Haberler

Ankara: İçişleri Bakanlığı'ndan 'Mernis' Açıklaması

İçişleri Bakanlığı, "Mernis Skandalı" Başlığıyla Bir Haber Ajansı Tarafından Servise Konulan Haberin Gerçekleri Yansıtmadığını Açıkladı.

İçişleri Bakanlığı, "Mernis Skandalı" başlığıyla bir haber ajansı tarafından servise konulan haberin gerçekleri yansıtmadığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Mernis Projesi kapsamında verilen Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile vatandaşın yaşamını kolaylaştırmak, bürokrasiyi en aza indirgemek ve işlemlerde sürat ve etkinliği sağlamak amacı güdüldüğü belirtildi. Açıklamada, "Mernis kapsamında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası uygulaması ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının teminine esas olan kimlik paylaşım sisteminde ve 923 nüfus idaresinin çevrimiçi olarak hizmet yürüttüğü Mernis veritabanının çökmesi ve kayıtların yüzde 25'inden fazlasının hatalı olduğu iddiası tamamen hayal ürünüdür, gerçeklerle uzaktan yakından ilgili bulunmamaktadır" denildi. Ayrıca, 2005 yılından itibaren OKS ve son ÖSS sınavlarında yaklaşık 3 milyon kişiyi ilgilendiren bütün verilerin kimlik paylaşım üzerinden alındığı ve kullanıldığı hatırlatılarak hiçbir sorunun yaşanmadığı kaydedildi.

Haberde yer alan kimlik sahteciliğinin üstünün kapatıldığı iddiasının da doğru olmadığı açıklanarak, Mersin İlçe Nüfus Müdürlükleri'nde görevli hiçbir personelin sahte kimlik düzenlemesinin söz konusu olmadığı vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi:

"Geçtiğimiz ay Adana İli Yüreğir İlçesi'nde görevli bir personelin sahte nüfus cüzdanı düzenlemesi tespit edilmiştir. Söz konusu personel hakkında adli ve idari soruşturma sürdürülmektedir. Bu husus da 9 Kasım 2006 tarihli bazı basın yayın organlarında yer almıştır. İçişleri Bakanlığı'nca herhangi bir suça karışmış personelin korunması ve herhangi bir suç unsurunu örtbas etmesi hiçbir zaman söz konusu olmamıştır. 1998 yılından bugüne kadar gerek kurumca yapılan yazılımlar vasıtasıyla, gerekse vatandaşlarımızın nüfus cüzdanı değiştirmeleri veya nüfus kayıt örneği talepleri sırasında tespit edilen münferit hatalar nüfus idarelerince süratle düzeltilmiştir."

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının verildiği 28 Ekim 2000 tarihinden bugüne kadar yaklaşık 65 milyon kişinin nüfus cüzdanının yenisiyle değiştirilmesi sağlandığına dikkat çekilerek, "Bu rakam, nüfusun yaklaşık yüzde 90'nının nüfus cüzdanının değiştirdiğini göstermektedir. Bu durum da Mernis kayıtlarının yüzde 25'inin hatalı olduğu iddiasının gerçek dışı olduğunu açıkça göstermektedir" ifadesi kullanıldı.

"İHALE BEDELİ HER ŞEY DAHİL 6 MİLYON YTL'DİR"

Açıklamada, söz konusu haberde yer alan merkez ile taşra arasındaki data bağlantılarında zaman zaman yaşanan sıkıntıların tüm sisteme yansıdığı iddiasının da doğru olmadığı vurgulandı. Zaman zaman iletişim hatlarında meydana gelen kesintilerin nedeniyle hiçbir şekilde veri kaybı olmasının söz konusu olmadığı belirtilerek, kesintiler sırasında merkeze iletilemiyen dataların bağlantı tekrar açıldığında otomatik olarak merkeze yansıtıldığı kaydedildi.

Mernis'in, haberde ileri sürüldüğü şekilde 943 değil 923 ilçe veritabanı ve merkez veritabanından oluşan dağıtık bir yapıya sahip olduğu kaydedilen açıklamada, ilçeye ait bilgilerin ilçe veritabanı sunucusunda, tüm ilçelere ait verilerin ise merkezi veritabanı sunucusunda tutulduğu ifade edildi. Dağıtık veritabanı yapılarının bakım ve işletim maliyetlerinin yüksek olması, ilçe sunucularının teknolojik ömürlerini doldurmaları ve teknolojik gelişme çerçevesinde Mernis yazılımının web tabanlı merkezi yapıya dönüştürülmesinin zorunlu olduğu vurgulandı. Bu çerçevede konu ile ilgili yetkin kamu kurum ve kuruluşlarının konu ile ilgili görüşleri alınarak web tabanlı uygulama yazılımı DPT'ce 2005-2007 yılları yatırım programına alınarak ihale süreci başlatıldığına dikkat çekilen açıklamada, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 22. maddesinin "c" bendi uyarınca, mevcut mal, ekipman, teknoloji veya hizmetlerde uyumun ve standardizasyonun sağlanması için zorunlu olan mal ve hizmetlerin asıl sözleşmeye dayalı olarak düzenlenecek ve toplam süreleri 3 yılı geçmeyecek sözleşmelerle ilk alım yapılan gerçek veya tüzel kişiden alınması mümkün bulunduğu belirtildi ve şöyle denildi:

"İşin özelliği, hassasiyeti ve aciliyeti nedeniyle web tasarımın yaklaşık maliyetini tespit etmek amacıyla Ankara Ticaret Odası ,TÜBİTAK, Siemens, Havelsan, Koç Sistem, Meteksan, Oytek, Cyber Soft, İnnova'dan teklif alınmıştır. Görüldüğü üzere ihalenin sır gibi saklanıp kamuoyundan gizlendiği iddiası gerçek dışı ve maksatlıdır. Web tabanlı yazılım ihalesinin 8.5 milyon ABD dolarına mal olacağı iddiası da doğru değildir. İhale bedeli her şey dahil 6 Milyon YTL'dir. 4734 sayılı ihale kanununun 22 c maddesi uyarınca doğrudan temin usulü ile gerçekleştirilen alımda mevzuat hükümlerinde bir aykırılık bulunmamaktadır."

Mernis veri tabanında yer alan bilgilerin kamu kurum ve kuruluşlarının paylaşımına elektronik ortamda açılmış olup bugün itibariyle 53 kurum ve kuruluş tarafından kullanıldığı hatırlatılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı ile Mernis'ten KPS yolu ile veri alması hususunda 21 Ekim 2005 tarihinde protokol imzalandığı ifade edilerek şöyle denildi:

"Bu tarihten itibaren Sağlık Bakanlığı, KPS'de bulunan kişi bilgilerini başarılı bir şekilde almakta ve kullanmaktadır. Mernis uygulama yazılımının web tabanlı uygulama yazılımına dönüştürülmesinde de sistemin zaman zaman kesintiye uğrayacağı söz konusu değildir. Dönüştürme işlemi hizmet sunumunda herhangi bir aksamaya neden olmaksızın gerçekleştirilecektir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title