Haberler

Ankara: İtalyan Heyet Tobb'da

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin AB üyeliğinin, İtalya'nın da kıyısı olan Akdeniz'in önemini arttıracağını belirterek, İtalya'nın AB sürecinde Türkiye'ye verdiği desteğin, yeni hükümet döneminde de devam edeceğine inandıklarını söyledi. İtalya'nın Uluslararası Ticaret ve Avrupa Politikalarından Sorumlu Bakanı Bonino da yeni İtalyan Hükümeti'nin de AB sürecinde Türkiye'ye destek verdiğini kaydederek, Türkiye'nin AB üyeliğinin birliğe yeni soluk getireceğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin AB üyeliğinin, İtalya'nın da kıyısı olan Akdeniz'in önemini arttıracağını belirterek, İtalya'nın AB sürecinde Türkiye'ye verdiği desteğin, yeni hükümet döneminde de devam edeceğine inandıklarını söyledi. İtalya'nın Uluslararası Ticaret ve Avrupa Politikalarından Sorumlu Bakanı Bonino da yeni İtalyan Hükümeti'nin de AB sürecinde Türkiye'ye destek verdiğini kaydederek, Türkiye'nin AB üyeliğinin birliğe yeni soluk getireceğini söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen İtalya Uluslararası Ticaret Bakanı Emma Bonino, beraberindeki heyetle TOBB'u ziyaret etti. İlk olarak TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile makamında görüşen İtalyan heyet, daha sonra TOBB heyeti, işadamları ve bürokratlardan oluşan Türk heyetle çalışma yemeğine geçti. Çalışma yemeğinin basına açık bölümünde bir konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin 150 yıllık bir döneme dayandığını anımsatarak, "Bu derece eskiye dayanan dostluğumuzun paralelinde, İtalya, ekonomik ve ticari ilişkiler bakımından Türkiye için önemini ve ayrıcalığını her zaman korumuştur" dedi.

TOBB'un, İtalya ile mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine öncelik verdiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede 2001 yılından itibaren Eurochambers işbirliğiyle, iki oda geliştirme programı gerçekleştirdiklerini anlattı. Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Uygulanan programlar kapsamında, Türk ve Avrupalı odalar biraraya gelerek toplam 21 pilot proje geliştirildi. Bu işbirliklerinden birisini, Kocaeli Sanayi Odamız ile İtalyan Camere Liguria gerçekleştirdi. Bir diğeri ise Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odaları ile Promofirenze Odası arasında sağlandı. Sevinerek ifade ediyorum ki bu başarılı işbirlikleri programın sona ermesinden sonra da devam etmiştir. 2004 yılının Aralık ayında İtalya Devlet Bakanı Urso başkanlığındaki İtalya heyetinin Türkiye'yi ziyareti sırasında, İtalyan Ticaret Odaları Birliği (Unioncamere) ile bir işbirliği anlaşması imzaladık. Ayrıca ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yönünde sağladığı ciddi katkılar nedeniyle Türk-İtalyan İş Konseyi'nin faaliyetlerini de desteklemeye devam ediyoruz."

5. Dünya Odalar Kongresi'nin, TOBB'un ev sahipliğinde 4-6 Temmuz 2007 tarihinde İstanbul'da yapılacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, programa büyük bir İtalya delegasyonu beklediklerini söyledi. Konuşmasında, İtalya'nın, Türkiye'de en fazla yabancı sermayeye sahip 7. ülke ve 13 milyar doları geçen ticaret hacmiyle Türkiye'nin 3. büyük ticaret partneri konumunda olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye, son yıllarda gerçekleştirdiği yapısal reformlar sayesinde ekonomisini, daha önce olmadığı ölçüde kuvvetlendirmiş ve özel sektörün dinamizmi ve uyum yeteneği sayesinde hızlı bir büyüme sürecine girmiştir. Son 4 yılda Türkiye ekonomisi ortalama yüzde 7.5 büyümüştür. Yine aynı süre zarfında enflasyon tek haneli seviyelere gerilemiştir. Bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 16'dan yüzde 2'ye, kamu net borç stokunun milli gelire oranıysa yüzde 90'dan yüzde 60'ın altına indirilmiştir. Yapılan reformlar yatırım ortamını iyileştirme yönünde de önemli başarılar elde etmiştir. Çıkartılan yabancı sermaye kanunuyla yerli-yabancı sermaye arasındaki ayrım kaldırılmıştır. Şirket kuruluşu için gereken formaliteler 19'dan 2'ye indirilmiştir. Sonuçta ülkemize gelen doğrudan yabancı sermaye 2005 yılında rekor kırarak 9 milyar dolara ulaşmıştır."

"İTALYA'NIN DESTEĞİNİN DEVAM EDECEĞİNE İNANIYORUZ"

Hisarcıklıoğlu, "Hem yerli hem de yabancı sermayeli şirketlerin üyesi olduğu TOBB, şirketlerimizin karşılaştıkları sorunların çözümünü sağlamak üzere hükümetimizin de olumlu yaklaşımıyla ekonomiden sorumlu bakanların ve ilgili üst düzey bürokratların katıldığı çözüm platformları oluşturmuştur" dedi.

TOBB'un demokratik bir sivil toplum örgütü olarak Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini güçlü bir şekilde desteklediğini, İtalya'nın bu konuda Türkiye'ye verdiği desteğin yeni hükümet döneminde de süreceğine inandığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin üyeliği, İtalya'nın da kıyısı olan Akdeniz'in AB açısından önemini arttıracaktır. Ayrıca birliğin bu bölgeye yönelik politikalarını hayata geçirmesini de kolaylaştıracaktır. İtalya'nın bu desteğinin çok daha zor olacağını bildiğimiz bundan sonraki süreçte de devam edeceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu. Hisarcıklıoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Ekonominin farklı alanlarında uzmanlaşmış ülkeler olan İtalya ve Türkiye, daha fazla karşılıklı ticaret ve daha fazla ortak yatırımla bu büyük potansiyeli, iki taraf için de kazançlı işlere dönüştürme fırsatına sahiptir. Şunu özellikle vurgulamak isterim ki ülkelerimizin sahip olduğu fırsatları birlikte somut projelere dönüştürmeli ve ekonomilerimizin tamamlayıcı özelliklerini üçüncü ülkelerde uzun vadeli ortaklıklarla güçlendirmeliyiz."

İtalya'nın Uluslararası Ticaret ve Avrupa Politikalarından Sorumlu Bakanı Bonino ise konuşmasında, yeni İtalyan Hükümeti'nin de AB sürecinde Türkiye'ye destek verdiğini kaydederek, Türkiye'nin AB sürecine yeni soluk getirmesinde büyük katkıları olacağını söyledi. İtalya'dan Türkiye'ye ihracat edilen ürünlerde yüzde 20 artış yaşandığını açıklayan Bonino, bunun 5.6 milyar dolar değerinde olduğunu belirti. Türkiye'den İtalya'ya giden ürünlerde de artış gözlendiğini ifade eden Bonino, bunun karışlıklı ilişkilerin sağlamlığının göstergesi olduğunu dile getirdi. Türkiye ile İtalya'nın, değişik projelerde işbirliği yapabileceğine işaret eden Bonino, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye'nin sınır komşularına yani 3. ülkelere de gideceğiz. Çıkış noktası önemli. Rakamlar bunu gösteriyor. Yeni sanayi alanlarında atılım yapmayı amaçlıyoruz. Bizim için teknolojik yatırımlar da önemli. Enerji sektörüne 13 Temmuz'da yapılacak törene İtalyan Hükümeti'nden yetkililer de katılacak. Yeni alanlara ilgi duyduğumuzun göstergesidir. Türkiye öncelikli ülkeler arasında yer alıyor."

"Ortak sorunlarımız var, mesela enerji" diyen Bonino, çöp ve atıkların enerjiye dönüştürülmesinin örnek proje teşkil edilebileceğini ifade etti. İyi bir ilişki için zeminin hazır olduğunu belirten Bonino, iki tarafın da ılımlı olduğunu vurguladı. Dünya'da Çin gibi bir sorun olduğuna dikkat çeken Bonino, "Güçbirliği ve yenilikçi projelerle Çin ile baş edebiliriz. Düşman olarak görülmemelidir. İşbirliği içinde olursak, tehdit olmaktan çıkacaktır. Bizi güçlü hale getirecektir. İtalya'nın yatırımları sadece İstanbul'a değil, Türkiye'nin her tarafına olacaktır" dedi.

Bir gazetecinin, Türkiye ile AB arasında yaşana Kıbrıs gerginliğiyle ilgili sorusu üzerine de Bonino, "Kıbrıs eski bir sorun. Benim alanım değil. Sorunların üstesinden gelmemiz için çalışmamız gerekiyor. Türkiye'nin AB'ye katılması iki taraf için de önemli. Birbirimizi durdurmamalıyız. Yolumuza devam etmeliyiz. AB gibi büyük bir proje ve Türkiye gibi büyük bir ülke birlikte olmak zorunda" dedi. Konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu ve Bonino birbirlerine hediyeler sundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title