Haberler

Ankara: Genelkurmay Başkanlığı'nda Devir Teslim Töreni...(2)

Genelkurmay Başkanlığı görevini devralan Orgeneral Yaşar Büyükanıt, birçok kişinin ve basın mensuplarının merak ettiği şeyin, şahsına yönelik 2 yıldır süren saldırılar konusunda ne düşündüğü ve ne söyleyeceği konusu olduğuna işaret ederek, "Genelkurmay Başkanlığı Devir ve Teslim Töreni gibi çok anlamlı bir törende, bu tür konuları gündeme getirmenin, icra edilen törenle ve törenin seviyesi ile uyuşmayacağını düşünmekteyim. Bu Türk Silahlı Kuvvetleri ve laik Türkiye Cumhuriyeti düşmanı şer odaklarını yalnız ben değil, Türk milleti de bilmektedir ve inanıyorum ki yakın gelecekte maskeleri düşecek olan bu şer odakları yüce Türk adaleti önünde gereken hesapları vereceklerdir. Bu nedenle, konu ile ilgili başka bir şey söylemek de istemiyorum" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı görevini devralan Orgeneral Yaşar Büyükanıt, birçok kişinin ve basın mensuplarının merak ettiği şeyin, şahsına yönelik 2 yıldır süren saldırılar konusunda ne düşündüğü ve ne söyleyeceği konusu olduğuna işaret ederek, "Genelkurmay Başkanlığı Devir ve Teslim Töreni gibi çok anlamlı bir törende, bu tür konuları gündeme getirmenin, icra edilen törenle ve törenin seviyesi ile uyuşmayacağını düşünmekteyim. Bu Türk Silahlı Kuvvetleri ve laik Türkiye Cumhuriyeti düşmanı şer odaklarını yalnız ben değil, Türk milleti de bilmektedir ve inanıyorum ki yakın gelecekte maskeleri düşecek olan bu şer odakları yüce Türk adaleti önünde gereken hesapları vereceklerdir. Bu nedenle, konu ile ilgili başka bir şey söylemek de istemiyorum" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı Devir Teslim Töreni'nde Orgeneral Özkök'ün ardından bir konuşma yapan Orgeneral Büyükanıt, varolan gerçeklerden kaçamayacaklarını belirterek, bugün yaşanan dünyada ve özellikle güvenlik mülahazaları göz önünde tutulduğunda, tüm güvenlik kavramlarının büyük çaplı değişikliklere uğradığının görüldüğünü ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin, kurulduğu günden bugüne kadar hiçbir zaman, bu kadar tehditle ve riskle aynı anda karşı karşıya gelmediğine işaret eden Orgeneral Özkök, Türkiye'nin çevresinde oluşan bu belirsizlikler ve risklere ilave olarak, silahlı bölücü terörün dışında, silahsız terör denilebilecek iç ve dış oluşum ve girişimlerle Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter yapısına hiç bu kadar saldırılmadığını ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Orgeneral Büyükanıt, bu 4 niteliğin, Cumhuriyet'in temeli ve değiştirilemeyecek, değiştirilmesi teklif bile edilemeyecek anayasa hükümleri olduğunu söyledi. Bu değerlerin aynı zamanda, çağdaş ve aydın vatandaşlar ile devlet kurumlarının ortak paydasını oluşturduğuna dikkat çeken Orgeneral Büyükanıt, bu değerlerle bezenmiş bir ortak paydada bütünleşen toplumsal yapıda istikrarsızlık ve güven bunalımının ortadan kalkacağının izahtan vareste olduğunu dile getirdi.

Son yıllarda Türkiye Cumhuriyeti'nde askerin rolü konusunun çok tartışılır olduğuna dikkat çeken Orgeneral Büyükanıt, "Bu tartışmalar iyi niyetle ve objektif kıstaslarla yapılırsa, anlayışla karşılamak hatta bu değerlendirmelerden istifade etmek bile mümkündür. Ancak ön yargılı, bazıları dış kaynaklı finanse edilen ve sipariş üzerine yapılan, doğru bilgileri içermeyen ve kamuoyunu yanlış yönlendirmekten başka bir amacı ve işlevi olmayan ve bilimsellikten uzak bu değerlendirmeler, üzüntü ve ibretle karşılanmaktadır. Bu durumu huzurlarınızda açıkça ifade etmek istiyorum. Şüphesiz, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin iç siyasetle ilgisi yoktur ve olmamalıdır. Ben silah arkadaşlarıma, bu konuda hep 1830-1918 dönemi Osmanlı tarihini iyi incelemelerini öneriyorum. Anlayışımıza ve yasalara göre askerin 4 temel görevi vardır. Birincisi, kendisine teslim edilen birlikleri en iyi şekilde eğitmek ve harbe hazır hale getirmektir. İkincisi, dış tehditlere karşı ülkeyi ve ülkenin çıkarlarını korumaktır. Üçüncüsü, ülkenin üniter yapısını ortadan kaldırmak isteyen terör dahil tüm mihraklarla mücadele etmektir. Dördüncüsü ise daha önce ifade ettiğim anayasanın ilk 3 maddesinde belirtilen Cumhuriyet'in temel ilkelerine sahip çıkmaktır. Belirttiğim 4 hususun hiçbiri, bizim anlayışımıza göre iç siyasetle ilgili değildir ve bu görevler bize yasalarla verilmiştir. Askerin, yasalarla verilmiş görevleri yapma veya yapmama gibi bir seçeneği ve lüksü yoktur. Bir hususu çok iyi biliyorum. Birçok kişinin ve değerli basın mensuplarının merak ettiği, şahsıma yönelik 2 yıldır süren akıl, ahlak ve yasa dışı saldırılar konusunda ne düşündüğüm ve ne söyleyeceğim konusudur. Genelkurmay Başkanlığı Devir ve Teslim Töreni gibi çok anlamlı bir törende, bu tür konuları gündeme getirmenin, icra edilen törenle ve törenin seviyesi ile uyuşmayacağını düşünmekteyim. Bu Türk Silahlı Kuvvetleri ve laik Türkiye Cumhuriyeti düşmanı şer odaklarını yalnız ben değil, Türk milleti de bilmektedir ve inanıyorum ki yakın gelecekte maskeleri düşecek olan bu şer odakları yüce Türk adaleti önünde gereken hesapları vereceklerdir. Bu nedenle, konu ile ilgili başka bir şey söylemek de istemiyorum" ifadelerini kullandı.

"TÜRK MİLLETİ VE DEVLETİ GÜÇLÜDÜR"

Konuşmasında bugün Türkiye'de gözlemlediği güvenlik bağlamında bazı yaygın endişelere ve beklentilere ilişkin değerlendirmelerde de bulunmak istediğini kaydeden Orgeneral Özkök, bugün Türkiye'de etnik milliyetçiliğe dayalı bir bölücü terör tehdidinin söz konusu olduğunu dile getirdi. İnsan hakları, barış, özgürlük ve demokrasi gibi çağın yüksek değerlerini kendisine kalkan edinen malum örgütün ve bu örgüte destek verenlerin hüsrana uğrayacaklarını ifade eden Orgeneral Büyükanıt, devleti ile, milleti ile ve güvenlik güçleri ile Türkiye Cumhuriyeti'nin, bu tehdidin üstesinden geleceğini vurguladı. Orgeneral Büyükanıt, hiçbir mihrakın yurt içi olsun, yurt dışı olsun, hangi metodu denerse denesin, hangi gayri-insani ve gayri-ahlaki yollara başvurursa vursun, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin mücadele azmini ve kararlılığını ortadan kaldıramayacağını söyledi. Orgeneral Büyükanıt, "Bu mücadele içinde acılar çektik ve çekeceğiz. Ancak esas acıyı bize, Türk milletine bu acıyı çektirenlerin karanlık hayalleri içinde boğulurken çekeceklerini göreceğiz ve buna inanmaktayız" diye konuştu.tışmalar iyi niyetle ve objektif

İyi niyetle de olsa bazı kişilerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin Sevr ile tekrar karşılaşacağını ifade ettiklerine işaret eden Orgeneral Büyükanıt, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komutanlığını teslim almak üzere olduğum şu anda açık ve kesin olarak ifade etmek isterim ki bazı mihraklar bu tür çabalar ve diğer bazıları da bu tür beklentiler içinde olsa bile, ben milli gücümüzün tüm unsurlarını alt ederek Türkiye'yi yeniden Sevr'e mahkum edebilecek bir gücün mevcut olduğunu veya olabileceğini düşünmüyorum.Türk milleti ve devleti güçlüdür. Hep ifade ediyorum, kendimizi güçsüz görmeyelim. Emelleri ve hayalleri olanlar olabilir. Ancak biz onların bu hayallerini söndürme güç ve kararlılığına sahibiz. Bundan kimsenin şüphesinin olmaması gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Aynı şeyi irtica tehdidi için de söyleyebileceğini kaydeden Orgeneral Büyükanıt, irtica tehdidinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu anda başladığını ve bugün de devam ettiğini kaydetti. Orgeneral Büyükanıt, anayasada açıkça belirtilen Cumhuriyet'in temel ilkelerinin Türk milletinin varlık nedeni olduğunu ve bu sorumluluktan kendilerini soyutlayamayacaklarını ifade etti.

Türkiye'nin Kıbrıs'ta önemli bir askeri güç bulundurduğuna dikkat çeken Orgeneral Büyükanıt, "Kıbrıs'ta bulundurduğumuz ve 30 yılı aşkın süredir Kıbrıslı Türkler'in güvenliğini büyük bir başarı ile sağlayan Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerinin, adil ve kalıcı bir barış sağlanmadan adadan çekilmeyeceği, Genelkurmay Başkanlığı ve hükümet yetkilileri tarafından açıklanarak devlet politikası haline gelmiştir. Bu politikanın takipçisi olacağımızdan da kimsenin şüphesi olmaması gerekir" dedi.

Orgeneral Büyükanıt, bedelli askerlik konusunda da açıklamalarda bulundu. Zaman zaman yerli yersiz bedelli askerliğin gündeme geldiğine işaret eden Orgeneral Büyükanıt şöyle konuştu:

"Bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. İnanmaktayım ki bu konu, ana yurdumuzun şehitler veren insanlarını da üzmektedir. Bedelli askerlik ancak ihtiyaç fazlası personel olduğunda Genelkurmay Başkanlığının Milli Savunma Bakanlığı'na teklifi doğrultusunda gerçekleşebilir. Askerlik süresinin 18 aydan 15 aya indirilmesi ile bu husus gündemden düşmüştür. Bu uygulama ile Türk Silahlı Kuvvetleri zaten barış kadrosunu yüzde 20 oranında aşağıya düşürmüştür. Bu yapı altında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin böyle bir teklifi uygun görmesi mümkün değildir ve hizmet yaptığım süre içinde de Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hiçbir zaman böyle bir teklif yapılmayacaktır. Bunu açıklıkla ifade ediyorum. Ayrıca, bu tür girişimlerden büyük rahatsızlık duyduğumu da belirtmek istiyorum. Bu tür girişimleri, Türkiye Cumhuriyeti coğrafyasında yaşayan ve şehitler veren insanlara karşı en hafif tabiri ile saygısızlık olarak görüyorum. Ayrıca bu girişimlere sebep olanların çabalarını Türk gençlerini askerlikten soğutmak olarak değerlendiriyor ve onların bedelli askerlik beklentisi içinde asker kaçağı durumuna düşmelerinden duyduğum üzüntüyü ifade ediyorum ve diyorum ki; herkes kutsal vatan görevine gelsin, gelmeyenleri bu ulus affetmez. Vatan görevine gelmemenin hiçbir mazereti olmaz."

Törenin sonunda Genelkurmay Başkanlığı'ndan emekli olan Orgeneral Hilmi Özkök'e Cumhurbaşkanı Sezer tarafından Devlet Şeref Madalyası takıldı. Cumhurbaşkanı Sezer, Devlet Şeref Madalyası ve beratını verirken Özkök'e yeni hayatında mutluluk dileğinde bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
title