Haberler

Ankara: Harp Akademileri Komutanlığı ve Karargah Subaylığıyla İlgili Tasarı

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Ceza kanunlarıyla disiplin kanunları birbirine karıştırılmamalıdır. Ceza hukuku herkesi, disiplin hukuku ise belli bir camiayı ilgilendirir. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne girenler şartlarını kabul etmiş sayılacaklardır. Kaldı ki sadece Silahlı Kuvvetler'de değil, Emniyet Teşkilatı ve Dışişleri mensupları için de eşlerin tutum ve davranışı etkilidir. Yabancı eşle evlenme yasağı da bunlardan biridir" dedi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda Harp Akademileri Komutanlığı ve karargah subaylığıyla ilgili tasarı ele alındı. Tasarının, Akademiye girmeye layık görülmeyerek hakkında 'olumlu nitelik belgesi' verilmeyen subayların Harp Akademilerine ve komutanlık ve karargah subaylığı öğrenimine alınmaması ile ilgili hükmü AK Parti ile CHP'li milletvekilleri arasında tartışmaya yol açtı. AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, bu maddenin cezaların şahsiliği ilkesine aykırı olduğunu ifade ederken, bir insanın, eşinin tutumu ve davranışı gibi muğlak bir ifadeyle cezalandırılamayacağını savundu. Bahsedilen tutum ve davranışların neler olduğunun açıkça sıralanması gerektiğini söyleyen İsmail Bilen'e CHP Ankara Milletvekili İsmail Değerli tepki gösterdi. Maddeyi savunan Değerli, tartışmanın türbanla ilgili olduğunu belirterek Bilen'e, "Neden açıkça türban demiyorsunuz?" diye sordu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde eş ve ailenin tutumunun çok önemli olduğunu belirten Değerli, "Açıkça söyleyin. Türbanı kastediyorsunuz. Kafanızda bu var" dedi.

AK Parti'li Bilen bunun üzerine, eşinin başının açık olduğunu söylerken, "Eşimin başı kapalı olsaydı bile bundan utanmazdım. Sayın Değerli sizi kınıyorum" karşılığını verdi. AK Partili diğer üyelerin de İsmail Değerli'ye tepki göstermesi üzerine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül devreye girdi. Söz konusu maddenin yıllardır uygulandığını ve eski kanunlarda da bulunduğunu belirten Gönül, "Ceza kanunları ile disiplin kanunları birbirine karıştırılmamalıdır. Ceza hukuku herkesi, disiplin hukuku ise belli bir camiayı ilgilendirir. Türk Silahlı Kuvvetlerine girenler, şartlarını kabul etmiş sayılacaklardır. Kaldı ki sadece Silahlı Kuvvetler'de değil, Emniyet Teşkilatı ve Dışişleri mensupları için de, eşlerin tutum ve davranışı etkilidir. Yabancı eşle evlenme yasağı da bunlardan biridir" dedi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tasarının kabul edilmesinden sonra komisyon üyelerini brifinge ve yemeğe davet etti. Bakan Gönül, burada yaptığı açıklamada, Makine Kimya Endüstrisi'nin(MKE) ilk 500 şirket arasında 87. sıraya yükseldiğini ve Havelsan'da üretilen uçak simülatörlerinin Güney Kore'ye satıldığını söyledi. Hollanda'ya stinger füzeleri satıldığını, bu füzelerin bir kaideye konularak, bilgisayar aracılığı ile aynı anda 6'sının birden ateşlenebildiğini anlatan Gönül, atak helikopterleri ve uçaklar için de yazılım üretildiğini bildirdi. ABD firmalarının 'bilgisayarlara dokundurtmayız' gerekçesiyle atak helikopter ihalesine katılmadığını hatırlatan Gönül, ''Biz de kendi bilgisayarımızı kendimiz ürettik. Hem de 3 yılda. Helikopterlerin ve uçakların arazi şartlarına göre yüksekten veya alçaktan uçmasını sağlayan bilgisayarlar geliştirdik" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title