Haberler

Ankara: Günday'dan Plaka Basım ve Dağıtım Yetkisinin Ellerinden Alınmak İstenmesine Tepki

TESK ve TŞOF Genel Başkanı Derviş Günday, palaka basım ve dağıtım yetkisinin ellerinden alınmak istenmesine tepki göstererek, "Ne yapmak istiyorlar? Bizim sokağa çıkmamızı mı istiyorlar?" dedi.

Günday yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin yıllık 4 trilyon lira plaka gelirini elinin tersiyle ittiğini, sonra da emeklinin maaşına yüzde 35'e yakın vergi koyduğunu kaydetti. Hükümetin kişiye özel yasa çıkardığını savunan Günday, "Esnaf ve sanatkarlara bugüne kadar bir kuruş katkısı olmayan hükümet, esnaf kuruluşlarının gelirlerini tamamıyla elinden alarak bizi yok etmek amacıyla iki önemli yasayı meclis gündemine taşıdı" dedi.

İki gelir kalemleri olduğunu kaydeden Günday şunları kaydetti:

"Gelir kalemlerimizin biri plaka, diğeri sicil gazetesi. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun 42 yıldır başarıyla sürdürdüğü plaka basım ve dağıtım yetkisi elinden alınıp serbest bırakılırken, TESK'in en önemli gelir kaynağı Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi yayın gelirlerine de el konuluyor. Eşi-benzeri olmayan yasalar çıkararak TESK'i ve esnaf kuruluşlarını ele geçirmek isteyen, ama bunu başaramayan hükümet, esnaf ve sanatkarların devlet tarafından desteklenmesi ve korunmasını içeren Anayasa'nın 173'üncü maddesine aykırı olarak şimdi başka planların peşinde. Ne yapmak istiyorlar? Bizim sokağa çıkmamızı mı istiyorlar?".

Plaka gelirlerinin yüzde 60'ının Hazineye, satış öncesi tahakkuk ettirilen KDV'lerin de peşin olarak Maliye'ye yatırıldığını ve devletin kasasına giren paranın yıllık 4 trilyon lira olduğunu kaydeden Günday, "Şimdi soruyorum. Memuruna, emeklisine yüzde 2 - 2.5 zammı reva gören hükümet bu gelirden neden vazgeçiyor? Bunu kamuoyuna açıklasınlar. Şimdi 16 YTL'den satılan, Federasyon kasasına sadece 1 YTL giren ve dört senedir fiyatı değişmeyen plakalar kaça satılacak acaba? Bu para kimlerin cebine girecek merak ediyorum" dedi. Hukuken kıymetli evrak kabul edilen ve aracın kimliği niteliğinde bulunan plaka basımının serbest bırakılmasıyla ortaya çıkacak plaka sahteciliğinin önüne geçilemeyeceğini ifade eden Günday, "Gasp ve terör olaylarında sahte plaka kullanılarak suç işlenmesini bundan sonra nasıl önleyeceksiniz? Dünyanın hiçbir yerinde plaka basım ve dağıtımı özel sektöre bırakılmamıştır. Kamu güvenliği nedeniyle plaka konusunda kamu daima işin içindedir" dedi.

TESK'in gelirlerinin yüzde 75-80'ini oluşturan Esnaf Sicil Gazetesi gelirlerinin de ellerinden alınmak istendiğini ifade eden Günday, daha sonra şöyle dedi:

"Esnaf sicili ile ticaret sicili aynı niteliktedir. Ticaret sicilinin tüm gelirleri odalar Birliği'ne aittir. Aynı nitelikteki Odalar Birliği'ne böyle bir düzenleme yapılmıyor da bize niye yapılıyor. Bu ters yaklaşımı esnaf ve sanatkarlar yasasında gördük. Asıl amaçları anlaşılıyor ki, bizden değil diye dışladıkları esnaf teşkilatının kapısına kilit vurmak. Şerefle Genel Başkanlığını yaptığım TESK ve TŞOF'u tamamen yok etmek. Ama bunu başaramayacaklar. Galiba bizlerin Atatürk devrim ve ilkelerine, laik ve demokratik Cumhuriyete, demokrasiye sevdalı oluşumuz cezalandırılmak isteniyor".

TOBB'un kasasında 2 milyar dolar olduğunu, kendi kasalarında ise 2 trilyon lira bulunmadığının altını çizen Günday, "Bu yapılanlar Anayasa ve eşitlik ilkesine tamamen aykırıdır. Üyelerimiz aidat ödemekte zorlanıyorlar. Kısıtlı imkanlarla karayollarının kara noktalarına tesisler kurduk. Ambulansı, doktoru, hemşiresi, kurtarıcısı olan bu tesislerimizden hem şoförlerimiz hem de halkımız yararlanıyor. Başbakanlıkta bir tane engelli çalışmaz iken bizde 100 tane engelli çalışıyor. Hem de Güneydoğu'da kolunu, bacağını kaybeden gazilerimize iş verdik" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title