Haberler

Ankara Kesikköprü Barajı Tamamlandı

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kendi öz kaynakları, kendi işçi ve ekipmanıyla yapımına başladığı Kavşakkaya Barajı 14 ayda bitirilerek hizmete hazır hale getirildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kendi öz kaynakları, kendi işçi ve ekipmanıyla yapımına başladığı Kavşakkaya Barajı 14 ayda bitirilerek hizmete hazır hale getirildi.

Başkent'in içme suyu ihtiyacına büyük destek sağlayacak olan Kavşakkaya Barajı, 58 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip.

Çubuk İlçesi Özlüce Köyü Mevkii'nde 1 Nisan 2005 tarihinde yapımına başlanan Kavşakkaya Baraj inşaatı ASKİ'nin tamamen kendi öz kaynakları ile gerçekleştirildi.

     Ankara'ya 60 kilometre mesafede inşa edilen Kavşakkaya Barajı'nın, Başkent'in içme suyu ihtiyacına büyük destek sağlayacağını vurgulayan ASKİ Genel Müdürü Fincan, "58 milyon metreküplük su tutma kapasitesine sahip olan Kavşakkaya Barajı, 23 kilometre uzağındaki Kurtboğazı Barajı'nı besleyen depo baraj görevini görecek. Bu barajın suyu, çelik boruyla direkt Kurtboğazı Barajı gölüne boşaltılacak" dedi.

Aktarım noktasında 6 Megavat gücünde Hidroelektrik Santral yapılmasının planlandığını söyleyen Fincan, burada üretilecek elektriğin ASKİ'nin ihtiyaçlarında kullanılacağını ifade etti.

Kavşakkaya Barajı'nda kil çekirdekli kaya dolgulu inşaat tekniğinin uygulandığını ifade eden Fincan, "Temelden yüksekliği 95 metre olan barajda yaklaşık 80 metrelik dolgu inşası gerçekleştirildi. 105 metre temel genişliğinde, piramit şeklinde olan kret tamamlanarak tepedeki genişlik 10 metre oldu" dedi.

-182 ARAÇ ÇALIŞTI, 400 KİŞİ GÖREV YAPTI-

ASKİ Genel Müdürü İhsan Fincan, barajın yapım çalışmaları kapsamında 8 milyon metreküp dolgu, 12 kilometrelik de servis yolu yapıldığını vurgulayarak, bu çalışmaların 30 tane ekskavatör, 8 loder, 12 dozer, 12 silindir, 12 su tankeri, 4 greyder, 4 delme patlatma delicisi ve 100 kamyondan oluşan araçlar ile mühendis, teknik eleman, usta ve işçi olmak üzere toplam 400 kişiyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Kavşakkaya Barajı'nda bir yandan inşaat çalışmaları sürerken bir yandan da peyzaj çalışmaları yapıldığını kaydeden İhsan Fincan, bu kapsamda Baraj çevresine 20 bin çam fidanı dikildiğini, ağaçlandırma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title