Haberler

Ankara Kıbrıs Önerilerinin Yazılı Hale Getirilmesine Soğuk

Brüksel'den Bugün Gelen "Ankara Önerilerini Yazılı Hale Getirsin" Teklifine Türkiye Sıcak Bakmıyor. Ankara Öneriler, Yazılı Hale Getirilecek Olsa Bile Bunu Finlandiya'nın Yapacağını Ancak Finlandiya'nın da Böyle Bir Düşüncesi Olmadığını Belirtiyor.

Brüksel'den bugün gelen "Ankara önerilerini yazılı hale getirsin" teklifine Türkiye sıcak bakmıyor. Ankara, öneriler yazılı hale getirilecek olsa bile bunu Finlandiya'nın yapacağını ancak Finlandiya'nın da böyle bir düşüncesi olmadığını belirtiyor.

Türkiye'nin dün yaptığı Kıbrıs hamlesinin ardından gerek Brüksel gerekse Ankara'da yoğun bir diplomasi mesaisi başladı. Bu çerçevede yapılan telefon trafiğinin yanı sıra büyükelçiler düzeyinde de temaslar yapıldığı öğrenildi. Ankara Kıbrıs önerilerinin pazartesi günü yapılacak olan bakanlar toplantısına havale edildiğini ancak daha sonra yapılacak liderler zirvesine götürülüp götürülmeyeceğinin belli olmadığını belirtiyor.

Bugün Brüksel'den gelen öneriler yazılı hale getirilsin teklifi ise Ankara'da soğuk karşılanıyor. Yetkililer önerilerin yazılı hale getirilmesi halinde Türkiye muhaliflerinin oradan belirli noktaları çekerek bunu bir koşul gibi göstermeye çalışacak olmasından endişe ediyor. Türkiye'den önerilerin yazılı hale getirilmesine dair herhangi bir talepte bulunulmadığına dikkat çeken Ankara, zaten öneriler kağıda dökülecekse de bunu AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın yapacağını ancak Finlandiya'nın da böyle bir arzusunun olmadığını kaydediyor.

Türkiye'nin pozitif bir adım attığına inanan Ankara bu pozitif adıma AB Komisyonu ve Konseyi'nin de olumlu yanıt vermesini bekliyor. Bu hususlar üzerinde Türkiye AB ile ilgili taraflar arasında ortak bir anlayışın oluşması gerektiğine dikkat çeken Ankara, AB ülkelerinin çoğunluğunun teklifi olumlu gören bir eğilimde olduğunu belirtiyor.

Ancak AB'de kararların oy birliği ile alındığına dikkat çeken Ankara, bu noktada Annan Planı'nı da reddeden Kıbrıs Rum Kesimi-Yunanistan ikilisinin gelişmeleri bloke etme ihtimalinin yüksek olduğuna inanıyor.

ANKARA'NIN ÜÇ AMACI VAR

Ankara bu son Kıbrıs hamlesi ile üç amaca ulaşmaya çalışıyor. Türkiye ilk olarak Kıbrıs sorununun tekrar Birleşmiş Milletler zeminine çekilmesine çabalıyor. Ankara ikinci olarak AB'nin de bu çabaya destek vermesini istiyor. Türkiye son olarak Kıbrıs sorununun üyelik müzakerelerinden bağımsız bir hale gelmesine çabalıyor.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title