulaştırıyoruz" dedi. Taşlı, sel felaketinden etkilenen yerden Silopi'ye destek sağlandığını, Diyarbakır, Bismil ve Çınarda da yardımların yapıldığını ve sıcak yemek verildiğini belirtti. Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre Urfa Ceylanpınar'ın risk altında yer alan yerler olduğunu söylen Taşlı, Urfa'da bu nedenle geçici lojistik merkez kurduklarını ifade etti. Taşlı sel felaketiinin kuzeye ilerleyerek, Karadeniz ve Kütahya Göller yöresinde de etkili olabileceğini vurguladı. Türk Kızılayı'nın afet dolayısıyla bütün izinleri kaldırdığını belirten Taşlı, en üst düzey alarma geçilerek olası bir yağmur ve kar afetine karşı hazırlıkların tamamlanmaya çalışıldığını söyledi.

YENİ AFET YÖNETİM SİSTEMİ İLK DEFA DEVREYE GİRDİ

Yeni Afet Yönetim Sisteminin de ilk defa bu sel felaketi ile uygulandığının altını çizen Taşlı, 1999 depreminden sonra deneme şansı bulduklarını dile getirdi. Yeni afet yönetim sistemi ile evine giremeyen 20 bin kişiye ulaştıklarına dikkat çeken Taşlı, bütün bunlara ciddi hizmetler verdiklerini söyledi. Bir hafta sonra da bölgeye rehabilitasyon alarak çok büyük konvoylar çıkaracakların kaydeden Taşlı, yardım kampanyalarını da başlattıkların belirtti. Bölgenin acil ihtiyacının giyim eşyası olduğunun altını çizen Taşlı, sel felaketinde insanların bütün giyeceklerini kaybettiklerini belirtti. Taşlı, palto, kaban, çizme ve kışlık giyeceklerini ve yağmura ve soğuya dayanıklı kullanılmamış giysilerin yapılması çağrısında bulundu. Sel felaket yaşayan yerlerde can kayıpları yaşanmasına da değinen Taşlı, o yerlerde bulanan toprak damlı evlerin aşırı yüklenme sonucunda can kayıpları yaşanmasında etkili olduğunu savundu.

Türk Kızılay'nın sel felaketinin yaşandığı 3 gün içerisinde toplam değeri 775 bin YTL yardım yaptığını kaydeden Taşlı, çadır, battaniye, seyyar mutfak, kumanya, yorgan, set ocak, yatak, mutfak seti, katalitik sobalar ile su ve su bidonu sağladıklarını belirtti. Çadır odaklı bir afet olmadığını belirten Taşlı, her yerin yağmurun ve çamur içinde olduğunu bu yüzden de felaketten etkilenenleri yurtlara, barınaklara kapalı alanlara yerleştirdiklerini ifade etti.

SEL VE KAR TEHDİTİ ALTINDA OLAN YERLER

En büyük tehdidin Urfa'da Harran'da yaşandığı belirten Taşlı, bu yüzden Urfaya geçici lojistik merkezi kurdukları ve bölgeye malzeme yığdıklarını dile getirdi. Harran'da selin ilk olarak 2 mahalleyle başladığını daha sonra 4 mahalleye ulaştığını kaydetti. Kütahya Göller Bölgesinde sellerle geçileceğinin tahmin edildiğinin altını çizen Taşlı, en çok korktukları yerin ise Karadeniz olduğunu kısa süreli yağmurların bile sel oluşturabildiğini belirtti. Bütün Karadeniz sahillerinin şu anda sel tehdidi altında yer aldığını belirten Taşlı, Bartın bölgesinin de tehdit altında yer aldığını belirtti. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün de bu konuda çok iyi çalıştığının altını çizen Taşlı, muhtarlıklara kadar faks gönderilerek uyarılarda bulunulduğunu kaydetti. Halkın da selden az oranda kurtulabilmesi için kum torbaları ile suyun önüne set çekilerek önlem alınabileceğini işaret etti. Taşlı, halkın da küçük tedbirleri alması durumunda daha zor durumda olan insanlara ulaşabileceği ifade eden Taşlı, toprak damlı evlerin üzerine de naylon çekilerek yağmur fazlalığından dolayı oluşan çökmelerin önlenebileceğini belirtti. Taşlı, belediyelerin ve valiliklerin de her kentin risk haritasını çıkarmaları ve bunları halkla paylaşarak bilgilendirilmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title