Haberler

Ankara: İran'dan Türkiye'ye, 'Doğalgazı Kesmeme' Sözü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İran'ın Türkiye'ye verdiği doğalgazda kısıntıya gitmemek için söz verdiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İran'ın Türkiye'ye verdiği doğalgazda kısıntıya gitmemek için söz verdiğini söyledi.

Güler, bugün İran Petrol Bakanı Kazem Vaziri Hamaneh ve beraberindeki heyetle biraraya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan ortak bir basın açıklaması yaptı. Bakan Güler, iki ülke heyetlerinin dün başlayan temaslarının daha sonra da devam edeceğini bildirdi. Görüşmede, Türkiye'nin İran ile doğalgaz ticareti ve İran doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakli konularının ele alındığını belirten Güler, İran'ın bu konudaki önerilerini bu akşam kendilerine ileteceğini, kendilerini de değerlendirmelerini yarın öğlene kadar tamamlayarak, anlaşılması durumunda anlaşma imzalanacağını söyledi. Görüşmede ayrıca, Türkiye ve İran'ın hem iki ülkede hem de üçüncü ülkelerde petrol araması konusunun da görüşüldüğünü belirten Güler, petro-kimya ve rafineri çalışmaları konusunda da iki ülke yatırımlarının değerlendirildiğini bildirdi.

Konuk Bakan Hamaneh ise, görüşmelerin çok olumlu geçtiğini belirterek, İran doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya götürülmesi konusunda da verimli görüşmeler yaptıklarını anlattı. Hamaneh, bu konuda uzmanların konuyu en yi şekilde detaylandırmalarını ve anlaşmaya varmayı istediklerini söyledi. İki ülkede var olan siyasi iradenin ilkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine de katkısının olacağını belirten Hamaneh, özellikle enerji konusunun iki ülke ilişkilerinin gelişmesine vesile olacağını kaydetti. Hamaneh, tıpkı enerjinin sanayi sektörünü harekete geçirmesi gibi, iki ülke arasındaki ilişkileri de harekete geçirmede rolü olacağını söyledi.

Daha sonra iki bakan gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Geçen kış İran'ın soğuk havaları gerekçe göstererek, Türkiye'ye verdiği gazda kısıntıya gitmesi ve bunun bu kış da tekrarlanmaması için bir taahhütte bulunup bulunmadıklarının sorulması üzerine konuk bakan Hamaneh, "Ben Sayın Bakana söz verdim. Bu konudaki sorumluluklarımızı gereği gibi yerine getireceğiz" dedi.

Bakan Güler ise, "Bu konuyu görüştük. Bunun bir daha tekerrür etmemesi için söz verdiler" diye konuştu.

İran ile yapılacak anlaşmada, İran'dan gelen doğalgazın kesilmesi durumunda yaptırım uygulanması ile ilgili bir maddenin konulmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine ise Hamaneh, "Sözleşmede her iki tarafa ceza uygulanması müeyyidesi yazılmıştır. Fakat biz konuşmalarımızda anlaşmaya uyacağımızı ve bu konuda elimizden geleni yapacağımızı söyledik. Özellikle İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledilmesi konusunda varacağımız anlaşma umarım ki yarın imzalanır" cevabını verdi.

İran'da Devrim Muhafızları'nın GHDRB isimli bir enerji şirketi kurarak, doğalgaz üretimi ve doğalgaz boru hattı işleri yaptıklarının hatırlatılarak, Devrim Muhafızları'nın enerji sektöründe yabancı şirketlerle çalışmayı düşünüp düşünmedikleri ve düşünmüyorlarsa enerji konusundaki deneyimlerinin yeterli olup olmadığının sorulması üzerine ise Hamaneh, "Söz konusu firmanın enerji konusunda çok faaliyetleri var. İran'da onlarca projeyi gerçekleştirdiler. Evet, onlar İran'dan Pakistan'a doğalgaz boru hattı yapılması konusunda da ihaleyi kazanmışlardır. Ülkede olan diğer şirketler gibi bir şirkettir ve aynı prensipler çerçevesinde çalışacaklar. Tamamen uzmanlık alanları olan enerji konusunda çalışıyorlar" cevabını verdi.

BOTAŞ'ın aylık yüzde 3-4 oranlarında zam yapacağı ve elektrik aydınlatma bedeli olarak da konutlardan 2 YTL sanayi kuruluşlarından da 5 YTL bedel alınacağı haberlerinin hatırlatılması üzerine Bakan Güler, "Her iki haber de epey düzeltilmeye muhtaç iki haberdir. Şu ada böyle bir netlik yok. Bu kadar söylesem yeterli olur herhalde" diye konuştu.

Hamaneh ise, BM yaptırımları söz konusu olduğunda İran'ın petrol ihracatını azaltıp azaltmayacağının sorulması üzerine, "Petrol üretimimizi düşürmek niyetinde değiliz. Geçen günlerde de günlük 120 bin varil artırmıştık" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 23 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title