Haberler

Ankara: Kesk, Toplu Görüşmelere İlişkin Taleplerini Açıkladı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, enflasyondan doğan kayıpların karşılanması amacıyla yüzde 10 ek zam talep ettiklerini ve en düşük memur maaşının bin 50 YTL olmasını istediklerini söyledi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, enflasyondan doğan kayıpların karşılanması amacıyla yüzde 10 ek zam talep ettiklerini ve en düşük memur maaşının bin 50 YTL olmasını istediklerini söyledi.

KESK Genel Başkanı Tombul, İçkale Otel'de düzenlediği basın toplantısında, hükümetle memur konfederasyonları arasında 15 Ağustos'ta başlayacak olan toplu görüşmelere ilişkin temel yaklaşımlarını açıkladı. 2006 yılı ilk 7 ayında enflasyonun yüzde 5.76 olduğunu ve yıl sonu hedefinin ise yüzde 10-12 arasında olduğunu belirten Tombul, yoksulun enflasyonuyla zenginin enflasyonunun farklı olduğunu söyledi. Ocak ayından beri doğalgaza yüzde 18 oranında zam yapıldığını belirten Tombul, günlük yaşamdaki enflasyonun yüzde 10'un üzerinde olduğunu kaydetti. Tombul, bu yüzden yüzde 10 ek zam istediklerini belirterek, "Kamu emekçilerinin enflasyon kaybının da hemen ödenmesini istiyoruz. Bu farkın 2007'de ödenmesi çözüm olmaz" dedi.

2005 yılında yapılan toplu görüşmeleri de eleştiren Tombul, "Türkiye tarihinde ilk kez, toplu sözleşme ve grev hakkı yerine, sendikaları işveren devletin müdahalesine açık hale getirme pahasına sendika aidatı karşılığı olarak 5 YTL kabul edilmiştir. Bu ILO'nun 98 ve 151 sayılı sözleşmelerine açıkça aykırıdır" diye konuştu.

Hükümetin grev ve toplu sözleşmeyle ilgili adım atmadığın belirten Tombul, "Biz hükümetten grev ve toplu sözleşme hakkı istemiyoruz. Bu hakkımız zaten vardır. BU hakkın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye ekonomisi konusunda da KESK'in görüşlerini anlatan Tombul, Türkiye'nin yıllardır IMF ve yeni liberal politikaların güdümünde olduğunu dile getirdi. Tombul, Türkiye'de son üç yılda yatırım harcamalarının GSMH içindeki payının yüzde 20 azaldığını belirterek, sözü edilen büyümenin istihdama yansımadığını ve Türkiye'de bugün itibariyle 5.5 milyon işsiz olduğunu bildirdi. Bütçede personele ayrılan payın da yarı yarıya azaldığını ifade eden Tombul, "Yoksullaşmanın sorumlusu siyasi tercihlerle uygulanan ekonomik programlar ve anti-demokratik uygulamalardır" şeklinde konuştu.

TALEPLER VE EYLEM PLANI

Toplu görüşme masasında hükümete iletecekleri taleplerini de sıralayan Tombul, "En düşük kamu emekçisi ücretinin bin 50 YTL olmalıdır" değerlendirmesini yaptı. Kamu çalışanlarının dörtte üçünün kirada oturduklarını belirten Tombul, DİE araştırmasına göre Türkiye'de ortalama kiranın 315 YTL olduğunu ve kira yardımının 300 YTL olması gerektiğini söyledi. Tombul ayrıca, "Yılda 2 kez ikramiye verilmelidir. Çalışmayan eş için 188 YTL, her çocuk için 105 YTL verilmelidir" dedi.

Kadınlar aleyhine uygulanan ayrımcılın da kaldırılmasını istediklerini belirten Tombul, ücretli doğum izninin 24 hafta olması gerektiğini ve en az 50 çalışanın olduğu işyerlerinde ücretsiz kreş açılması gerektiğini söyledi. Tombul, konut edindirme hesaplarının da tasfiye edilmesi gerektiğini ve zorunlu tasarruf ana paralarını alarak sistemden çıkanların sorunlarının giderilmesi gerektiğini kaydetti. İŞ güvencesiz ve belirli süreli sözleşmeli istihdama son verilmesi gerektiğini belirten Tombul, özelleştirmelere de son verilmesi gerektiğini ve özelleştirilen kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini ifade etti. Tombul, kamu çalışanlarının önündeki siyaset yapma yasağının da kaldırılması gerektiğini belirterek, sendikal mücadeleden dolayı sürgün edilen ya da cezalandırılan memurların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini diye getirdi.

15 Ağustos'ta başlayan ve 30 Ağustos'ta tamamlanması öngörülen toplu görüşme sürecinin KESK için yıl sonuna kadar süreceğini belirten Tombul, bununla ilgili eylem planlarını da açıkladı. Tombul, 15 Ağustos günü tüm illerde alanlara çıkılacağını ve toplu görüşmelere katılacak sendika yetkililerinin kitlesel olarak uğurlanacağını söyledi. işyerlerinde de kokart takılacağını belirten Tombul, 25 Ağustos'ta "Toplu Sözleşme ve Grev Yapma Hakkımız Vardır" konulu bir panel yapacaklarını bildirdi.

Tombul, görüşmelerin 2. ya da 3. oturumuna denk gelecek şekilde de Ankara'da taleplerin yeniden dile getirileceği bir alan eylemi gerçekleştireceklerini söyledi. Tombul bütçe görüşmeleri sırasında da üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını ve Kasım-Aralık aylarında iş bırakma eylemleri yapacaklarını bildirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title